Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia skoro tak o rybie po grecku...

Grupy

Szukaj w grupach

 

skoro tak o rybie po grecku...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-18 07:45:02

Temat: skoro tak o rybie po grecku...
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

...ostatnio sie rozmawia to ja dorzuce swoje 5 groszy.
Do tej pory przygotowujac sos warzywny dusilam warzywa na oleju takim
zwyklym, do smazenia a ostatnio zrobilam inaczej - oleju na patelnie wlalam
tylko troszke, zeby podsmazyc cebule, dodalam warzywa, posmazylo sie to
chwile, dodalam wody, przyprawy i jak jarzyny byly miekkie koncentrat
pomidorowy. Po skonczeniu gotowania dodalam do sosu oliwe z pestek winogron
i juz nie pogrzewalam zawartosci patelni zeby nie tracic odzywczych
skladnikow tej oliwy - jak dla mnie ten sos jest duzo smaczniejszy choc to
niby tylko kwestia oleju.


pozdrawiam serdecznie\
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-18 13:07:24

Temat: Re: skoro tak o rybie po grecku...
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia wrote:
(...)

> Po skonczeniu gotowania dodalam do sosu oliwe z pestek winogron
> i juz nie pogrzewalam zawartosci patelni zeby nie tracic odzywczych
> skladnikow tej oliwy - jak dla mnie ten sos jest duzo smaczniejszy choc to
> niby tylko kwestia oleju.

Tylko? :-) A dlaczego w wielu przepisach wyraznie jest powiedziane
"posmazyc na oliwie z oliwek"? wyraznie lepszy jest tez sos z dodanym
po usmazeniu kawalkiem masla.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-18 13:18:20

Temat: Re: skoro tak o rybie po grecku...
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Tylko? :-) A dlaczego w wielu przepisach wyraznie jest powiedziane
> "posmazyc na oliwie z oliwek"? wyraznie lepszy jest tez sos z dodanym
> po usmazeniu kawalkiem masla.


To "tylko" to dlatego, ze te warzywa jednak maja dosc dominujacy smak i
przygluszaja smak oliwy. Mysle, ze znaczenie ma tu fakt, ze oliwa czy maslo
dodane po skonczeniu procesu gotowania zachowuja swoj "surowy" smak,
calkiem inny niz po obrobce termicznej.


pozdrawiam serdecznie
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Lublinianka prosi o pomoc
Jajka z dwoma żółtkami
Czy jest jakis przepis na danie z miesa strusia..?
ciasto z bananami - pomoc
Ryba po gecku - pomoc

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »