Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "lemonka" <...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sernik
Date: Fri, 29 Feb 2008 05:07:08 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 34
Message-ID: <fq80fp$94u$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <fq7ank$9sr$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: avy158.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1204258106 9374 83.27.58.158 (29 Feb 2008
04:08:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Feb 2008 04:08:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310916
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ela" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fq7ank$9sr$1@news.onet.pl...
> naszło mnie na pieczenie sernika :)
>
> podzielicie się prostym, sprawdzonym przepisem?
>
Sernik bez spodu
W suchym naczyniu zmieszać 125 ml kaszy manny, 1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia, 1 budyń śmietankowy/waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej,
ewentualnie 1 cukier "waniliowy". dokładnie wymieszać suchą łyżką.
Zemleć 75 dkg sera. Ser powinien być wyjęty z lodówki kilka godzin
wcześniej, żeby nie był zimny, łatwiej będzie go wymieszać. Nie polecam
do tego sera z wiaderka, ma za dużo wody a za mało sera.
Co najmniej 3 żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru i 1-2 łyżkami
rumu/spirytusu na kogel-mogel. Stopniowo dodać 70-100g masła/margaryny
(ilość zależy od typu sera, którego użyjemy, im bardziej chudy ser tym
masła może być więcej). Nawet jeśli się zwarzy - nie przejmuj się, nic
mu nie będzie. Dodać aromat rumowy (1/2 lub całą ilość przewidywaną do
1 kg ciasta).
W tym miejscu można odczekać, żeby mikser ostygł lub niewolnik
zaprzęgnięty do kręcenia ciasta rozprostował ramię.
Dodać mieszaninę sypką (kasza manna, budyń, mąka, proszek). Wymieszać,
najlepiej znowu mikserem.
Dodać stopniowo ser, wymieszać dokładnie. Można dodać bakalie
(rodzynki, mieszankę keksową, orzechy, połówki posiekanych brzoskwiń z
puszki, migdały itp.). Ubić pianę z białek (które pozostały po
oddzieleniu żółtek), dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub
okruszkami herbatników/ciastek. Piec w lekko nagrzanym wcześniej
piekarniku w temperaturze 180-220 st. i nie otwierać w trkcie
pieczenia.
|