Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Blaty do mazurków

Grupy

Szukaj w grupach

 

Blaty do mazurków

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-13 16:21:53

Temat: Blaty do mazurków
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Szanowni Państwo, moi Drodzy. Czy nie sądzicie, że już najwyższy czas aby
one zrobić? Moje właśnie się pieką (tzn, pierwsza partia, bo na raz do
piecyka mi tylko 3 wchodzą)
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-13 16:24:25

Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 13 Mar 2005 17:21:53 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
wiadomości news:<news:d11pao$443$2@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:

> Szanowni Państwo, moi Drodzy. Czy nie sądzicie, że już najwyższy czas aby
> one zrobić? Moje właśnie się pieką (tzn, pierwsza partia, bo na raz do
> piecyka mi tylko 3 wchodzą)

Z pozycji mazurkowego laika i tylko z trzema mazurkami na sumieniu zapytam -
po co? Ja robiłam na dwa dni przed świętami, na kruchym cieście, wg przepisu
z grupy (ale już nie pamiętam czyjego) i jakoś nie wiem dlaczego ten
najwyższy czas.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-13 17:29:33

Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:v5h9csakz5kq$.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Sun, 13 Mar 2005 17:21:53 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
> wiadomości news:<news:d11pao$443$2@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
> następuje:
>
> > Szanowni Państwo, moi Drodzy. Czy nie sądzicie, że już najwyższy czas
aby
> > one zrobić? Moje właśnie się pieką (tzn, pierwsza partia, bo na raz do
> > piecyka mi tylko 3 wchodzą)
>
> Z pozycji mazurkowego laika i tylko z trzema mazurkami na sumieniu
zapytam -
> po co? Ja robiłam na dwa dni przed świętami, na kruchym cieście, wg
przepisu
> z grupy (ale już nie pamiętam czyjego) i jakoś nie wiem dlaczego ten
> najwyższy czas.
>
Zwykłe kruche ciasto do mazurków? No, tyż można, można tyż pójść do cukierni
i kupić gotowe. Ja do mazurków robię specjalne kruche ciasto, które smakuje
mazurkowo i musi sobie poleżakować, aby miało właściwą konsystencje,
najlepiej właśnie 2 tygodnie.
Pozdrówka - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-13 17:33:59

Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 13 Mar 2005 18:29:33 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
wiadomości news:<news:d11thl$45g$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:

> Zwykłe kruche ciasto do mazurków? No, tyż można, można tyż pójść do cukierni
> i kupić gotowe. Ja do mazurków robię specjalne kruche ciasto, które smakuje
> mazurkowo i musi sobie poleżakować, aby miało właściwą konsystencje,
> najlepiej właśnie 2 tygodnie.

O. A to dla mnie nowość. Przepis poproszę :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-13 18:06:00

Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 13 Mar 2005 19:07:52 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
wiadomości news:<news:d11vhf$fnj$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:

> Z wielką przyjemnością. Takie mazurki sie robi u nas od lat, ale przepis nie
> pochodzi z mojego domu rodzinnego, tylkpo z domu rodzinnego mojego męża.
> Jago mama, a przedtem poo i jej mama takie właśnie mazurki robiła.

Dzięki. Będę piekła we wtorek. Mam nadzieję, że im starczy. A poza polewą
czekoladową na pewno zapiekę jeszcze chwilę z bezową pianką migdałową, bo to
lubią u mnie w domu. I pewnie z orzechów włoskich na śmietance jeszcze coś
zrobię. W sumie to będę kombinować.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-13 18:07:52

Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:8sml4vmef62z$.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Sun, 13 Mar 2005 18:29:33 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
> wiadomości news:<news:d11thl$45g$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
> następuje:
>
> > Zwykłe kruche ciasto do mazurków? No, tyż można, można tyż pójść do
cukierni
> > i kupić gotowe. Ja do mazurków robię specjalne kruche ciasto, które
smakuje
> > mazurkowo i musi sobie poleżakować, aby miało właściwą konsystencje,
> > najlepiej właśnie 2 tygodnie.
>
Z wielką przyjemnością. Takie mazurki sie robi u nas od lat, ale przepis nie
pochodzi z mojego domu rodzinnego, tylkpo z domu rodzinnego mojego męża.
Jago mama, a przedtem poo i jej mama takie właśnie mazurki robiła.
Proporcja na 6 blatów:
1/2 kg mąki
30 dag masła
20 dag cukru pudru
6 zółtek ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko
2 całe jaja
sól (ćwierć łyżeczki)
skórka otarta z jednej cytryny
jeden usiekany gorzki migdał (no skąd go wziąć, no skąd? dałam kilka kropli
olejku migdałowego)

Dla początkujących: mąkę, sól, przetarte żółłtka cukier i zapachy starannie
wymieszać na stolnicy, dodać masło i siekać je w tej mieszance nożem aż będą
kawałeczki 1-2 cm. Dodać jaja - siekać dalej aż się połączy troszkę. Nie
przejmować się, że to wszystko razem wygląda jak nie ciasto tylko coś
sypkiego. Wsadzić w to obie ręce i wyrabiać dość szybko aż się z tego zrobi
piękna zółta kula

Dla zaawansowanych: z podanych składników zagnieść ciasto

Na blasze (najlepiej wysłać ją papierem do pieczenia) formować koła lub
owale o średnicy mniej więcej 15 cm i grubości ok pół cm. Na brzegach
przylepić wałeczki z ciasta, żeby powstał rancik. Blaty gęsto ponakłuwać
widelcem (bo się porobią purchle), piec w średnio nagranym piekarniku na
złoty kolor.

Wystudzić, włożyć do papierowej torebki i odłożyć do Wielkiego Piątku albo i
Soboty, kiedy się robi do nich polewę.
Pozdr. - Agnieszka

1. Polewa : 250 ml śmietanki (nie tłustej, bo się na polewie porobią oka),
1/3 szklanki cukru, 2 czubate łyżki dobrego ciemnego kakao, 1 czubata łyżka
masła. Wszystko to go garnuszka i gotować na wolnym ogniu aż zacznie
gęstnieć. Polać polewą mazurki, wyrównać, póki ciepła (jak wystygnie to się
w nią nie bardzo daje te migdały wetknąć) przybrać migdałami, orzechami,
skórką pomarańczową.
2. Polewa : kajmak - każdy wie jak


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-13 18:20:17

Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:16adnex9c3hs6.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Sun, 13 Mar 2005 19:07:52 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
> wiadomości news:<news:d11vhf$fnj$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
> następuje:
>
> > Z wielką przyjemnością. Takie mazurki sie robi u nas od lat, ale przepis
nie
> > pochodzi z mojego domu rodzinnego, tylkpo z domu rodzinnego mojego męża.
> > Jago mama, a przedtem poo i jej mama takie właśnie mazurki robiła.
>
> Dzięki. Będę piekła we wtorek. Mam nadzieję, że im starczy. A poza polewą
> czekoladową na pewno zapiekę jeszcze chwilę z bezową pianką migdałową, bo
to
> lubią u mnie w domu. I pewnie z orzechów włoskich na śmietance jeszcze coś
> zrobię. W sumie to będę kombinować.
>
A jak robisz tę z orzechów włoskich?
A, i zapomniałam dodać, że podana proporcja polewy starcza na 3 mazurki
Pozdr. - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-13 18:22:13

Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 13 Mar 2005 19:20:17 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
wiadomości news:<news:d1208o$k27$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:

>> Dzięki. Będę piekła we wtorek. Mam nadzieję, że im starczy. A poza polewą
>> czekoladową na pewno zapiekę jeszcze chwilę z bezową pianką migdałową, bo
> to
>> lubią u mnie w domu. I pewnie z orzechów włoskich na śmietance jeszcze coś
>> zrobię. W sumie to będę kombinować.
>>
> A jak robisz tę z orzechów włoskich?
> A, i zapomniałam dodać, że podana proporcja polewy starcza na 3 mazurki

Śmietanka pół litra + szklanka cukru, zagotować i tak z kwadrans na małym
ogniu gotować, mieszając. Potem dodać mielonych orzechów (nie mam nic do
mielenia, więc dodałam niecałą paczkę 200gramową już zmielonych), wymieszać,
wylewać. Ta porcja starczyła mi na okrągłego mazurka o średnicy 28cm, ale
warstwa była dość cienka.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-14 18:29:43

Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: tucherka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> 1. Polewa : 250 ml śmietanki (nie tłustej, bo się na polewie porobią oka),
> 1/3 szklanki cukru, 2 czubate łyżki dobrego ciemnego kakao, 1 czubata łyżka
> masła. Wszystko to go garnuszka i gotować na wolnym ogniu aż zacznie
> gęstnieć. Polać polewą mazurki, wyrównać, póki ciepła (jak wystygnie to się
> w nią nie bardzo daje te migdały wetknąć) przybrać migdałami, orzechami,
> skórką pomarańczową.
> 2. Polewa : kajmak - każdy wie jak
>
>


tzn. ze ...sa dwie polewy ???
a jak przekladasz mazurek?? tzn jakie masy robisz i czy moglabys podac
przepis ???
dzieki :)

tuch :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-14 19:34:46

Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "tucherka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d14lf1$45m$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> >
> > 1. Polewa : 250 ml śmietanki (nie tłustej, bo się na polewie porobią
oka),
> > 1/3 szklanki cukru, 2 czubate łyżki dobrego ciemnego kakao, 1 czubata
łyżka
> > masła. Wszystko to go garnuszka i gotować na wolnym ogniu aż zacznie
> > gęstnieć. Polać polewą mazurki, wyrównać, póki ciepła (jak wystygnie to
się
> > w nią nie bardzo daje te migdały wetknąć) przybrać migdałami, orzechami,
> > skórką pomarańczową.
> > 2. Polewa : kajmak - każdy wie jak
> >
> >
>
>
> tzn. ze ...sa dwie polewy ???
> a jak przekladasz mazurek?? tzn jakie masy robisz i czy moglabys podac
> przepis ???
> dzieki :)
>
> tuch :)
Są dwie polewy do wyboru, albo jedna albo druga. A przepis, no przecież
podałam.
Pozdr. - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czy zna ktoś jakieś fajne przepisy dla cukrzyków???
Marchewka z groszkiem
Jak upiec pieczywo typu wasa?
Dieta i Święta:)
Re: Gdzie przechowywac: oliwy, oleje, ocet...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »