« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-12 13:32:47
Temat: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)Zrobilam po raz pierwszy w domu.
Od gory wygladala super (sos, szynka, kukurydza, zielona papryka, ser), po p
rostu bosko :-).
Juz wiem, ze mieszanka maki zytniej i pszennej nie jest dobra, oraz ze musze
dac ciensza warstwa ciasta pod skladniki. Czas pieczenia na 200 stopni ok.2
0-25 min.
Jakies inne cenne uwagi? Za ktore z gory oczywiscie dziekuje :-)
Co innego moglam zle zrobic?
(ciasto: 50dkg maki, 5 dkg drozdzy rozpuszczonych w szklance cieplej wody, 5
lyzek oliwy - uroslo jak trzeba przed pieczeniem, ladne bylo drozdzowe.... t
ylko cos nie za dobre w smaku po upieczeniu ;-). Przepis z Biblioteczki Pora
dnika Domowego)
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
To proste! Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-12 14:03:10
Temat: sorry za kodowanie Odp: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)Użytkownik *madzik* <b...@b...op.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b794nj$ccq$...@i...gazeta.pl...
> Od gory wygladala super (sos, szynka, kukurydza, zielona papryka, ser), po p
> rostu bosko :-).
przepraszam cos mi komp zwalil dzielenie wyrazow... :-(
Magda
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-12 18:38:32
Temat: Wskazówek kilkaWażne jest, aby:
1. Oddzielić ciasto od sosu (na blaszce) warstwą oliwy.
2. Podpiec ciasto z sosem ok.8 min./180 stopni
3. Wyjąć, nałożyć kolejno:
- ser
- reszte śmieci
- zioła
4. Popatrzeć, czy nie jest tego za duzo, jeśli ciasto zbytnio opadło,
zebrac trochę.(nie przesadzać z czasem podziwiania)
5. Włożyc z powrotem do piekarnika na 4 min, nie dłużej.
Dobrze jest, gdy ciasto sobie z sosem porosnie z godzinkę na blaszce.
Zachowanie ww. zasad jest gwarancją udanej pizzy.
Zasady sa wynikiem prób i błedów w oparciu o 2 zasadnicze przepisy -
Grzesia Mniammniamowego www.mniammniam.pl
i
Joli L-L
http://groups.google.com/groups?q=pizza++group:pl.re
c.kuchnia+author:J
ola+author:L-L&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&selm=afjq
ug%24qki%241%40new
s.tpi.pl&rnum=6
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-12 19:02:54
Temat: Re: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Użytkownik "*madzik*" <b...@b...op.pl> napisał w
wiadomości news:b794nj$ccq$1@inews.gazeta.pl...
> Juz wiem, ze mieszanka maki zytniej i pszennej nie jest dobra, oraz
ze musze
> dac ciensza warstwa ciasta pod skladniki. Czas pieczenia na 200
stopni ok.2
> 0-25 min.
> Jakies inne cenne uwagi? Za ktore z gory oczywiscie dziekuje :-)
> Co innego moglam zle zrobic?
>
>
> (ciasto: 50dkg maki, 5 dkg drozdzy rozpuszczonych w szklance cieplej
wody, 5
> lyzek oliwy - uroslo jak trzeba przed pieczeniem, ladne bylo
drozdzowe.... t
> ylko cos nie za dobre w smaku po upieczeniu ;-). Przepis z
Biblioteczki Pora
> dnika Domowego)
A sól była ? Jak nie posoliłaś to nie dziw, ze smak nietęgi.
Ja tam zawsze 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, szklanka wody, szczypta
(taka między 3 palce), łyżeczka cukru, 2-3 łyżki oliwy.
Drożdże mieszam z cukrem po chwili dolewam ciepłej wody - zostawiam aż
"zabuzuje".
Mąka na stolnicę + sól, oliwa i na koniec woda z drożdżami. Wyrabiam
aż przestanie się kleić. Na 20-30 min do piekarnika na 40-50 st.C.
Potem jeszcze raz wyrobić i jest gotowe do przykrycia "treścią".
--
brow(J)arek pozdrawia (ten od Iw.ony)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-12 19:13:50
Temat: Re: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b79o5c$fis$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ja tam zawsze 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, szklanka wody, szczypta
> (taka między 3 palce),
"szczypta" soli oczywiście
--
brow(J)arek pozdrawia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-12 20:11:12
Temat: Odp: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)Użytkownik brow(J)arek <b...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnyc
h napisał:b79o5c$fis$...@a...news.tpi.pl...
> A sól była ? Jak nie posoliłaś to nie dziw, ze smak nietęgi.
Byla, byla, az sie balam ze za duzo ;-)
Przepraszam, ze nie podalam wczesniej.
> Drożdże mieszam z cukrem po chwili dolewam ciepłej wody - zostawiam aż
> "zabuzuje".
Heee, w moim nie bylo cukru do drozdzy, a ja z przejecia nie pomyslalam...
> Mąka na stolnicę + sól, oliwa i na koniec woda z drożdżami. Wyrabiam
> aż przestanie się kleić. Na 20-30 min do piekarnika na 40-50 st.C.
> Potem jeszcze raz wyrobić i jest gotowe do przykrycia "treścią".
No to glowna roznica w naszych przepisach taka, ze moj kaze polaczyc make z
woda drozdzowa, odczekac 20 min i dodac reszte (oliwe i sol).
Sprobuje nastepnym razem Twoja metoda :-)
dzieki,
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
To proste! Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=p
l
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-12 20:19:47
Temat: Odp: Wskazówek kilkaUżytkownik Cherokee gd <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:b79nk2$hou$...@a...dialog.net.pl...
dzieki wielkie za pomoc :-)
Nastepnym razem pizza bedzie cheerokee'owo-brow(j)arkowa :-)
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-13 09:53:06
Temat: Re: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)Ja lubie pizze na cienkim cieście. Robię ją wg przepisu z programu TV ,
niestety niepamiętam jakiego
Pizza
-----
5 dag drozdży
0,5 szkl. ( 1/4szkl. mleka+ 1/4szkl. wody) ciepłe
1 Łyżka cukru
Wymieszać drożdże +wode+mleko+ cukier
Dodać:
3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajo
1 Łyżka oleju
Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( ja robie cienkie ciasto) , posmarować sosem
pomidorowym z dodatkiem bazylii i oregano.
Na to szynka, pieczarki, cebula czosnek papryka ....co kto lubi..... na
wierzch żółty ser.
Nagrzewam piekarnik do 230 stopni C i wkładam pizze na 5 minut. Kiedyś
piekłam dłużej, ale było ciasto wysuszone i twarde. % minut wystarcza w tej
temperaturze
Pozdrawiam i życzę smacznego
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-13 17:31:52
Temat: Re: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)Ja dodaję do ciasta jeszcze gałkę muszkatołową i wyciśnięty czosnek (2,3
żabki) Bardzo poprawia smak ciasta (zwłaszcza czasnek jeśli tylko lubisz)
Użytkownik "*madzik*" <b...@b...op.pl> napisał w
wiadomości news:b794nj$ccq$1@inews.gazeta.pl...
> Zrobilam po raz pierwszy w domu.
> Od gory wygladala super (sos, szynka, kukurydza, zielona papryka, ser), po
p
> rostu bosko :-).
>
> Juz wiem, ze mieszanka maki zytniej i pszennej nie jest dobra, oraz ze
musze
> dac ciensza warstwa ciasta pod skladniki. Czas pieczenia na 200 stopni
ok.2
> 0-25 min.
> Jakies inne cenne uwagi? Za ktore z gory oczywiscie dziekuje :-)
> Co innego moglam zle zrobic?
>
>
> (ciasto: 50dkg maki, 5 dkg drozdzy rozpuszczonych w szklance cieplej wody,
5
> lyzek oliwy - uroslo jak trzeba przed pieczeniem, ladne bylo drozdzowe....
t
> ylko cos nie za dobre w smaku po upieczeniu ;-). Przepis z Biblioteczki
Pora
> dnika Domowego)
>
> --
> ***cieplutko pozdrawia Magda***
> Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
> To proste! Archiwum grupy:
http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
> Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |