« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-29 08:16:39
Temat: sokownik - tabela dla roznych owocowJednorazowo do sokownika mozna nalozyc 2 kg owocow. Parujemy ok. 45 min do1
godz ( zalezy od trwalosci owocow). Wieksza ilosc owocow przedluza czas
parowania i obniza wartosc soku.
Czarna porzeczka:
na 5 kg owocow -1,50 -1,80 kg cukru , wychodzi ok. 4,5 -4,75 litra soku
(owoce obrac z gron, przesypac cukrem, zagniesc, pozostawic przykryte na 2
godz, nastepnie parowac w sokowniku
Czerwona porzeczka :
na 5 kilo owocow - 1,30 - 1,50 kg cukru, wychodzi ok. 4,75 litra soku
( owoce obrac z gron, przesypac cukrem, zgniesc i parowac )
Maliny :
na 5 kg owocow - 1,80 kg cukru , wychodzi ok. 5 litrow soku ( owoce
wymieszac z cukrem, od razu parowac )
Wisnie :
na 5 kg owocow - 1,80 kg cukru, wychodzi ok. 4,5 - 5 litrow soku ( owoce
odpestkowac, przesypac cukrem , pozostawic na 3-4 godz, nastepnie parowac )
Owoce czarnego bzu :
na 5 kg owocow - 1 kg cukru , wychodzi ok. 3,5 litra soku ( dojrzale
owoce zasypac cukrem, lekko zgniesc, pozostawic na 3-4 godz, nastepnie
parowac )
Czarne jagody :
na 5 kg owocow - 1,25 -1,50 kg cukru, wychodzi ok. 4,5 litra soku
owoce przesypac cukrem, lekko zgniesc , pozostawic na 1 godz, nastepnie
parowac)
dane pochodza z ksiazki "Przetwory w gospodarstwie domowym " K. Pyszkowskiej
kopistka Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |