| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-05 10:14:42
Temat: sól do peklowaniaNie wiecie, gdzie mozna kupic sol do peklowania? Nigdzie nie moge jej
znalezc.
Agnieszka
a...@o...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-05 10:48:02
Temat: Re: sól do peklowania
Użytkownik "Agnieszka" <a...@N...pl> napisał w wiadomości
news:anme4r$q6$1@serwus.bnet.pl...
> Nie wiecie, gdzie mozna kupic sol do peklowania? Nigdzie nie moge jej
> znalezc.
>
Jesli to chodzi o "Sol zmiekczajaca mieso" to tez juz dawno nie
spotkalam. Moze wycofali?
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-05 11:19:41
Temat: Re: sól do peklowania
> Jesli to chodzi o "Sol zmiekczajaca mieso" to tez juz dawno nie
> spotkalam. Moze wycofali?
Soli zmiekczajacej mieso u nas dostatek. Mnie chodzi o typowa sol
[azotynowa] do peklowania, mozna taka kupic ale w workach 25 kg ;)
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-06 11:30:28
Temat: Re: sól do peklowaniaA u nas (Wielkopolska) jest w wielu sklepach?
Skąd jesteś? Może przesłać?
Pozdrawiam
Kama :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-07 11:26:00
Temat: Re: sól do peklowania
> Soli zmiekczajacej mieso u nas dostatek. Mnie chodzi o typowa sol
> [azotynowa] do peklowania, mozna taka kupic ale w workach 25 kg ;)
>
Taki worek kosztuje jakies marne grosze (nie pamietam dokladnie),
przynajmniej w Katowicach. Jesli Cie przeraza ilosc, to kup saletre i zrob
sobie sama.
Ja ostatnio zrobilem eksperyment:
z braku czasu na peklowanie (nigdy nie wiem kiedy bede mogl dojechac do
mojej ukochanej wedzarni, ktora mieszka w Wisle, a ja w Katowicach)
zasolilem mieso (szynke) dzien przed wedzeniem. Zasolilem, to znaczy
natarlem mieso dosc obficie zwykla sola, po godzinie zalalem woda z zabkiem
czosnku, potem uwedzilem, a potem ledwo co zdazylem wyrwac zonie ostatni
kawalek zeby sie dowiedziec jak to smakuje.
Smakowalo .......... (brak slow)
pozdrawiam
grzegorz wojcik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-07 21:42:04
Temat: Re: sól do peklowania
Użytkownik "Agnieszka" <a...@N...pl> napisał w wiadomości
news:anme4r$q6$1@serwus.bnet.pl...
> Nie wiecie, gdzie mozna kupic sol do peklowania? Nigdzie nie moge jej
> znalezc.
>
> Agnieszka
>
>
> a...@o...pl
>
> zrób sama mieszanka na kiełbasy 2 kg soli 0.1 kg saletry
używaj 1.8 mieszanki na 100 kg miesa.
mieszanka na wedzonki:1kg soli 0.04 saletra 0,02 cukier.
uzywaj według wzoru x=ilosc mieszanki
w=ilosc wody w litrach
p=ilosc miesz.w kg na 100 l.wody
x =16.35 steżenia soli( stała wartosc)
x=p . w
---- przykład x = 16.35x 10L
------------ = 1.63
mieszanki na 10 litrów wody
100L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-09 13:05:27
Temat: Re: sól do peklowaniaAgnieszka wrote:
> Nie wiecie, gdzie mozna kupic sol do peklowania? Nigdzie
nie moge jej
> znalezc.
> Agnieszka
> a...@o...pl
Agnieszka ja tez ja szukam i nigdzie nie moge ja kupic
HI HI ;)
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |