Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia smalec z jabłkiem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

smalec z jabłkiem?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-13 21:34:46

Temat: smalec z jabłkiem?
Od: "Edyta" <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam kawałek tłustego boczku. Chcę przetopić go na smalec, taki ze skwarkami.
Gdzieś kiedyś słyszałam, że można dodać jabłko. Mam pytanie, ile tego
jakbłka na miseczkę smalcu? Rozumiem, że jabłko mam zetrzeć. Czy mam dodać
razem z tym sokiem i smażyć ze smalcem, czy didać potem do
przestygniętego...
Proszę o pomoc.

Edyta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-13 21:50:20

Temat: Re: smalec z jabłkiem?
Od: "Dorota***" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Gdzieś kiedyś słyszałam, że można dodać jabłko. Mam pytanie, ile tego
> jakbłka na miseczkę smalcu? Rozumiem, że jabłko mam zetrzeć. Czy mam dodać
> razem z tym sokiem i smażyć ze smalcem, czy didać potem do
> przestygniętego...
> Proszę o pomoc.

Zależy, jaką masz miskę :-)Zetrzeć na grubej tarce, razem z sokiem pod
koniec smażenia dodać, choć warto chyba by było też trochę słoninki utopić i
cebuli wrzucić. I łyżkę lub dwie
majeranku...........................................
.

D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-13 22:03:38

Temat: Re: smalec z jabłkiem?
Od: "Szymko" <A...@S...friko7.onet.pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Dorota*** popełnił(a):
>> Gdzieś kiedyś słyszałam, że można dodać jabłko. Mam pytanie,
>> ile tego jakbłka na miseczkę smalcu? Rozumiem, że jabłko mam
>> zetrzeć. Czy mam dodać razem z tym sokiem i smażyć ze
>> smalcem, czy didać potem do przestygniętego...
>> Proszę o pomoc.
>
> Zależy, jaką masz miskę :-)Zetrzeć na grubej tarce, razem z
> sokiem pod koniec smażenia dodać, choć warto chyba by było też
> trochę słoninki utopić i cebuli wrzucić. I łyżkę lub dwie
> majeranku...........................................
.

Albo jabłuszka w niewielkie cząstki pokroić, bo i tak troche rozpadną
się podczas smażenia. Mozna też dać troszke kmineczku, a i cebulka
obowiązkowo.
Jest to Wielka Kaloryczna Pychotka.
--
Pozdrawiam
Szymko

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-13 22:13:39

Temat: Re: smalec z jabłkiem?
Od: "Edyta" <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Zależy, jaką masz miskę :-)Zetrzeć na grubej tarce, razem z sokiem pod
> koniec smażenia dodać, choć warto chyba by było też trochę słoninki utopić
i
> cebuli wrzucić. I łyżkę lub dwie
> majeranku...........................................
.

Dziękuję za radę.
O cebulce to wiem, o majeranku także. Czy pół jabłka wystarczy na taką małą
miseczkę, czy to za dużo?

Edyta



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-13 22:37:55

Temat: Re: smalec z jabłkiem?
Od: Krystyna Sobczyńska <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Edyta napisał:
> O cebulce to wiem, o majeranku także. Czy pół jabłka wystarczy na taką małą
> miseczkę, czy to za dużo?

Zależy od wielkości miseczki i wielkości jabłka :)
Na moje oko, to pół jabłka wielkości pięści na jakieś 400ml smalcu
powinno być ok. Najlepiej spróbować raz i później już będzie wiadomo.

Powodzenia. :)

--
UPAŁ? Ubierz się w len! Atrakcyjna konfekcja męska i damska...
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=579
132

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-14 07:20:11

Temat: Re: smalec z jabłkiem?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 13 Jul 2003 23:34:46 +0200, "Edyta"
<w...@p...onet.pl> wrote:

>Mam kawałek tłustego boczku. Chcę przetopić go na smalec, taki ze skwarkami.
>Gdzieś kiedyś słyszałam, że można dodać jabłko. Mam pytanie, ile tego
>jakbłka na miseczkę smalcu? Rozumiem, że jabłko mam zetrzeć. Czy mam dodać
>razem z tym sokiem i smażyć ze smalcem, czy didać potem do
>przestygniętego...
>Proszę o pomoc.
>
>Edyta
>


ja kroje w mala kosteczke, mniejsza niz to tluste cos, bo slonina
sie kurczy a jablko napucza. ja bym dala tak 1/4 objetosciowo.
dodaje na koncu, niech nie bedzie surowe ale tez niech sie nie
rozleci albo spali

Van Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Smaki i aromaty"
dania z grilla
Curasco.
Taco... WAŻNE
BIG PUMA napój energetyczny - producent

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »