Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ślimaki, jeśli ktoś..

Grupy

Szukaj w grupach

 

ślimaki, jeśli ktoś..

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-17 13:39:04

Temat: Re: ?limaki, je?li kto?..
Od: "Winniczek" <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Cześć,
"Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:a74oh1$d7f$1@druid.ceti.com.pl...

> Zrobilem wlasnie tak - winniczki sam zbieralem.
>
> Wyszlo cos paskudnego.
> Nigdy wiecej nie zabije winniczka ;-)

A ja co roku robię tak........

1) Łapię
2) Głodzę, polewając woda 3 dni
3) Myję w wodzie z octem - wtedy niestety piszczą trochę ;(((
4) Wrzucam na osolony wrzątek
5) Wyciągam i odrzielam stopę od "czarnej świderkowej reszty"
6) Robię wywar z warzyw i łączę z taką samą ilością czerwonego wytrawnego
wina za 20 zeta.
7) Gotuję stopy 3 godziny (nie swoje - winniczków)
8) Robię pastę z masła, czosnku, natki pietruszki i drobiny soli
9) Wsadzam po 1-2 stopy do opróżnionych wcześniej muszelek i zaklejam tą
pastą
10) Ukaładam na patelni lub w rondlu otworami do góry i podgrzeawam.
11) Podaje na stół w garnku z winem ale raczej tradycyjnie - biwakowo z
piwem.
12) Patrzę na szczęście biesiadujących przenoszących się w czasie o rok a
nieraz i 10 lat wstecz....

Pozdrawiam,
Winniczek......

Przepis na "mielone winniczki....."..... no cóż kto co lubi...... ;)), może
od razu je ze skorupkami zmielić będzie wersja "crunchy" ;))




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-18 11:56:26

Temat: ślimaki, jeśli ktoś..
Od: "Ema" <n...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

właśnie, jeśli ktoś wie jak zrobić ślimaki . Mam na myśli świeże a nie mro
żone ze sklepu, będę wdzięczna za przepis.
Z góry dziękuję Małgorzata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-18 12:23:04

Temat: Re: ślimaki, jeśli ktoś..
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> właśnie, jeśli ktoś wie jak zrobić ślimaki . Mam na myśli świeże a nie mro
> żone ze sklepu, będę wdzięczna za przepis.
> Z góry dziękuję Małgorzata
>
> Ha, chce Ci sie? Njapierw trzeba nazbierać winniczków..... Potem je wsadzic
do słoja z mąką na dwa dni, żeby sie oczysciły ( żywe !!!). Potem starannie
wypłukać. Potem ugotować. Potem wyjąc ślimaki ze skorupek i wyciągnąc to czarne
na końcu ( kiszka stolcowa). Potem mięsko slimacze udusic w białym winie z
dodatkiem czosnku ( duuużo!!) i masła. Duszą się strasznie wolno, guma i guma,
po 3-4 godzinach mozna przystapić do dalszej obróbki.Drobno posiekać mięsko (
albo zemleć, wymieszać z tym sosem co się zrobił od duszenia, dodac drobno
posiekaną zieloną pietruszke, posolic , popieprzyc i w ogóle przyprawić. Masą
nadziać ślimaki. Do podania zagrzać w piekarniku, polewając masłem...
Jak komu, mnie to smakowało czosnkiem i zielona pietruzką....Qd


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-18 12:43:24

Temat: Re: ślimaki, jeśli ktoś..
Od: "Ema" <n...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo, dziękuję, wprawdzie jeszcze chyba winiiczki nie wyszły z ukrycia ale
jak wyjdą będzie jak znalazł.. Trochę makabryczna jest świadomość że
najpierw trzeba je zamordować, pewie przez to że własnoręcznie.
Pozdrawiam M>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-18 13:05:23

Temat: Re: ślimaki, jeśli ktoś..
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Ha, chce Ci sie? Njapierw trzeba nazbierać winniczków..... Potem je
wsadzic
> do słoja z mąką na dwa dni, żeby sie oczysciły ( żywe !!!). Potem
starannie
> wypłukać. Potem ugotować. Potem wyjąc ślimaki ze skorupek i wyciągnąc to
czarne
> na końcu ( kiszka stolcowa). Potem mięsko slimacze udusic w białym winie z
> dodatkiem czosnku ( duuużo!!) i masła. Duszą się strasznie wolno, guma i
guma,
> po 3-4 godzinach mozna przystapić do dalszej obróbki.Drobno posiekać
mięsko (
> albo zemleć, wymieszać z tym sosem co się zrobił od duszenia, dodac
drobno
> posiekaną zieloną pietruszke, posolic , popieprzyc i w ogóle przyprawić.
Masą
> nadziać ślimaki. Do podania zagrzać w piekarniku, polewając masłem...
> Jak komu, mnie to smakowało czosnkiem i zielona pietruzką....Qd

Zrobilem wlasnie tak - winniczki sam zbieralem.

Wyszlo cos paskudnego.
Nigdy wiecej nie zabije winniczka ;-)

q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-18 13:11:57

Temat: Re: ślimaki, jeśli ktoś..
Od: Pawel Hadam <P...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Bardzo, dziękuję, wprawdzie jeszcze chyba winiiczki nie wyszły z ukrycia ale
> jak wyjdą będzie jak znalazł.. Trochę makabryczna jest świadomość że
> najpierw trzeba je zamordować, pewie przez to że własnoręcznie.

Napisz potem jak bylo. Czym i jak je mordowalas, czy wily sie z bilu,
czy piszczaly...
Zrob zdjecia z tego brutalnego mordu.

Hadzio
:)))))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-18 13:18:12

Temat: Re: ślimaki, jeśli ktoś..
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ema" <n...@s...pl> napisał w wiadomości
news:a74oe3$s1m$1@h1.uw.edu.pl...
> Bardzo, dziękuję, wprawdzie jeszcze chyba winiiczki nie wyszły z ukrycia
ale
> jak wyjdą będzie jak znalazł.. Trochę makabryczna jest świadomość że
> najpierw trzeba je zamordować, pewie przez to że własnoręcznie.

no to moze jednak lepiej ich nie jesc...po nocach beda Ci sie sniły.

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-18 13:39:47

Temat: Re: ślimaki, jeśli ktoś..
Od: Tib <c...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Bardzo, dziękuję, wprawdzie jeszcze chyba winiiczki nie wyszły z ukrycia ale
> jak wyjdą będzie jak znalazł.. Trochę makabryczna jest świadomość że
> najpierw trzeba je zamordować, pewie przez to że własnoręcznie.

Albo "makabryczna swiadomosc"-wtedy nie zabijaj-albo nie graj.




--

Tib


=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-18 13:40:57

Temat: Re: ślimaki, jeśli ktoś..
Od: Tib <c...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora



> > Bardzo, dziękuję, wprawdzie jeszcze chyba winiiczki nie wyszły z ukrycia ale
> > jak wyjdą będzie jak znalazł.. Trochę makabryczna jest świadomość że
> > najpierw trzeba je zamordować, pewie przez to że własnoręcznie.
>
> Albo "makabryczna swiadomosc"-wtedy nie zabijaj-albo nie graj.


Zapomnialam dodac,ze to ja,chomique,ale wrocilam do dawnego nicka ;)A w
zasadzie zrezygnowalam z zastepczego i uzywam stalego :)

Pozdrawiam

--

Tib (chomique)


=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mieso z wywaru
wasze pierwsze doswiadczenia kulinarne
zrobilam kotlety z makreli i lososia
Majonez domowy i jego swiezosc
Plesniak (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »