| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-05 21:10:33
Temat: Re: schabCzesc,
Klania sie tez Kasia.
Swego czasu "cwiczylam" schab ze sliwkami "w mleku".
Otoz bieze sie kawal schabu w kawalku, bez kosci. Nozem dlubie sie w srodku
tego kawalka dziure, ktora nastepnie poszerza sie np. drewnianym trzonkiem
od lyzki (czyms dlugim i twardym). W te dziure wklada sie skiwki suszone,
kalifornijskie sa bardzo dobre. Nastepnie obsmaza sie ten kawalek na
rumiano, z przyprawami i tluszczem jakim sie chce. Obsmazony kawalek wklada
sie do brytfanny i zalewa mlekiem mniej wiecej do polowy wysokosci miesa.
Piecze sie ok. 40 min. zakryte a potem odkryte az bedzie miekkie. Oczywiscie
po drodze trzeba posolic i popieprzyc. Z mleka tworzy sie cudny sos a miesko
kroi sie w plastry, ktore maja w srodku "lezke" ze sliwek.
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-05 22:38:05
Temat: Re: schabMonika Mężyńska wrote:
>
> Katarzyna Kikowska wrote:
> >
> > Witam grupę.
> > Chcę przyrządzić schab ze śliwkami (upiec w całości, a śliwki wsadzić w
> > środek). Czy śliwka kalifornijska suszona będzie dobra? Jak przyprawić taki
> > schab? Może moczyć w jakieś zalewie, tak żeby mięsko wyszło pyszne?
>
> Śliwka kalifornijska suszona - jak najbardziej.
> I wino. Sporo czerwonego wina.
Wszystkie przepisy dosc skomplikowane -co nie znaczy ze nie dobre!!
A prosty schab ze sliwkami mozna zrobic tak:
1.Moczy sie sliwki /o czym nikt nie pisal/ przez 3-4 godziny w
wodzie/winie jak
radzi Monika
2.Piecze sie schab /bez kosci/ w piekarniku na margarynie- u mnie maslo
sie
pali /posolony i umyty najpierw/ i polewa woda/winem-jak dobrze radzi
Monika
i po ok 30 min dodaje sie sliwki i posypuje kminkiem i majerankiem -
wiecej kminku
To tak na ok 30- 45 min przed wyjeciem .
3.Do wyjecia ma byc lekko rumiamy z wierzchu -wilgotny w srodku.
Plasterki na polmisku polane sosem. sliwki na plasterkach i boku.
Czego chciec wiecej? Chyba pucharow z winem wg dobrych rad Moniki!!
Ile czego?
Ano- po dwie-trzy sliwki na plaserek schabu grubosci 1.0 cm
a na osobe min 2-3 plasterki
a wiec z kilograma wyjdzie ok 4- 5 porcji
To tyle pamietam- bo tu u arabow nie ma schabu ,Oj nie!!
Ani wina !
tom
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-06 10:43:15
Temat: Re: schabU nas sie schab robi jeszcze prosciej:
Obsypujemy przyprawami, roznie, co pod reka, Knorr do mies, sol
czosnkowa (chyba ze jest czosnek, wtedy troche czosnku posiekanego),
pieprz, troche ziol prowansalskich, sol jako taka (uwazac, zeby nie za
duzo, przyprawy tez sa slone), majeranek, moze byc gotowa przyprawa do
pieczeni wieprzowej.
Oblozony pokrojonymi suszonymi sliwkami (my ostatnio uzywalismy
kalifornijskie). Potem zalewa, troche oliwy, soku z cytryny i jakiegos
alkoholu, kieliszek dzinu, bialego wina, koniaku, co jest.
Godzinke w tej zalewie niech polezy, a potem sie piecze ok. godziny
(zalezy jakiej wielkosci schab) w 200 C w naczyniu pod przykryciem
(uzywamy takich szklanych zaroodpornych naczyn). Zadnego zagladania
ani podlewania nie wymaga, piecze sie samo, nawet mozna wyjsc 8-)
Przed koncem pieczenia mozna dodac pokrajane jablka.
MJ & MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |