Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia skwareczki

Grupy

Szukaj w grupach

 

skwareczki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-21 13:13:07

Temat: skwareczki
Od: "Maks" <s...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich smakoszy. W swojej kuchni jeżeli już muszę użyć smalcu to
jest to smalczyk wytapiany "własnoręcznie" ze słoninki, a nie "tawot" z
kostki. Może ktoś ma jakiś przepisik jak zagospodarować wspaniałe lekko
złociste skwareczki szkod to wywalać. Pozdrawiam i czekam na jakieś przepisy
Maks z "wytopem "

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-21 13:27:29

Temat: Re: skwareczki
Od: Theli <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora



Maks wrote:

> Witam wszystkich smakoszy. W swojej kuchni jeżeli już muszę użyć smalcu to
> jest to smalczyk wytapiany "własnoręcznie" ze słoninki, a nie "tawot" z
> kostki. Może ktoś ma jakiś przepisik jak zagospodarować wspaniałe lekko
> złociste skwareczki szkod to wywalać. Pozdrawiam i czekam na jakieś przepisy
> Maks z "wytopem "

poczytaj watek ,,placuszki'' :)

Th.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 13:55:06

Temat: Re: skwareczki
Od: "Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maks" <s...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c8kv93$3se$1@inews.gazeta.pl...
> Witam wszystkich smakoszy. W swojej kuchni jeżeli już muszę użyć smalcu
to
> jest to smalczyk wytapiany "własnoręcznie" ze słoninki, a nie "tawot" z
> kostki. Może ktoś ma jakiś przepisik jak zagospodarować wspaniałe lekko
> złociste skwareczki szkod to wywalać. Pozdrawiam i czekam na jakieś
przepisy
> Maks z "wytopem "
>
hmm.. zjeść?!:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 13:56:02

Temat: Re: skwareczki
Od: "Darmond" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Może ktoś ma jakiś przepisik jak zagospodarować wspaniałe lekko >
złociste skwareczki szkod to wywalać.

Kiedyś dawno temu jadla ciastka, takie jakby kruche, wlasnie ze skwarkami
w cieście. Pyszne były. Przepisu nie znam. Ale może ktoś podrzuci?
Pozdrawiam
Patrycja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 14:16:03

Temat: Re: skwareczki
Od: "Buźka" <k...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Używam ich namiętnie jako dodatek do pierogów ruskich. Dodaję tylko sporo
pieprzu i nieco soli.
A przed chwilą wytopiłam nieco smalcu, przecedziłam do słoja, a reszta
rumieni się aktualnie ze startą cebulką i odrobiną soli. Sama jestem
ciekawa, co z tego wyjdzie. Liczę na jakieś fajne smarowidło do chlebka.

Buźka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 15:22:10

Temat: Re: skwareczki
Od: "Iwona" <i...@W...pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Maks ( s...@W...gazeta.pl ) napisał:
> Witam wszystkich smakoszy. W swojej kuchni jeżeli już muszę użyć smalcu
> to jest to smalczyk wytapiany "własnoręcznie" ze słoninki, a nie "tawot"
> z kostki. Może ktoś ma jakiś przepisik jak zagospodarować wspaniałe lekko
> złociste skwareczki szkod to wywalać. Pozdrawiam i czekam na jakieś
> przepisy Maks z "wytopem "

Proponuję ciastka:
Ciastka ze skwarkami
-30 dkg skwarków
-0,5 kg mąki
-15 dkg cukru
-2 jaja
-łyżeczka proszku do pieczenia
-(cukier puder do posypania)
Skwarki zemleć dwa razy w maszynce z drobnym sitkiem. Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać skwarki i
cukier. Zagnieśc i wyrobić ciasto (powinno ono być dość twarde), a nastepnie
przechlodzic w lodowce przez ok 1-2 godziny.
Schlodzone ciasto wyciskac przez maszynke przy uzyciu odpowiedniej
przystawki lub po rozwalkowaniu wykrawac np.krazki i piec na złoto.
Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Pzdr.Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szukam przepisu
szukam przepisu na kisiel z borówek
borówki
Krewetki koktailowe
Madziarski gulasz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »