Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ser zolty

Grupy

Szukaj w grupach

 

ser zolty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-09 12:46:18

Temat: ser zolty
Od: "Bernadetta Madoń" <p...@s...de> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Przed świętami obiecałam wysłać przepis na domowy wyrób wyżej wymienionego.
Obietnice spełniam, ale wydaje mi się, ze bardziej jest to ciekawostka niz
przepis przeznaczony do wypróbowania przez kogokolwiek. Moja mama robi ten
ser dosyć często, ale ona produktów nie kupuje, tylko ma "swoje". Rodzice
mieszkają na wsi i mają małe gospodarstwo. Myślę, ze ma to duży wpływ na
efekt końcowy.

No, ale do rzeczy:

1,2 - 1,5 kg sera białego (twarogu) dobrze odciśniętego
1 litr mleka
10 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka sody

Ser kruszymy. Mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wrzucamy ser i
gotujemy 5 minut. Te 5 minut są bardzo ważne i należy tego czasu
przestrzegać. Odcedzamy na gęstym sitku.
W szklance mieszamy żółtka, sól, sodę i ocet (uwaga - ocet dodajemy na
końcu, tuż przed wrzuceniem mieszanki do sera, o czym dalej).
W dużym garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser i
żółtka z dodatkami. Mieszamy i stawiamy znowu na ogniu. Gotujemy do
uzyskania jednolitej masy.
W oryginalnym przepisie podano czas gotowania 5 minut, ale mama mówi, że to
czasem za krótko i trzeba samemu wyczuć moment, kiedy należy zdjąć garnek z
ognia.
Jeszcze jedna uwaga: ser w garnku trzeba cały czas porządnie mieszać
drewnianą łyżką i najlepiej robić to we dwoje. Jedna osoba trzyma garnek,
druga miesza.
Masę przekładamy do mokrego płótnianego worka i pozostawiamy do ostygnięcia
i stężenia.
Mama robi też tak, że płucze zimną wodą folię plastykową i wykłada nią
naczynie, a do tego daje ser. Naczynie dobieramy dowolnie, w zależności od
tego, jaki kształt sera chcemy uzyskać.

To chyba wszystko. Sama nigdy tego sera nie robiłam, przed laty pomagałam
tylko mamie. Na wszystkie ewentualne pytania i uwagi postaram się
odpowiedzieć.

Bernadetta Madoń




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-10 00:02:39

Temat: Re: ser zolty
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...ca> szukaj wiadomości tego autora

A co z ta soda oczyszczana ?

Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-11 17:50:35

Temat: Re: ser zolty
Od: "Bernadetta Madoń" <p...@s...de> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Slavek Siegmund" <s...@s...ca> napisał w wiadomości
news:q6t%7.14080$p04.3621767@news20.bellglobal.com..
.
> A co z ta soda oczyszczana ?
>
> Slav
>

Cytuje ze swojego postu:
"W szklance mieszamy zoltka, sol, _sode_ i ocet".
Czy to o to chodzilo?
Bernadetta




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa chilli
Prośba o przepis na bułeczki z żółtym serem
Bozenka z Wilna - sprawdz sobie cus
Wok czy frytkownica?
Jak wypalic WOK-a

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »