« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-21 14:26:29
Temat: ciasto chlebowe mi rośnie i......zamiast rosnąć w górę, rośnie na boki. Nie chcę, by po upieczeniu był
płaski i szeroki, ale wysoki.
Chciałam też uniknąć foremki, ale jak będzie tak dalej rozkwitał, to będzie
musiało się na tym skończyć.
Zaznaczę jeszcze, że chlebek ma dodatek mąki razowej (może to istotne).
Czy ktoś mi powie, co mogę jeszcze zrobić?
Buźka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-21 17:28:43
Temat: Re: ciasto chlebowe mi rośnie i...
"Buźka" wrote:
> ...zamiast rosnąć w górę, rośnie na boki. Nie chcę, by po upieczeniu był
> płaski i szeroki, ale wysoki.
> Chciałam też uniknąć foremki, ale jak będzie tak dalej rozkwitał, to będzie
> musiało się na tym skończyć.
> Zaznaczę jeszcze, że chlebek ma dodatek mąki razowej (może to istotne).
> Czy ktoś mi powie, co mogę jeszcze zrobić?
>
> Buźka
Dodac wiecej maki. Gdy ciasto na chleb jest za miekkie, rozplywa sie na boki.
Gdy wyrabiasz ciasto i sadzisz, ze jest juz wyrobione, poloz je na stole i
obserwuj: sprezyste, mocne, ciezkie ciasto chlebowe trzyma sie razem, "stoi" w
takiej postaci, w jakiej sie je polozylo na stol, natomiast ciasto zbyt
miekkie natychmiast sie rozpreza i zaczyna sie rozplaszczac. Wtedy nalezy
wrobic w nie wiecej maki, jesli chce sie piec chleb bez formy.
Dla kontrastu, polecam chleb Krolewny Fiony, ktory jest w archiwum - ciasto na
ten chleb wrecz wlewa sie do formy, jest takie rzadkie, a chleb wychodzi
wspanialy. I szybko.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-22 05:43:30
Temat: Re: ciasto chlebowe mi rośnie i...> Dla kontrastu, polecam chleb Krolewny Fiony, ktory jest w archiwum -
ciasto na
> ten chleb wrecz wlewa sie do formy, jest takie rzadkie, a chleb wychodzi
> wspanialy. I szybko.
> MB
Szukam, szukam, ale znalezc nie moge tego chleba, wszedzie tylko sa opinie
na jego temat i ewentualne uwagi, a przepisu nie widze.
Prosze, daj mi linka do niego.
Dzieki.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-22 17:38:24
Temat: Re: ciasto chlebowe mi rośnie i...
Basiek wrote:
> > Dla kontrastu, polecam chleb Krolewny Fiony, ktory jest w archiwum -
> ciasto na
> > ten chleb wrecz wlewa sie do formy, jest takie rzadkie, a chleb wychodzi
> > wspanialy. I szybko.
> > MB
>
> Szukam, szukam, ale znalezc nie moge tego chleba, wszedzie tylko sa opinie
> na jego temat i ewentualne uwagi, a przepisu nie widze.
> Prosze, daj mi linka do niego.
> Dzieki.
> Pozdrawiam.
> Basiek.
Pierwsza wiadomosc w tym watku ma przepis, dalsze maja komentarze.
http://tinylink.com/?hRHRNOcGeb
Ja robilam ten chleb z dodatkiem sera (ostrego cheddar), z dodatkiem kminku i
lyzki miodu, i z dodatkiem suszonych pomidorow i ziol, pieczony jak focaccia
w duzej plaskiej blasze.
Co do sposobow pieczenia: ja ciasto wstawiam do pieca na rosniecie i juz tej
blachy nie ruszam, zeby nie klapnelo, tylko gdy wyrosnie, podnosze
temperature pieca i pieke az zloty.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-23 05:37:14
Temat: Re: ciasto chlebowe mi rośnie i...> Ja robilam ten chleb z dodatkiem sera (ostrego cheddar), z dodatkiem
kminku i
> lyzki miodu, i z dodatkiem suszonych pomidorow i ziol, pieczony jak
focaccia
> w duzej plaskiej blasze.
>
> Co do sposobow pieczenia: ja ciasto wstawiam do pieca na rosniecie i juz
tej
> blachy nie ruszam, zeby nie klapnelo, tylko gdy wyrosnie, podnosze
> temperature pieca i pieke az zloty.
> Magdalena Bassett
Dzieki wielkie. Na pewno wyprobuje jak tylko skoncze sesje :)
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |