« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-18 16:34:25
Temat: smażenie ryb
Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę z piękną, chrupiącą panierką.
Bo już mnie czasem szlag trafia jak mi cała panierka na patelni zostaje, a
ryba się rozlatuje. Dlaczego raz da się pięknie usmażyć, a innym razem
wychodzi papka?
--
Elżbieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-18 17:14:00
Temat: Re: smażenie ryb
Użytkownik "waruga" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:apdw8rj648f3$.twpmpfhvnz7q.dlg@40tude.net...
>
> Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę z piękną, chrupiącą panierką.
> Bo już mnie czasem szlag trafia jak mi cała panierka na patelni zostaje, a
> ryba się rozlatuje. Dlaczego raz da się pięknie usmażyć, a innym razem
> wychodzi papka?
> --
> Elżbieta
Ryba-filet mrozony - musi być rozmrożony i osuszony np.ręczniczkiem
papierowym. Następnie posypany przyprawą do ryb, potem w jajku, bułce i na
gorący tłuszcz (głęboki tłuszcz-musi smażyć się w dużej ilości tłuszczu).Też
kiedyś miał ten sam problem, a teraz smażone filety są tak smaczne że palce
lizać. Najczęściej smaże pange lub soje. Zyczę smacznego.
Cecylia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-18 17:19:17
Temat: Re: smażenie rybDnia Sat, 18 Nov 2006 18:14:00 +0100, Cecylia Kuźmiak napisał(a):
> Ryba-filet mrozony - musi być rozmrożony i osuszony np.ręczniczkiem
> papierowym. Następnie posypany przyprawą do ryb, potem w jajku, bułce i na
> gorący tłuszcz (głęboki tłuszcz-musi smażyć się w dużej ilości tłuszczu)
Czyli najprawdopodobniej była za Mokra i słabo rozgrzany tluszcz??
--
Elżbieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-18 17:23:24
Temat: Re: smażenie rybwaruga napisał(a):
> Czyli najprawdopodobniej była za Mokra i słabo rozgrzany tluszcz??
Za mokra niekoniecznie (choć może, ale ja często smażę zamrożoną i nie
rozlatuje się), ale słabo rozgrzany tłuszcz - mógł zawinić. Podobnie też
za dużo jajka na rybce - mnie wtedy z reguły panierka odchodzi (mąka,
potem jajko - po umoczeniu podnoszę i pozwalam lekko obciec, a potem
bułka - "przyciśnięta:" do ryby i na tłuszcz). I nigdy nie robię
najpierw panierki wszystkich kawałków i dopiero na tłuszcz, tylko zaraz
po skończeniu obtaczania danego kawałka - od razu na patelnię.
--
Pozdrówki,
Aneczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-18 17:29:58
Temat: Re: smażenie rybDnia Sat, 18 Nov 2006 18:23:24 +0100, Aneczka napisał(a):
> Za mokra niekoniecznie (choć może, ale ja często smażę zamrożoną i nie
> rozlatuje się)
ale ta wczorajsza, która się rozleciała całkiem, była rozmrożona w kuchence
mikrofalowej
> ale słabo rozgrzany tłuszcz - mógł zawinić.
A jak sprawdzić czy jest dobrze nagrzany??
> Podobnie też
> za dużo jajka na rybce - mnie wtedy z reguły panierka odchodzi (mąka,
> potem jajko - po umoczeniu podnoszę i pozwalam lekko obciec, a potem
> bułka - "przyciśnięta:" do ryby i na tłuszcz).
Tak robię, tyle, że bez mąki
>I nigdy nie robię
> najpierw panierki wszystkich kawałków i dopiero na tłuszcz, tylko zaraz
> po skończeniu obtaczania danego kawałka - od razu na patelnię.
Tak samo, ale wczorajszą rybę to tylko łyżką można było zjeść, a panierka
pięknie się przykleiła do patelni, złota była, a jakże.
--
Elżbieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-18 17:51:57
Temat: Re: smażenie ryb
> Tak samo, ale wczorajszą rybę to tylko łyżką można było zjeść, a panierka
> pięknie się przykleiła do patelni, złota była, a jakże.
To na 100% wina słabo rozgrzanego tłuszczu.
Z porad mojej siostry, to jeszcze jedna dosyć ważna, oprócz gorącego
tłuszczu.
Należy w miare mozliwości, wypełniać CAŁĄ patelnię rybkami.
Nie należy zostaiwiać pustych pól pomiedzy kawałkami ryby,albo smażyć
pojedyńczych kawałków.
Należy maksymalnie wypełniac patelnię. Wtedy panierka się nie przyklei.
--
Pozdrawiam
Dr.Endriu
nmp1(małpa)interia.pl
http://nmp1.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-18 19:22:15
Temat: Re: smażenie rybja zamrozona rybe wkladam do cieplego mleka, jak sie rozmrozi posypuje
przyprawa do ryby, w make i na goracy olej.
rozlatuje mi sie tylko gruby dzwonek lososia - ale to z przewrazliwienia ze
ma byc dosmarzony w srodku :)
J&J
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-18 19:52:11
Temat: Re: smażenie ryb
Użytkownik "waruga" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:apdw8rj648f3$.twpmpfhvnz7q.dlg@40tude.net...
>
> Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę z piękną, chrupiącą panierką.
> Bo już mnie czasem szlag trafia jak mi cała panierka na patelni zostaje, a
> ryba się rozlatuje. Dlaczego raz da się pięknie usmażyć, a innym razem
> wychodzi papka?
> --
a ja tylko obtaczam w mące kukurydzianej i na patelnię, tłuszcz mocno
rozgrzany, mam smak ryby, a nie panierki nasiąkniętej tłuszczem
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-18 20:28:20
Temat: Re: smażenie ryb
Użytkownik "waruga" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:apdw8rj648f3$.twpmpfhvnz7q.dlg@40tude.net...
>
> Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę z piękną, chrupiącą panierką.
> Bo już mnie czasem szlag trafia jak mi cała panierka na patelni zostaje, a
> ryba się rozlatuje. Dlaczego raz da się pięknie usmażyć, a innym razem
> wychodzi papka?
> --
> Elżbieta
A ja tylko maczam rybę w rozbełtanym jajku i jest fantastyczna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-18 20:29:42
Temat: Re: smażenie rybwaruga napisał(a):
> Napiszcie mi proszę, jak dobrze usmażyć rybę [...]
Świeża, stara, mrożona, dopiero co złowiona, morska, z rzeki, jeziora
czy hodowlana ze stawu?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |