| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-18 08:17:05
Temat: Re: strucla drożdżowa z makiemUżytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisała:
> Przygotowuję ją 2 -3 razy do roku, jest smaczna ale najczęściej mak nie chce
> się trzymać ciasta.
> Smaruje ciasto drożdżowe białkiem, ale nie za bardzo pomaga. Może macie
> jakieś rowiązania i sprawdzone sposoby.
Moze masa makowa jest za sucha? Napisz jak przygotowujesz mak.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-18 09:02:55
Temat: strucla drożdżowa z makiemPrzygotowuję ją 2 -3 razy do roku, jest smaczna ale najczęściej mak nie chce
się trzymać ciasta.
Smaruje ciasto drożdżowe białkiem, ale nie za bardzo pomaga. Może macie
jakieś rowiązania i sprawdzone sposoby.
Pozdrawiam
Olga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-18 09:12:24
Temat: Re: strucla drożdżowa z makiemUżytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisała:
> Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego masła, 3-4 żoltka
> utarte z cukrem pudrem,
A bialka?
Ja do maku zawsze dodaje tylko bialka, czyli ubita piane z bialek.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-18 09:25:00
Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:atpe5l$cfp$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisała:
> > Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego masła, 3-4 żoltka
> > utarte z cukrem pudrem,
>
> A bialka?
> Ja do maku zawsze dodaje tylko bialka, czyli ubita piane z bialek.
a ja nawet nie zadaje sobie trudu z ubijaniem piany, dodaje cale jajka.
Zoltka daje sie do kruchych ciast, wiec skoro Olga daje same zoltka to moze
to w jakims stopniu przyczyna tej kruchosci...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-18 09:46:10
Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:atpatu$iu5$1@news.tpi.pl...
> Moze masa makowa jest za sucha? Napisz jak przygotowujesz mak.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego masła, 3-4 żoltka
utarte z cukrem pudrem, około 1/2 szklanki miodu no i oczywiscie dużo bakali
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-18 12:36:31
Temat: Re: strucla drożdżowa z makiemBasia <b...@p...onet.pl> napisał(a):
> Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał
>> Użytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisała:
>>> Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego
>>> masła, 3-4 żoltka utarte z cukrem pudrem,
>> A bialka?
>> Ja do maku zawsze dodaje tylko bialka, czyli ubita piane z
>> bialek.
> a ja nawet nie zadaje sobie trudu z ubijaniem piany, dodaje
> cale jajka. Zoltka daje sie do kruchych ciast, wiec skoro Olga
> daje same zoltka to moze to w jakims stopniu przyczyna tej
> kruchosci...
Mysle, ze Lilla i Basia maja racje. Ja tez kiedys wykonalam
podobne ciasto z samych zoltek (po prostu mi zostaly z innych
wypiekow). Wypadlo na ksztaltne i - jak sie pozniej okazalo -
bardzo smaczne. Tyle, ze mialo wlasciwosci "patrz na mnie i nie
ruszaj" - rozsypywalo sie. Moja mama, specjalistka ds.zywienia i
moj niedoscigly wzor w kwestiach kulinarnych, natychmiast spytala
czy dodalam bialka. Bo jesli nie, to co mialo zlepic mase? Ciasto
powedrowalo do zaprzyjaznionego lasucha, ktory stwierdzil, ze dla
niego bardziej liczy sie tresc niz forma ;)
Pozdrawiam
Iris
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-18 13:26:21
Temat: Re: strucla drożdżowa z makiem
Użytkownik "Olga" <o...@o...pl> napisał w wiadomości
news:atpcc9$mej$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
> news:atpatu$iu5$1@news.tpi.pl...
> > Moze masa makowa jest za sucha? Napisz jak przygotowujesz mak.
> >
> > Pozdrawiam
> > Lilla
> >
> Do 1/2 kg zmielonego maku dodaje 1/3 kostki stopionego masła, 3-4 żoltka
> utarte z cukrem pudrem, około 1/2 szklanki miodu no i oczywiscie dużo
bakali
Można zlepiać mak masłem, ale na pół kilograma maki to powinnaś dać pół
kilograma tłuszczu...1/3 kostki to do 10 dkg maku...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-18 19:13:50
Temat: RE: strucla drożdżowa z makiem> Przygotowuję ją 2 -3 razy do roku, jest smaczna ale
> najczęściej mak nie chce
> się trzymać ciasta.
> Smaruje ciasto drożdżowe białkiem, ale nie za bardzo pomaga.
> Może macie
> jakieś rowiązania i sprawdzone sposoby.
> Pozdrawiam
> Olga
Witam !
Ja robię masę makową do makowców z lukrem zawsze trzyma sie ciasta i jest
wilgotne i pycha. Dodam, że tak robiła moja babcia i mama.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-19 08:14:49
Temat: Re: strucla drożdżowa z makiemBardzo dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |