Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sałatki z sałaty lodowej

Grupy

Szukaj w grupach

 

sałatki z sałaty lodowej

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-14 17:45:02

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ladro wrote:
> Co można zrobić z sałaty lodowej z góry dzięki za sprawdzone przepisy
> pozdrawiam Grzesiek.

[Przepis bardzo banalny, ale mój] Ja robię tak: jeśli pomidory są bardzo
dojrzałe, czyli pełnia lata i skórki
już sie nie da zjeść, to robie taki dressing:

oliva - oczywiście extra vergine, cytryna, pieprz (duzo pieprzu), cebulka,
bazylia, ząbek czosnku (siekam) i jeden pomidorek. Pomidorka miksuję tak
aby się z niego zrobił soczek (uzywam miksera ręcznego). Mieszam,
ewentualnie dodaję szczypte cukru pudru, ale tylko tak dla podkreslenia
smaku. Sól wg uznania, ja tam soli mało uzywam.

Teraz wsad: sałatę kroję, bo dartej nie lubię. Pomidorki kroję w
nieregularne klocki.
Oliwki, jesli nienadziewane pastą, to kroję w połówki. Może być tez
posiekana rzodkiewka. I teraz koniecznie ważna rzecz! Najpierw do michy
idzie sałata,a to pomidory, i jak juz leżą to je solę - puszczą soczek,
który zwilży sałatę, potem wrzucam reszte towarzystwa. Niech polezy z 15
minut. Potem polewam dressingiem i lekko mieszam łychami do sałaty.
Smacznego! Do tego koniecznie lampa winka.

UWAGA! jeśli się nie robi dresingu osobno, tylko wszystko wlewa na sałatę,
to podpowiem ciekawostkę - oliwy nie lać, tylko spryskać. Ale gdzie kupić
spryskiwacz nadający się tłuszczu?? Kiedyś widziałem takie urządzonko we
Włoszech, ale było nieczynne, a potem już nie mogłem kupić. Ktoś widział
spryskiwacz do olivy? Tzn. naczynie szklane, rurka i pompka z polietylenu.

Pozdrawiam

Juf! 2113

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-14 17:53:52

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Juf wrote:
> Ladro wrote:
> > Co można zrobić z sałaty lodowej z góry dzięki za sprawdzone
> > przepisy pozdrawiam Grzesiek.
>
> [Przepis bardzo banalny, ale mój] Ja robię tak: jeśli pomidory są
> bardzo dojrzałe, czyli pełnia lata i skórki
> już sie nie da zjeść, to robie taki dressing:

Tfy, ta trema ;-) - już się "samokoryguję" - bardzo dojrzałe, czyli pełnia
lata i skórki
już sie nie da zjeść, to sparzam i ściągam skórki. A generalnie robie taki
dressing:

I teraz jest dobrze.

Juf! 2113

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-14 19:10:33

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Ruua" <T...@i...WYTNIJ.net.TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:yuo20zqhlu7i$.dlg@czarodziejka.net...

> o tej porze roku to raczej kiepsko, pomidory to kolorowa woda, ogórki
> smakuja jak karton, a papryka droga niesamowicie

no wlasnie - dlaczego papryka jest smaczna nawet zima, tylko wsciekle droga?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-14 19:11:48

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Ruua" <T...@i...WYTNIJ.net.TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d12dfl$67f$1@news.onet.pl...

> czytalam, ze ta wlasnie salata ma najmniej
> wartsoci odzywczych. lepiej uzywac inne
> salaty.

nie jemy tylko dla wlasciwosci odzywczych, ale dla przyjemnosci a salata
lodowa to moja ulubiona, najsmaczniejsza na swiecie salata. do tego mozna
przemycic szczypiorek, oliwe, rzodkiewki i inne warzywa:)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-14 19:23:04

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 14 Mar 2005 20:10:33 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Ruua*, w
wiadomości news:<news:4235e188$0$1444$f69f905@mamut2.aster.pl> zawarł, co
następuje:

>> o tej porze roku to raczej kiepsko, pomidory to kolorowa woda, ogórki
>> smakuja jak karton, a papryka droga niesamowicie
> no wlasnie - dlaczego papryka jest smaczna nawet zima, tylko wsciekle droga?

z ciepłych krajów, tam się dobrze trzyma, słońce ma i jakoś żyje
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-14 19:24:45

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> > czytalam, ze ta wlasnie salata ma najmniej
> > wartsoci odzywczych. lepiej uzywac inne
> > salaty.
>
> nie jemy tylko dla wlasciwosci odzywczych, ale dla przyjemnosci a salata
> lodowa to moja ulubiona, najsmaczniejsza na swiecie salata. do tego mozna
> przemycic szczypiorek, oliwe, rzodkiewki i inne warzywa:)
>
Sałata nie dość, że pyszna, to jeszcze zawiera wiele związków mineralnych. Pod
względem zawartości żelaza ustepuje tylko szczypiorkowi i szpinakowi. Tak, tak
anemicy!:-)) Powinna wchodzić w skład diet dieci, cukrzyków i ludzi "lubiących"
siedzący tryb życia. A w Indiach z suszonego mleczka uzyskiwanego z łodyg,
umieją robic opium dla celów medycznych. Sałata, kwaśna śmietana, odrobina soli
i już:-) .Pozdrawiam Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-14 22:17:46

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Ruua" <T...@i...WYTNIJ.net.TO.pl> wrote in message
news:4235e232$0$1425$f69f905@mamut2.aster.pl...

> nie jemy tylko dla wlasciwosci odzywczych,

a ja myslalam, ze tylko ;)))


ale dla przyjemnosci a salata
> lodowa to moja ulubiona, najsmaczniejsza na swiecie salata. do tego mozna
> przemycic szczypiorek, oliwe, rzodkiewki i inne warzywa:)

dla mnie salata, ale nie lodowa wlasnie, to wielokrotnie
podstwa w czasie lunchu.

iwon(k)a


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-15 07:52:47

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aretkka napisał(a):
> A w Indiach z suszonego mleczka uzyskiwanego z łodyg,
> umieją robic opium dla celów medycznych. Sałata, kwaśna śmietana, odrobina soli
> i już:-) .Pozdrawiam Areta
>
Sądziłam, że produkcja opium jest znacznie bardziej skomplikowana...
:D
--
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-15 08:02:51

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jagna " <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:d1458t$h76$1@inews.gazeta.pl...

( ciach)
Ale jednak cos tam ma i to różnorakich, więc stanowczo protestuję przed
nazywaniem jej "zapychaczem"!

Pozatym niestaty nie jest to warzywko które jadamy na codzień
> i zadnych kosmpcznych ilości

O sorki, zalezy kto i kiedy. W sweonie codziennie i na duzo, duzo, dużo...

> nadzwyczajnym źródłem mikroorganizmów.

? 8-)

> AgaL miłośniczka sałaty w sezonie - (rekord 3 głowki porządnej działkowej
> w
> jednym podejściu:)

Mniam, mniam.

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-15 08:16:51

Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Jagna " <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sowa <m...@w...pl> napisał(a):

> > nadzwyczajnym źródłem mikroorganizmów.
>
> ? 8-)

Jasne że bzdurka:) ale wymyśliłam, oczywiście chodzi o mikroelementy:)
AgaL

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sos musztardowy
menu wielkanocne
żurek
Blaty do mazurków
czy zna ktoś jakieś fajne przepisy dla cukrzyków???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »