Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia strucla drożdżowa z makiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

strucla drożdżowa z makiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-18 08:17:05

Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisała:
> Przygotowuję ją 2 -3 razy do roku, jest smaczna ale najczęściej mak nie chce
> się trzymać ciasta.
> Smaruje ciasto drożdżowe białkiem, ale nie za bardzo pomaga. Może macie
> jakieś rowiązania i sprawdzone sposoby.

Moze masa makowa jest za sucha? Napisz jak przygotowujesz mak.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-18 09:02:55

Temat: strucla drożdżowa z makiem
Od: "Olga" <o...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przygotowuję ją 2 -3 razy do roku, jest smaczna ale najczęściej mak nie chce
się trzymać ciasta.
Smaruje ciasto drożdżowe białkiem, ale nie za bardzo pomaga. Może macie
jakieś rowiązania i sprawdzone sposoby.
Pozdrawiam
Olga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-18 09:12:24

Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisała:
> Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego masła, 3-4 żoltka
> utarte z cukrem pudrem,

A bialka?
Ja do maku zawsze dodaje tylko bialka, czyli ubita piane z bialek.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-18 09:25:00

Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:atpe5l$cfp$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisała:
> > Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego masła, 3-4 żoltka
> > utarte z cukrem pudrem,
>
> A bialka?
> Ja do maku zawsze dodaje tylko bialka, czyli ubita piane z bialek.



a ja nawet nie zadaje sobie trudu z ubijaniem piany, dodaje cale jajka.
Zoltka daje sie do kruchych ciast, wiec skoro Olga daje same zoltka to moze
to w jakims stopniu przyczyna tej kruchosci...


pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-18 09:46:10

Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Od: "Olga" <o...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:atpatu$iu5$1@news.tpi.pl...
> Moze masa makowa jest za sucha? Napisz jak przygotowujesz mak.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego masła, 3-4 żoltka
utarte z cukrem pudrem, około 1/2 szklanki miodu no i oczywiscie dużo bakali


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-18 12:36:31

Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Od: "Iris" <i...@f...tlen.pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia <b...@p...onet.pl> napisał(a):
> Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał
>> Użytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisała:
>>> Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego
>>> masła, 3-4 żoltka utarte z cukrem pudrem,
>> A bialka?
>> Ja do maku zawsze dodaje tylko bialka, czyli ubita piane z
>> bialek.
> a ja nawet nie zadaje sobie trudu z ubijaniem piany, dodaje
> cale jajka. Zoltka daje sie do kruchych ciast, wiec skoro Olga
> daje same zoltka to moze to w jakims stopniu przyczyna tej
> kruchosci...

Mysle, ze Lilla i Basia maja racje. Ja tez kiedys wykonalam
podobne ciasto z samych zoltek (po prostu mi zostaly z innych
wypiekow). Wypadlo na ksztaltne i - jak sie pozniej okazalo -
bardzo smaczne. Tyle, ze mialo wlasciwosci "patrz na mnie i nie
ruszaj" - rozsypywalo sie. Moja mama, specjalistka ds.zywienia i
moj niedoscigly wzor w kwestiach kulinarnych, natychmiast spytala
czy dodalam bialka. Bo jesli nie, to co mialo zlepic mase? Ciasto
powedrowalo do zaprzyjaznionego lasucha, ktory stwierdzil, ze dla
niego bardziej liczy sie tresc niz forma ;)
Pozdrawiam
Iris

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-18 13:26:21

Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisał w wiadomości
news:atpcc9$mej$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
> news:atpatu$iu5$1@news.tpi.pl...
> > Moze masa makowa jest za sucha? Napisz jak przygotowujesz mak.
> >
> > Pozdrawiam
> > Lilla
> >
> Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego masła, 3-4 żoltka
> utarte z cukrem pudrem, około 1/2 szklanki miodu no i oczywiscie dużo
bakali

Można zlepiać mak masłem, ale na pół kilograma maki to powinnaś dać pół
kilograma tłuszczu...1/3 kostki to do 10 dkg maku...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-18 19:13:50

Temat: RE: strucla drożdżowa z makiem
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

> Przygotowuję ją 2 -3 razy do roku, jest smaczna ale
> najczęściej mak nie chce
> się trzymać ciasta.
> Smaruje ciasto drożdżowe białkiem, ale nie za bardzo pomaga.
> Może macie
> jakieś rowiązania i sprawdzone sposoby.
> Pozdrawiam
> Olga

Witam !
Ja robię masę makową do makowców z lukrem zawsze trzyma sie ciasta i jest
wilgotne i pycha. Dodam, że tak robiła moja babcia i mama.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-19 08:14:49

Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Od: "Olga" <o...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Ola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

skoro tak o rybie po grecku...
Lublinianka prosi o pomoc
Jajka z dwoma żółtkami
Czy jest jakis przepis na danie z miesa strusia..?
ciasto z bananami - pomoc

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »