| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-13 21:34:46
Temat: smalec z jabłkiem?Mam kawałek tłustego boczku. Chcę przetopić go na smalec, taki ze skwarkami.
Gdzieś kiedyś słyszałam, że można dodać jabłko. Mam pytanie, ile tego
jakbłka na miseczkę smalcu? Rozumiem, że jabłko mam zetrzeć. Czy mam dodać
razem z tym sokiem i smażyć ze smalcem, czy didać potem do
przestygniętego...
Proszę o pomoc.
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-13 21:50:20
Temat: Re: smalec z jabłkiem?
> Gdzieś kiedyś słyszałam, że można dodać jabłko. Mam pytanie, ile tego
> jakbłka na miseczkę smalcu? Rozumiem, że jabłko mam zetrzeć. Czy mam dodać
> razem z tym sokiem i smażyć ze smalcem, czy didać potem do
> przestygniętego...
> Proszę o pomoc.
Zależy, jaką masz miskę :-)Zetrzeć na grubej tarce, razem z sokiem pod
koniec smażenia dodać, choć warto chyba by było też trochę słoninki utopić i
cebuli wrzucić. I łyżkę lub dwie
majeranku...........................................
.
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 22:03:38
Temat: Re: smalec z jabłkiem?Dorota*** popełnił(a):
>> Gdzieś kiedyś słyszałam, że można dodać jabłko. Mam pytanie,
>> ile tego jakbłka na miseczkę smalcu? Rozumiem, że jabłko mam
>> zetrzeć. Czy mam dodać razem z tym sokiem i smażyć ze
>> smalcem, czy didać potem do przestygniętego...
>> Proszę o pomoc.
>
> Zależy, jaką masz miskę :-)Zetrzeć na grubej tarce, razem z
> sokiem pod koniec smażenia dodać, choć warto chyba by było też
> trochę słoninki utopić i cebuli wrzucić. I łyżkę lub dwie
> majeranku...........................................
.
Albo jabłuszka w niewielkie cząstki pokroić, bo i tak troche rozpadną
się podczas smażenia. Mozna też dać troszke kmineczku, a i cebulka
obowiązkowo.
Jest to Wielka Kaloryczna Pychotka.
--
Pozdrawiam
Szymko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 22:13:39
Temat: Re: smalec z jabłkiem?
> Zależy, jaką masz miskę :-)Zetrzeć na grubej tarce, razem z sokiem pod
> koniec smażenia dodać, choć warto chyba by było też trochę słoninki utopić
i
> cebuli wrzucić. I łyżkę lub dwie
> majeranku...........................................
.
Dziękuję za radę.
O cebulce to wiem, o majeranku także. Czy pół jabłka wystarczy na taką małą
miseczkę, czy to za dużo?
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 22:37:55
Temat: Re: smalec z jabłkiem?Użytkownik Edyta napisał:
> O cebulce to wiem, o majeranku także. Czy pół jabłka wystarczy na taką małą
> miseczkę, czy to za dużo?
Zależy od wielkości miseczki i wielkości jabłka :)
Na moje oko, to pół jabłka wielkości pięści na jakieś 400ml smalcu
powinno być ok. Najlepiej spróbować raz i później już będzie wiadomo.
Powodzenia. :)
--
UPAŁ? Ubierz się w len! Atrakcyjna konfekcja męska i damska...
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=579
132
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-14 07:20:11
Temat: Re: smalec z jabłkiem?On Sun, 13 Jul 2003 23:34:46 +0200, "Edyta"
<w...@p...onet.pl> wrote:
>Mam kawałek tłustego boczku. Chcę przetopić go na smalec, taki ze skwarkami.
>Gdzieś kiedyś słyszałam, że można dodać jabłko. Mam pytanie, ile tego
>jakbłka na miseczkę smalcu? Rozumiem, że jabłko mam zetrzeć. Czy mam dodać
>razem z tym sokiem i smażyć ze smalcem, czy didać potem do
>przestygniętego...
>Proszę o pomoc.
>
>Edyta
>
ja kroje w mala kosteczke, mniejsza niz to tluste cos, bo slonina
sie kurczy a jablko napucza. ja bym dala tak 1/4 objetosciowo.
dodaje na koncu, niech nie bedzie surowe ale tez niech sie nie
rozleci albo spali
Van Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |