| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-13 07:00:53
Temat: ser owczyWitam wszystkich serdecznie!
Mam pytanie, czy ktos zna przepis na ser z mleka owczego - bundz i bryndze.
Pozdrawiam
Wojtek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-13 15:23:38
Temat: Re: ser owczy
> Witam wszystkich serdecznie!
> Mam pytanie, czy ktos zna przepis na ser z mleka owczego - bundz i
bryndze.
>
> Pozdrawiam
> Wojtek
to wiedza tylko najstarsi gorale... Najlepiej zapytac tam gdzie owce pasa :)
bo bryndza made in mleczarnia wogole nie powinna sie tak nazywac :-)
MarchEf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-14 15:07:53
Temat: Re: ser owczyWiem, ze wiedza to najstarsi gorale, ale zaden skubaniec nie chce puscic
farby.
Moze ktos zna takiego, albo sam jest goralem?
Wojtek
Użytkownik "MarchEf" <b...@y...pl> napisał w wiadomości
news:9l8rat$4n1$1@info.cyf-kr.edu.pl...
>
>
> > Witam wszystkich serdecznie!
> > Mam pytanie, czy ktos zna przepis na ser z mleka owczego - bundz i
> bryndze.
> >
> > Pozdrawiam
> > Wojtek
> to wiedza tylko najstarsi gorale... Najlepiej zapytac tam gdzie owce pasa
:)
> bo bryndza made in mleczarnia wogole nie powinna sie tak nazywac :-)
> MarchEf
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 10:41:19
Temat: Re: ser owczyUżytkownik mors <m...@o...chelm.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3b777b69$...@n...vogel.pl...
> Witam wszystkich serdecznie!
> Mam pytanie, czy ktos zna przepis na ser z mleka owczego - bundz i
bryndze.
Bundz to świeży (słodki) ser uzyskany ze śkwaśniałego mleka owczego
(podgrzanego) i odciśniętego z serwatki.
Bryndza to owczy ser który należy zemleć w maszynce, wymieszać z solą (ok.
2 łyżki/1 kg bundzu), ubić w kamiennym garnku lub drewnianej fasce.
Obciążyć deszczułką lub talerzykiem i kamieniem. Po 2 - 3 miesiącach
bryndza jest dojrzała.
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-17 05:41:31
Temat: Re: ser owczySerdeczne dzieki!!!
Biore sie do roboty.
Odezwe sie za 2 lub 3 miesiace i opowiem jak mi wyszlo.
Wojtek
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9lg7oj$nao$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik mors <m...@o...chelm.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3b777b69$...@n...vogel.pl...
> > Witam wszystkich serdecznie!
> > Mam pytanie, czy ktos zna przepis na ser z mleka owczego - bundz i
> bryndze.
> Bundz to świeży (słodki) ser uzyskany ze śkwaśniałego mleka owczego
> (podgrzanego) i odciśniętego z serwatki.
>
> Bryndza to owczy ser który należy zemleć w maszynce, wymieszać z solą (ok.
> 2 łyżki/1 kg bundzu), ubić w kamiennym garnku lub drewnianej fasce.
> Obciążyć deszczułką lub talerzykiem i kamieniem. Po 2 - 3 miesiącach
> bryndza jest dojrzała.
> Pozdrawiam, Jerzy
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |