Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sernik

Grupy

Szukaj w grupach

 

sernik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-02-28 21:57:06

Temat: sernik
Od: "Ela" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

naszło mnie na pieczenie sernika :)

podzielicie się prostym, sprawdzonym przepisem?

--
Pozdrawiam, Ela


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-02-29 04:07:08

Temat: Re: sernik
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ela" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fq7ank$9sr$1@news.onet.pl...
> naszło mnie na pieczenie sernika :)
>
> podzielicie się prostym, sprawdzonym przepisem?
>

Sernik bez spodu
W suchym naczyniu zmieszać 125 ml kaszy manny, 1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia, 1 budyń śmietankowy/waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej,
ewentualnie 1 cukier "waniliowy". dokładnie wymieszać suchą łyżką.
Zemleć 75 dkg sera. Ser powinien być wyjęty z lodówki kilka godzin
wcześniej, żeby nie był zimny, łatwiej będzie go wymieszać. Nie polecam
do tego sera z wiaderka, ma za dużo wody a za mało sera.
Co najmniej 3 żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru i 1-2 łyżkami
rumu/spirytusu na kogel-mogel. Stopniowo dodać 70-100g masła/margaryny
(ilość zależy od typu sera, którego użyjemy, im bardziej chudy ser tym
masła może być więcej). Nawet jeśli się zwarzy - nie przejmuj się, nic
mu nie będzie. Dodać aromat rumowy (1/2 lub całą ilość przewidywaną do
1 kg ciasta).
W tym miejscu można odczekać, żeby mikser ostygł lub niewolnik
zaprzęgnięty do kręcenia ciasta rozprostował ramię.
Dodać mieszaninę sypką (kasza manna, budyń, mąka, proszek). Wymieszać,
najlepiej znowu mikserem.
Dodać stopniowo ser, wymieszać dokładnie. Można dodać bakalie
(rodzynki, mieszankę keksową, orzechy, połówki posiekanych brzoskwiń z
puszki, migdały itp.). Ubić pianę z białek (które pozostały po
oddzieleniu żółtek), dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub
okruszkami herbatników/ciastek. Piec w lekko nagrzanym wcześniej
piekarniku w temperaturze 180-220 st. i nie otwierać w trkcie
pieczenia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-02-29 16:40:54

Temat: Re: sernik
Od: "Ela" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lemonko przypadł mi ten przepis do gustu... we wtorek spróbuję swoich sił.
Zrelacjonuję wyniki.

--
Pozdrawiam, Ela


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-03-02 20:23:24

Temat: Re: sernik
Od: "Ela" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Sernik bez spodu

Sernika już nie ma... rozszedł się błyskawicznie :)

Zrobiłam w dużej tortownicy, więc był bardzo niski, ale smaczny.

Dziękuję za przepis.

Chętnie wypróbuję kolejne (proste) przepisy na sernik.

--
Pozdrawiam, Ela



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ghee raz jeszcze
wpyte naleśniki
Japońskie restauracje Wrocław albo Poznań
[OT] skąd tu aż tyle trolli?
HOŁOTA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »