Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia smażenie ryb

Grupy

Szukaj w grupach

 

smażenie ryb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-11-18 16:34:25

Temat: smażenie ryb
Od: waruga <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę z piękną, chrupiącą panierką.
Bo już mnie czasem szlag trafia jak mi cała panierka na patelni zostaje, a
ryba się rozlatuje. Dlaczego raz da się pięknie usmażyć, a innym razem
wychodzi papka?
--
Elżbieta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-11-18 17:14:00

Temat: Re: smażenie ryb
Od: "Cecylia Kuźmiak" <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waruga" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:apdw8rj648f3$.twpmpfhvnz7q.dlg@40tude.net...
>
> Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę z piękną, chrupiącą panierką.
> Bo już mnie czasem szlag trafia jak mi cała panierka na patelni zostaje, a
> ryba się rozlatuje. Dlaczego raz da się pięknie usmażyć, a innym razem
> wychodzi papka?
> --
> Elżbieta


Ryba-filet mrozony - musi być rozmrożony i osuszony np.ręczniczkiem
papierowym. Następnie posypany przyprawą do ryb, potem w jajku, bułce i na
gorący tłuszcz (głęboki tłuszcz-musi smażyć się w dużej ilości tłuszczu).Też
kiedyś miał ten sam problem, a teraz smażone filety są tak smaczne że palce
lizać. Najczęściej smaże pange lub soje. Zyczę smacznego.

Cecylia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-11-18 17:19:17

Temat: Re: smażenie ryb
Od: waruga <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 18 Nov 2006 18:14:00 +0100, Cecylia Kuźmiak napisał(a):

> Ryba-filet mrozony - musi być rozmrożony i osuszony np.ręczniczkiem
> papierowym. Następnie posypany przyprawą do ryb, potem w jajku, bułce i na
> gorący tłuszcz (głęboki tłuszcz-musi smażyć się w dużej ilości tłuszczu)

Czyli najprawdopodobniej była za Mokra i słabo rozgrzany tluszcz??
--
Elżbieta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-11-18 17:23:24

Temat: Re: smażenie ryb
Od: Aneczka <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

waruga napisał(a):
> Czyli najprawdopodobniej była za Mokra i słabo rozgrzany tluszcz??

Za mokra niekoniecznie (choć może, ale ja często smażę zamrożoną i nie
rozlatuje się), ale słabo rozgrzany tłuszcz - mógł zawinić. Podobnie też
za dużo jajka na rybce - mnie wtedy z reguły panierka odchodzi (mąka,
potem jajko - po umoczeniu podnoszę i pozwalam lekko obciec, a potem
bułka - "przyciśnięta:" do ryby i na tłuszcz). I nigdy nie robię
najpierw panierki wszystkich kawałków i dopiero na tłuszcz, tylko zaraz
po skończeniu obtaczania danego kawałka - od razu na patelnię.

--
Pozdrówki,
Aneczka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-11-18 17:29:58

Temat: Re: smażenie ryb
Od: waruga <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 18 Nov 2006 18:23:24 +0100, Aneczka napisał(a):

> Za mokra niekoniecznie (choć może, ale ja często smażę zamrożoną i nie
> rozlatuje się)

ale ta wczorajsza, która się rozleciała całkiem, była rozmrożona w kuchence
mikrofalowej

> ale słabo rozgrzany tłuszcz - mógł zawinić.

A jak sprawdzić czy jest dobrze nagrzany??

> Podobnie też
> za dużo jajka na rybce - mnie wtedy z reguły panierka odchodzi (mąka,
> potem jajko - po umoczeniu podnoszę i pozwalam lekko obciec, a potem
> bułka - "przyciśnięta:" do ryby i na tłuszcz).

Tak robię, tyle, że bez mąki

>I nigdy nie robię
> najpierw panierki wszystkich kawałków i dopiero na tłuszcz, tylko zaraz
> po skończeniu obtaczania danego kawałka - od razu na patelnię.

Tak samo, ale wczorajszą rybę to tylko łyżką można było zjeść, a panierka
pięknie się przykleiła do patelni, złota była, a jakże.
--
Elżbieta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-11-18 17:51:57

Temat: Re: smażenie ryb
Od: "Dr.Endriu" <n...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Tak samo, ale wczorajszą rybę to tylko łyżką można było zjeść, a panierka
> pięknie się przykleiła do patelni, złota była, a jakże.

To na 100% wina słabo rozgrzanego tłuszczu.
Z porad mojej siostry, to jeszcze jedna dosyć ważna, oprócz gorącego
tłuszczu.

Należy w miare mozliwości, wypełniać CAŁĄ patelnię rybkami.
Nie należy zostaiwiać pustych pól pomiedzy kawałkami ryby,albo smażyć
pojedyńczych kawałków.
Należy maksymalnie wypełniac patelnię. Wtedy panierka się nie przyklei.


--
Pozdrawiam
Dr.Endriu
nmp1(małpa)interia.pl
http://nmp1.w.interia.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-11-18 19:22:15

Temat: Re: smażenie ryb
Od: "delf" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

ja zamrozona rybe wkladam do cieplego mleka, jak sie rozmrozi posypuje
przyprawa do ryby, w make i na goracy olej.
rozlatuje mi sie tylko gruby dzwonek lososia - ale to z przewrazliwienia ze
ma byc dosmarzony w srodku :)

J&J


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-11-18 19:52:11

Temat: Re: smażenie ryb
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waruga" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:apdw8rj648f3$.twpmpfhvnz7q.dlg@40tude.net...
>
> Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę z piękną, chrupiącą panierką.
> Bo już mnie czasem szlag trafia jak mi cała panierka na patelni zostaje, a
> ryba się rozlatuje. Dlaczego raz da się pięknie usmażyć, a innym razem
> wychodzi papka?
> --

a ja tylko obtaczam w mące kukurydzianej i na patelnię, tłuszcz mocno
rozgrzany, mam smak ryby, a nie panierki nasiąkniętej tłuszczem

Jędrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-11-18 20:28:20

Temat: Re: smażenie ryb
Od: "Majkaa" <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waruga" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:apdw8rj648f3$.twpmpfhvnz7q.dlg@40tude.net...
>
> Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę z piękną, chrupiącą panierką.
> Bo już mnie czasem szlag trafia jak mi cała panierka na patelni zostaje, a
> ryba się rozlatuje. Dlaczego raz da się pięknie usmażyć, a innym razem
> wychodzi papka?
> --
> Elżbieta

A ja tylko maczam rybę w rozbełtanym jajku i jest fantastyczna.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-11-18 20:29:42

Temat: Re: smażenie ryb
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

waruga napisał(a):
> Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę [...]

Świeża, stara, mrożona, dopiero co złowiona, morska, z rzeki, jeziora
czy hodowlana ze stawu?
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kawa - arabica czy robusta?
!!!
zupa ...
Bazylia z supermarketu umiera szybko
co do pieczenia chleba

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »