« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-14 19:22:37
Temat: schaboweWitam
To zrobilem te schabowe, w panierce. i skurczyly sie, moim zdaniem, mieso
jest naszpikowane bialkiem sojowym i jakimis fosforanami a moze jeszcze
czyms innym.
Niby udaly sie, panierka nie odpada, nie przypalily sie.
Pozdr
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-14 19:30:49
Temat: Re: schabowe> Witam
> To zrobilem te schabowe, w panierce. i skurczyly sie, moim zdaniem, mieso
> jest naszpikowane bialkiem sojowym i jakimis fosforanami a moze jeszcze
> czyms innym.
> Niby udaly sie, panierka nie odpada, nie przypalily sie.
> Pozdr
> maf
>
>
Skąd takie podejrzenia? Może normalnie, pan rzeżnik za długo mięsko trzymał w
wodzie, ze schabowego zrobił się "ochlapusik", a pod wpływem obróbki termicznej,
wziął....... ..i się skurczył.
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-14 21:34:51
Temat: Re: schabowe
"Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:694f.00000215.441719e8@newsgate.onet.pl...
> Skąd takie podejrzenia? Może normalnie, pan rzeżnik za długo mięsko
trzymał w
> wodzie, ze schabowego zrobił się "ochlapusik", a pod wpływem obróbki
termicznej,
> wziął....... ..i się skurczył.
> Pozdrawiam Areta
Mam wyczucie do miesa, jestem na diecie miesnej, wiec codziennie jakies
miesko musi byc.
Juz wyczuwam, tzn widze przy obrobce, czy mieso zostalo wczesniej zamrozone,
rozmrozone i sprzedane.Takze czy sie kurczy, jakie puszcza soki.
Schabowy w panierce byc moze nie wypuscil tego bialego soczku soi, panierka
je wchlonela.
Niestety, jestesmy skazani na nieuczciwych (byc moze uczciwych wg norm UE)
producentow.
Pozdr
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-15 07:20:36
Temat: Re: schabowe> Niestety, jestesmy skazani na nieuczciwych (byc moze uczciwych wg norm UE)
> producentow.
A ja w sobotę kupiłem pół świnki na wsi, zbadałem mięsko i nie mam takich
problemów:)
Świerzynka była a dziś będą schabowe nie kurczące się...
Pzdr
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-15 09:23:55
Temat: ŚwierzynkaKiller napisał(a):
>> Niestety, jestesmy skazani na nieuczciwych (byc moze uczciwych wg norm UE)
>> producentow.
>
> A ja w sobotę kupiłem pół świnki na wsi, zbadałem mięsko i nie mam takich
> problemów:)
> Świerzynka była a dziś będą schabowe nie kurczące się...
Świerzynka, no właśnie możesz opisać tę potrawę bo jest popularna w
przydrożnych barach a jak na to patrzyłem to własciwie za kazdym razem
widziałem coś innego.
pozd. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-15 09:50:59
Temat: Re: ŚwierzynkaJerzy Nowak napisał(a):
> Killer napisał(a):
>>> Niestety, jestesmy skazani na nieuczciwych (byc moze uczciwych wg
>>> norm UE)
>>> producentow.
>>
>> A ja w sobotę kupiłem pół świnki na wsi, zbadałem mięsko i nie mam takich
>> problemów:)
>> Świerzynka była a dziś będą schabowe nie kurczące się...
>
> Świerzynka, no właśnie możesz opisać tę potrawę bo jest popularna w
> przydrożnych barach a jak na to patrzyłem to własciwie za kazdym razem
> widziałem coś innego.
> pozd. Jerzy
I naprawdę to się pisze przez "rz"?
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-15 09:58:29
Temat: Re: Świerzynkaaniared napisał(a):
>> Świerzynka, no właśnie możesz opisać tę potrawę bo jest popularna w
>> przydrożnych barach a jak na to patrzyłem to własciwie za kazdym razem
>> widziałem coś innego.
>> pozd. Jerzy
>
> I naprawdę to się pisze przez "rz"?
Widocznie Waldemar Świerzy komuś tu podpadł ;)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-15 10:06:21
Temat: Re: Świerzynkaaniared napisał(a):
> Jerzy Nowak napisał(a):
>> Killer napisał(a):
[...]
>>> Świerzynka była a dziś będą schabowe nie kurczące się...
>>
>> Świerzynka, no właśnie możesz opisać tę potrawę bo jest popularna w
>> przydrożnych barach a jak na to patrzyłem to własciwie za kazdym razem
>> widziałem coś innego.
>> pozd. Jerzy
>
> I naprawdę to się pisze przez "rz"?
To tak, ale bywa jeszcze i świeżonka a co to jest to wiem.
;-)
pozdr. Jerzy
--
http://www.wprost.pl/ar/?O=4647
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-15 10:23:00
Temat: Re: ŚwierzynkaJerzy Nowak napisał(a):
>> I naprawdę to się pisze przez "rz"?
>
> To tak, ale bywa jeszcze i świeżonka a co to jest to wiem.
> ;-)
> pozdr. Jerzy
> --
> http://www.wprost.pl/ar/?O=4647
Bo to, o czym mówicie, nazywa się świeżonka, a jeśli już regionalnie
"świeżynka", to też przez ż, a nie inaczej.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-15 13:31:37
Temat: Re: ŚwierzynkaBasiaBjk <b...@Q...pl> writes:
> Bo to, o czym mówicie, nazywa się świeżonka, a jeśli już regionalnie
A co to właściwie jest?
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |