Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ser klagan

Grupy

Szukaj w grupach

 

ser klagan

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-10-16 15:53:38

Temat: Re: OT kulig (Re: ser klagan)
Od: Marsjasz <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta napisał(a):
> Hanna Burdon napsal(a):
>> No coś ty, w Czechach nie ma kuligów?
>
> Nie ma tej tradycji. Bo jak przeczytalem, kulig byl rozrywka polskiej
> magnaterii, a nasza szlachta (ktora byla zwiazana raczej z kutura
> niemiecka lub austriacka) chyba bawila sie w inny sposob. Moze tez
> warunki geograficzno-klimatyczne byly inne.
>
> Ludek
magnaterii ???
eee szlachty ziemianskiej raczej...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-10-16 16:20:25

Temat: Re: OT kulig (Re: ser klagan)
Od: BBjk <b...@Q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marsjasz napisał(a):

> magnaterii ???
> eee szlachty ziemianskiej raczej...

Najsłynniejsze kuligi były organizowane przez dwory Lubomirskich,
Radziwiłłów, Sapiehów, czy wreszcie królową Marysieńkę. Więc przez kogo?
Oczywiście drobna szlachta, a później wszystkie stany tez zabawiali się
na kuligach, zresztą zdarza się tak do tej pory. Ale najhuczniejsze
kuligi opisywane przez kronikarzy, to były kuligi magnackie.
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-10-16 16:28:22

Temat: Re: OT kulig (Re: ser klagan)
Od: Marsjasz <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
> "Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
> news:eh09uu$3ft$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>> Ludek
>> magnaterii ???
>> eee szlachty ziemianskiej raczej...
>> Mars
>
> I jednych i drugich. Co tam słychać w Chomątowie? Co z S.?
>
>
jesien Panie...
glownie gruszki i jablka...
resztki grzybow...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-10-16 16:51:48

Temat: Re: ser klagan
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:eh03ej$pku$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> tlumacze jakis folder reklamowy o Stolowych Gorach. Na jednym miejscu
> widnieje zdanie, ze wielu gospodarzy oferuje swoim gościom smaczną kuchnię
> regionalną oraz wyroby, które powoli stają się wizytówką regionu. I oprocz
> innych tam jest "ser klagan". Na polskich stronach znalazlem "ser klagan"
> tylko raz
> (http://www.diecezja.tarnow.pl/gazety/gosc/archiwum/
!2005/0710/_parafia.php).
> Czy moze ktos wie troche wiecej na temat tego sera?
>
> Ludek

Jasne, zajadałem się świwżym serem klaganym, klaga to jest podpuszczka z
żołądków cielęcych, karmionych wyłącznie mlekiem. Używało jej się do
ścinania mleka na sery klagane czyli podpuszczkowe, a wiec bazę wszystkich
serów żółtych.
Świeży ser klagany jest biały, o przyjemnym smaku i zapachu, skrzypi w
zębach.
Obecnie, gdy sery robi się w fabrykach sera używa się sztucznej
podpuszczki...
Masówka zastąpiłą jakość.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-10-16 17:26:21

Temat: Re: ser klagan
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:eh07bm$6e4$3@news.onet.pl...
> Panslavista napsal(a):
>> Jasne, zajadałem się świwżym serem klaganym, klaga to jest podpuszczka z
>> żołądków cielęcych, karmionych wyłącznie mlekiem. Używało jej się do
>> ścinania mleka na sery klagane czyli podpuszczkowe,
>
> Dziekuje bardzo. Wiec trop potwierdzony, ze chodzi o ser podpuszczkowy.
>
> Ludel

Nie ma za co, klag, albo klaga robiona była z trawieńca jagnięcego lub
cielęcego - po uboju i oczyszczeniu soliło się ją i suszyło, służyła do
wyrobu bundzu, a ten do wyrobu serów. A jadłem ten ser, gdyż mieszkałem w
Gorlicach - a to początek Łemkowszczyzny, która i po słowackiej stronie też
jest. Łemkowie trudnili się serowarstwem podobnie jak inni górale karpatcy,
a więc i można było dawniej kupić ich wyroby w dnie targowe, dopóki komunizm
nie zniszczył wszystkiego, co było dobre.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-10-16 17:28:56

Temat: Re: ser klagan
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:eh07bm$6e4$3@news.onet.pl...
> Panslavista napsal(a):
>> Jasne, zajadałem się świwżym serem klaganym, klaga to jest podpuszczka z
>> żołądków cielęcych, karmionych wyłącznie mlekiem. Używało jej się do
>> ścinania mleka na sery klagane czyli podpuszczkowe,
>
> Dziekuje bardzo. Wiec trop potwierdzony, ze chodzi o ser podpuszczkowy.
>
> Ludel

W Czechach był robiony dobry Kminowy sýr - miękki podpuszczkowy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-10-16 18:21:58

Temat: Re: OT kulig (Re: ser klagan)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
news:eh09uu$3ft$1@atlantis.news.tpi.pl...

>> Ludek
> magnaterii ???
> eee szlachty ziemianskiej raczej...
> Mars

I jednych i drugich. Co tam słychać w Chomątowie? Co z S.?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-10-16 20:48:30

Temat: Re: OT kulig (Re: ser klagan)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
news:eh0c02$c6g$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> "Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
>> news:eh09uu$3ft$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>>>> Ludek
>>> magnaterii ???
>>> eee szlachty ziemianskiej raczej...
>>> Mars
>>
>> I jednych i drugich. Co tam słychać w Chomątowie? Co z S.?
> jesien Panie...
> glownie gruszki i jablka...
> resztki grzybow...
> Mars

No tak, do drogi, która może prowadzić na dno też trzeba dobierać sobie
towarzystwo, panie...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-10-18 17:31:51

Temat: Re: ser klagan
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta napisał(a):
> Hanna Burdon napsal(a):
>> A nie lepiej zostawić "klagany"? To tak jak tłumaczyć "oscypek" czy
>> "feta".
>
> Zostawilem "klagany" i dodalem wyjasnienie, ze chodzi o "sýr syřidlový".
> Tak samo musialem zostawic i dodatkowo wyjasnic "kulig" (ale to juz nie
> o potrawach).

I chyba dobrze zrobiłeś:
cyt.: "Agnieszko sądząc z rozwoju dyskusji na forum jeszcze nie wędzisz
serów. czas byłoby zacząć aby następne były lepsze.Oscypek(upieram się
przy takiej formie)to ser podpuszczkowy,w górach mówią "klagany".
Klaganie to ścinanie białka, oddzielanie go od serwatki. Kiedyś robiło
sie to dodając do ogrzanego mleka sproszkowaną ścianę żołądka cielęcia
które nie zdążyło jeść trawy.
Teraz bacowie dodają podpuszczkę.
U nas można ją kupić u braci Słowaków pod nazwą PEPSINOWE SYRIDLO. [...]"
http://przepisy.tmseast.com/pubuemika/modules.php?na
me=Forums&file=viewtopic&t=14&start=2
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak dlugo mozna przechowywac kompoty i konfitury ?
ryż
Bakłażan vs. cukinia
OT - do nauczyciela informatyki
golonka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »