Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

[pizza] no i niezbyt sie udała ;-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-12 13:32:47

Temat: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobilam po raz pierwszy w domu.
Od gory wygladala super (sos, szynka, kukurydza, zielona papryka, ser), po p
rostu bosko :-).

Juz wiem, ze mieszanka maki zytniej i pszennej nie jest dobra, oraz ze musze
dac ciensza warstwa ciasta pod skladniki. Czas pieczenia na 200 stopni ok.2
0-25 min.
Jakies inne cenne uwagi? Za ktore z gory oczywiscie dziekuje :-)
Co innego moglam zle zrobic?


(ciasto: 50dkg maki, 5 dkg drozdzy rozpuszczonych w szklance cieplej wody, 5
lyzek oliwy - uroslo jak trzeba przed pieczeniem, ladne bylo drozdzowe.... t
ylko cos nie za dobre w smaku po upieczeniu ;-). Przepis z Biblioteczki Pora
dnika Domowego)

--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
To proste! Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-12 14:03:10

Temat: sorry za kodowanie Odp: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik *madzik* <b...@b...op.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b794nj$ccq$...@i...gazeta.pl...

> Od gory wygladala super (sos, szynka, kukurydza, zielona papryka, ser), po p
> rostu bosko :-).

przepraszam cos mi komp zwalil dzielenie wyrazow... :-(
Magda


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-12 18:38:32

Temat: Wskazówek kilka
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ważne jest, aby:

1. Oddzielić ciasto od sosu (na blaszce) warstwą oliwy.
2. Podpiec ciasto z sosem ok.8 min./180 stopni
3. Wyjąć, nałożyć kolejno:
- ser
- reszte śmieci
- zioła
4. Popatrzeć, czy nie jest tego za duzo, jeśli ciasto zbytnio opadło,
zebrac trochę.(nie przesadzać z czasem podziwiania)
5. Włożyc z powrotem do piekarnika na 4 min, nie dłużej.

Dobrze jest, gdy ciasto sobie z sosem porosnie z godzinkę na blaszce.

Zachowanie ww. zasad jest gwarancją udanej pizzy.
Zasady sa wynikiem prób i błedów w oparciu o 2 zasadnicze przepisy -
Grzesia Mniammniamowego www.mniammniam.pl

i

Joli L-L
http://groups.google.com/groups?q=pizza++group:pl.re
c.kuchnia+author:J
ola+author:L-L&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&selm=afjq
ug%24qki%241%40new
s.tpi.pl&rnum=6

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-12 19:02:54

Temat: Re: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Od: "brow\(J\)arek" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "*madzik*" <b...@b...op.pl> napisał w
wiadomości news:b794nj$ccq$1@inews.gazeta.pl...
> Juz wiem, ze mieszanka maki zytniej i pszennej nie jest dobra, oraz
ze musze
> dac ciensza warstwa ciasta pod skladniki. Czas pieczenia na 200
stopni ok.2
> 0-25 min.
> Jakies inne cenne uwagi? Za ktore z gory oczywiscie dziekuje :-)
> Co innego moglam zle zrobic?
>
>
> (ciasto: 50dkg maki, 5 dkg drozdzy rozpuszczonych w szklance cieplej
wody, 5
> lyzek oliwy - uroslo jak trzeba przed pieczeniem, ladne bylo
drozdzowe.... t
> ylko cos nie za dobre w smaku po upieczeniu ;-). Przepis z
Biblioteczki Pora
> dnika Domowego)

A sól była ? Jak nie posoliłaś to nie dziw, ze smak nietęgi.

Ja tam zawsze 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, szklanka wody, szczypta
(taka między 3 palce), łyżeczka cukru, 2-3 łyżki oliwy.

Drożdże mieszam z cukrem po chwili dolewam ciepłej wody - zostawiam aż
"zabuzuje".

Mąka na stolnicę + sól, oliwa i na koniec woda z drożdżami. Wyrabiam
aż przestanie się kleić. Na 20-30 min do piekarnika na 40-50 st.C.
Potem jeszcze raz wyrobić i jest gotowe do przykrycia "treścią".


--
brow(J)arek pozdrawia (ten od Iw.ony)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-12 19:13:50

Temat: Re: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Od: "brow\(J\)arek" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b79o5c$fis$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ja tam zawsze 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, szklanka wody, szczypta
> (taka między 3 palce),

"szczypta" soli oczywiście


--
brow(J)arek pozdrawia





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-12 20:11:12

Temat: Odp: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik brow(J)arek <b...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnyc
h napisał:b79o5c$fis$...@a...news.tpi.pl...

> A sól była ? Jak nie posoliłaś to nie dziw, ze smak nietęgi.
Byla, byla, az sie balam ze za duzo ;-)
Przepraszam, ze nie podalam wczesniej.

> Drożdże mieszam z cukrem po chwili dolewam ciepłej wody - zostawiam aż
> "zabuzuje".
Heee, w moim nie bylo cukru do drozdzy, a ja z przejecia nie pomyslalam...

> Mąka na stolnicę + sól, oliwa i na koniec woda z drożdżami. Wyrabiam
> aż przestanie się kleić. Na 20-30 min do piekarnika na 40-50 st.C.
> Potem jeszcze raz wyrobić i jest gotowe do przykrycia "treścią".
No to glowna roznica w naszych przepisach taka, ze moj kaze polaczyc make z
woda drozdzowa, odczekac 20 min i dodac reszte (oliwe i sol).

Sprobuje nastepnym razem Twoja metoda :-)
dzieki,
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
To proste! Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=p
l
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-12 20:19:47

Temat: Odp: Wskazówek kilka
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Cherokee gd <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:b79nk2$hou$...@a...dialog.net.pl...

dzieki wielkie za pomoc :-)

Nastepnym razem pizza bedzie cheerokee'owo-brow(j)arkowa :-)

--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-13 09:53:06

Temat: Re: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Od: "Przyklejka" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja lubie pizze na cienkim cieście. Robię ją wg przepisu z programu TV ,
niestety niepamiętam jakiego
Pizza
-----
5 dag drozdży
0,5 szkl. ( 1/4szkl. mleka+ 1/4szkl. wody) ciepłe
1 Łyżka cukru

Wymieszać drożdże +wode+mleko+ cukier
Dodać:
3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajo
1 Łyżka oleju

Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( ja robie cienkie ciasto) , posmarować sosem
pomidorowym z dodatkiem bazylii i oregano.
Na to szynka, pieczarki, cebula czosnek papryka ....co kto lubi..... na
wierzch żółty ser.

Nagrzewam piekarnik do 230 stopni C i wkładam pizze na 5 minut. Kiedyś
piekłam dłużej, ale było ciasto wysuszone i twarde. % minut wystarcza w tej
temperaturze

Pozdrawiam i życzę smacznego
Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-13 17:31:52

Temat: Re: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Od: "Katarzyna Cieszkowska" <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja dodaję do ciasta jeszcze gałkę muszkatołową i wyciśnięty czosnek (2,3
żabki) Bardzo poprawia smak ciasta (zwłaszcza czasnek jeśli tylko lubisz)

Użytkownik "*madzik*" <b...@b...op.pl> napisał w
wiadomości news:b794nj$ccq$1@inews.gazeta.pl...
> Zrobilam po raz pierwszy w domu.
> Od gory wygladala super (sos, szynka, kukurydza, zielona papryka, ser), po
p
> rostu bosko :-).
>
> Juz wiem, ze mieszanka maki zytniej i pszennej nie jest dobra, oraz ze
musze
> dac ciensza warstwa ciasta pod skladniki. Czas pieczenia na 200 stopni
ok.2
> 0-25 min.
> Jakies inne cenne uwagi? Za ktore z gory oczywiscie dziekuje :-)
> Co innego moglam zle zrobic?
>
>
> (ciasto: 50dkg maki, 5 dkg drozdzy rozpuszczonych w szklance cieplej wody,
5
> lyzek oliwy - uroslo jak trzeba przed pieczeniem, ladne bylo drozdzowe....
t
> ylko cos nie za dobre w smaku po upieczeniu ;-). Przepis z Biblioteczki
Pora
> dnika Domowego)
>
> --
> ***cieplutko pozdrawia Magda***
> Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
> To proste! Archiwum grupy:
http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
> Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rodzaje cheleba
Domowa kawiarenka
pomocy!!!!! :(:(
Uwaga na oliw
Łosie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »