« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-02 12:45:12
Temat: slaskie makowkiWitajcie,
czy ktos z szanownych grupowiczow moglby oswiecic mnie przepisem na
swiateczne makowki....
swieta ida ... a to beda moje pierwsze rodzinne :-)))
pozdrawiam
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-06 10:11:04
Temat: Re: slaskie makowkiUżytkownik "Anulka" <m...@a...waw.pl> napisała:
> czy ktos z szanownych grupowiczow moglby oswiecic mnie przepisem na
> swiateczne makowki....
http://www.biznet1.com/cooking/silesian/ - znajdziesz tam przepisy
na makowki na mleku i na wodzie.
Makowki na mleku.
Sucharki 30-40 dag
Mak 50 dag
Mleko 1 litr
Maslo 1 lyzka
Cukier lub miod 5-6 lyzek
Cukier waniliowy 1 paczka
Orzechy wloskie luskane 8 dag
Migdaly 5 dag
Figi 8-10 dag
Rodzynki 10 dag
Wiorki kokosowe 3 dag
Mak sparzyc goraca woda wieczorem i pozostawic na noc.
Rano odcedzic i zemlec 2 razy w maszynce do mielenia maku lub
w maszynce do miesa z gestym sitkiem. Mleko zagotowac z maslem,
cukrem lub miodem i cukrem waniliowym, dodac zmielony mak.
Gdy bedzie za geste, mozna dodac przygotowana wode.
Gotowac na wolnym ogniu 10-15 minut, ciagle mieszajac.
Migdaly sparzyc, obrac i pokroic w paski, orzechy posiekac,
figi pokroic w cienkie poprzeczne plasterki.
Wszystkie bakalie wraz z rodzynkami wrzucic do gotujacego sie maku,
odstawic z ognia. Przygotowac salaterki.
Sucharki zwilzyc lekko w oslodzonej wodzie i ukladac warstwami
w salaterkach. Kolejne warstwy sucharkow zalewac makiem.
Gorna warstwe maku udekorowac polowkami orzechow i posypac kokosem.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-06 20:58:05
Temat: Re: slaskie makowkiAnulka wrote:
> Witajcie,
>
> czy ktos z szanownych grupowiczow moglby oswiecic mnie przepisem na
> swiateczne makowki....
> swieta ida ... a to beda moje pierwsze rodzinne :-)))
>
> pozdrawiam
>
> Anka
Witam!
Ja podam troche mniej detali:
Mielony mak. Mak możńa zmielić w niektórych piekarniach.
Mleko
Cukier
Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - pokrojone
Aromaty - waniliowy lub inne, wg smaku
Zagotowac mak z tymi wszystkimi dodatkami tak, zeby powstala bardoz gesta
'zupa'. Nastepnie w duzej salaterce ukladac te 'zupe' przekladajac kromkami
bialekgo, slodkiego pieczywa lub sucharow.
Pozostawic w zimnym dzien lub dwa i... spalaszowac!
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |