Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chwalę - bułeczki z borówkami [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chwalę - bułeczki z borówkami [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-29 13:28:35

Temat: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: "Nell" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Netusia" wrote:
>Niniejszym przytaczam ow niesamowity przepis...

Chwalę, chwalę... Malinę i jej bułeczki i dziękuję Netusi :)
Właśnie wpałaszowałam pierwszą i odpłynęłam i chyba odejdę od zasady żeby
nie jeść i nie pisać na klawiaturze w tym samym czasie.... ;)
Z drożdżowymi z reguły nie mam kłopotów ale to ciasto jest wyjątkowo
puszyste i smaczne. Z tym że nadzienie (nadzienia - zaszalałam i
poeksperymentowałam ;)) dałam inne, nieco mniej słodkie od oryginalnego,
więc do ciasta chyba powinnam była w takiej sytuacji dodać więcej cukru,
trochę czuć było drożdże (chociaż to po części też dlatego, że ciut za długo
rósł rozczyn) ale i tak jest wspaniałe!
Gorąco polecam
Acha i jeszcze jedo pyt: Masz jakiś konkretny sposób na sprawne i szybkie
zlepianie bułeczek po napakowaniu ich farszem??

> Pozdrawiam
> Aneta
Pozdrowienia
Nell

ps Krecia, ty tutaj?? :> Jaki ten świat mały!!! A więc wieczorowo? Całuski

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-30 13:01:53

Temat: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: "Nell" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Netusia" wrote:
> Hm, no wlasnie tu mialam pewne problemy, dlatego z buleczek zrobily sie
> bulki, a potem nawet ciasto... ;-)))

Moja pierwsza była jak dwie pięści i nie mogłam w niej znaleźć farszu!!
Naprawdę "ładnuie" wyrosły!! :)

> Pierwszy kontakt z ciastem nie wypadl zadowalajaco - za Chiny nie dalo sie
odkleic od reki. Po kilku
> probach doszlam do wniosku, ze najlepiej wychodzi posypanie ciasta maka,
> zeby (jak to wytlumaczyc?) zbierac ciasto od strony z maka, tak od gory.
> Wtedy nie klei sie tak bardzo do reki, a w srodku dalej jest odpowiednio
> lepkie (w ta strone wpycham jagody) i pozniej juz ladnie mi sie to
> skleja.

Ja też stosuję metodę z mąką na ręce :) tylko pytanie czy od wewnątrz
malowałaś brzegi ciasta mlekiem albo wodą przed sklejeniem (tak jak przy
francuskim) czy po prostu sklejałaś od razu jak pierogi i potem nadawłaś
ksztalt bułek?

> Make mozna pozniej usunac i posmarowac buleczki jajkiem, ale ja
> nie lubie blyszczacych buleczek. Pieke je z ta maka (nie jest jej
> tragicznie duzo) i buleczki smakuja mi tak, jak na pewnym obozie, kiedy
> to w srodku nocy wymykalismy sie do piekarni po swieze drozdzowki :-)
> Pozdrawiam
> Aneta

Ja spałaszowałam na kolację i resztę dziś na śniadanko (w sumie chyba z 10
jak nie więcej ) mniam
Pozdr
Nell

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 18:05:20

Temat: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: "Nell" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Netusia" wrote:

> > Ja spałaszowałam na kolację i resztę dziś na śniadanko (w sumie chyba z
10
> > jak nie więcej ) mniam
>
> Ech, szczesciara. U mnie po godzinie nie zostaje ani kawalek - niewazne
> ile zrobie


Dziś to raczej moja mama ma szczęście - po zjedzeniu 3 z 'dzisiejszej
blachy' powiedziała że jestem genialna (eh, ćwiczenie czyni mistrza,
powiadają), ale że nie jest głodna. Ja też nie byłam, ale łakomstwo wzięło
górę i teraz brzusio boli.... :(

> A teraz biore sie do roboty - robie ciasto (bom chora, wiec odpuszczam
> buleczki ;-)), coby mezus lepiej zniosl radosc z tygodniowej "wolnej
> chaty" ;-)

A jakie, przez ciekawość spytam? ;)

> Pozdrawiam
> Aneta

Pozdr
Nell

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-03 16:37:53

Temat: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: Netusia <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam po dlugiej nieobecnosci, spowodowanej brakiem dostepu do sieci,
ktory to brak zmotywowal mnie do wydajniejszej pracy kuchennej ;-)
Przetestowalam sobie kilka zaleglych przepisow i po prostu _musze_
przypomniec ten przepis. Jakis czas temu podeslala go Malina - i
przelezal w moich archiwach czas jakis, bo znajac moja niezbyt udana
reke do ciast drozdzowych, nie chcialo mi sie po prostu zabierac za
drozdzowe. I tu niespodzianka - pierwsze ciasto drozdzowe, ktore mi
wyszlo!!! Ostatnio codziennie robie buleczki (nooo, wczoraj mi sie nie
chcialo z buleczkami ciapac i upieklam ciasto z borowkami). Za kazdym
razem - rewelacja! Niniejszym przytaczam ow niesamowity przepis z
komentarzem autorki, slac ogromne podziekowania dla Maliny!
----------------------------------------------------
------------------
Ciasto:
50 dag przesianej maki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
czubata łyzka masla lub margaryny
5 dag drozdzy
1 szkl. mleka
szczypta soli

Nadzienie:
50 dag jagod
2 lyzki bulki tartej
3 lyzki cukru
2 paczki cukru waniliowego
1 jajko i troche mleka do posmarowania buleczek

Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
rozczyn
i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z cukrem.
Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn, wymieszac,
dodac
jajka z cukrem i roztopione letnie maslo. Wyrabiac tak dlugo az ciasto
zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w cieple miejsce do
wyrosniecia.
Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
cukrem,
cukrem waniliowym i tarta bulka.
Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
dloni,
lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie wyplynelo i
formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem blasze (odstepy
miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple miejce do
wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z mlekiem i
wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna troche mniej)
i
piec do momentu az sie slicznie zrumienia.
Smacznego!!!! To naprawde sprawdzony przepis. Moja rodzina katowala mnie
domaganiem sie jagodzianek kilka tygodni temu, kiedy byl najwiekszy
wysyp
jagod u nas.

Malina

----------------------------------------------------
-------------
Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-03 17:01:20

Temat: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Netusia" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3F045BE1.1D6DBE16@poczta.onet.pl...

I tu niespodzianka - pierwsze ciasto drozdzowe, ktore mi
> wyszlo!!! Ostatnio codziennie robie buleczki

Chyba jutro sie odwaze, tez nie mam reki do drozdzowego. Powiedz, prosze,
ile bulek wychodzi z tej ilosci ciasta?

Pozdrawiam
Dorota

> Pozdrawiam
> Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-03 17:17:02

Temat: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: Netusia <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



dorka wrote:

> Chyba jutro sie odwaze, tez nie mam reki do drozdzowego. Powiedz, prosze,
> ile bulek wychodzi z tej ilosci ciasta?

Roznie, ale ok. 15. Zalezy jakie duze robisz. Ja robilam coraz wieksze,
bo ciasto jest dosc rzadkie i nie chcialo mi sie w tym grzebac ;-) W
kazdym razie zajely mi cala duza blache, ktora jest w piekarniku. Ciasto
robilam na standardowej blaszce do ciast - wyszlo rewelacyjnie puchate
:-)
Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-03 18:31:54

Temat: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: "Brunix" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "Netusia" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3F04650E.EF3E6654@poczta.onet.pl...
>
>
> dorka wrote:
>
> > Chyba jutro sie odwaze, tez nie mam reki do drozdzowego. Powiedz,
prosze,
> > ile bulek wychodzi z tej ilosci ciasta?
>
> Roznie, ale ok. 15. Zalezy jakie duze robisz. Ja robilam coraz wieksze,
> bo ciasto jest dosc rzadkie i nie chcialo mi sie w tym grzebac ;-) W
> kazdym razie zajely mi cala duza blache, ktora jest w piekarniku. Ciasto
> robilam na standardowej blaszce do ciast - wyszlo rewelacyjnie puchate
> :-)
> Pozdrawiam
> Aneta

Co za zbieg okoliczności. Ja wczoraj późnym wieczorem robiłam właśnie te
bułeczki. Skończyłam zabawę przed północą. Ale tu Was zaskoczę, otóż
zrobiłam je z truskawkami. I też są super!!! Mi wyszło 23 szt. Takiej
wielkości, ze idealnie mieszczą się w dłoń.
Pozdrawiam
Aneta (Brunix)
GG 174310


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-03 20:41:41

Temat: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: "Agata N." <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Netusia" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3F045BE1.1D6DBE16@poczta.onet.pl...
> Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
> cukrem,
> cukrem waniliowym i tarta bulka.

Ja jestem noga ciastowa. Umiem tylko kruche :-))) Czy te jagody maja sie
rozciapciac z z tym cukrem i bulka? Czy wymieszac ostroznie, zeby zostaly w
calosci?
Pozdrawiam, Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 09:52:03

Temat: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: Netusia <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



"Agata N." wrote:

> Ja jestem noga ciastowa. Umiem tylko kruche :-))) Czy te jagody maja sie
> rozciapciac z z tym cukrem i bulka? Czy wymieszac ostroznie, zeby zostaly w
> calosci?

Ja zostawialam w calosci. Jak sie ktoras zgniotla "przy okazji", to nie
bylo tragedii. Jagody podczas pieczenia i tak sie rozpraza. Uznalam, ze
pogniecione jagody maja troche soku, ktorego nawet ta bulka nie
zatrzyma, a trudno napychac te buleczki taka soczysta breja ;-)
Zwlaszcza, ze ciasto jest tez dosc rzadkie - to bylby juz wtedy czysty
masochizm ;-)))
Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 16:33:58

Temat: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Od: Netusia <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Nell wrote:

> Acha i jeszcze jedo pyt: Masz jakiś konkretny sposób na sprawne i szybkie
> zlepianie bułeczek po napakowaniu ich farszem??

Hm, no wlasnie tu mialam pewne problemy, dlatego z buleczek zrobily sie
bulki, a potem nawet ciasto... ;-))) Pierwszy kontakt z ciastem nie
wypadl zadowalajaco - za Chiny nie dalo sie odkleic od reki. Po kilku
probach doszlam do wniosku, ze najlepiej wychodzi posypanie ciasta maka,
zeby (jak to wytlumaczyc?) zbierac ciasto od strony z maka, tak od gory.
Wtedy nie klei sie tak bardzo do reki, a w srodku dalej jest odpowiednio
lepkie (w ta strone wpycham jagody) i pozniej juz ladnie mi sie to
skleja. Make mozna pozniej usunac i posmarowac buleczki jajkiem, ale ja
nie lubie blyszczacych buleczek. Pieke je z ta maka (nie jest jej
tragicznie duzo) i buleczki smakuja mi tak, jak na pewnym obozie, kiedy
to w srodku nocy wymykalismy sie do piekarni po swieze drozdzowki :-)
Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

smaczne ciasto
Pieróg z mięsem Makłowicza
borówki
PYCHOTA - jaka nazwa
mam świeże czereśnie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »