| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-06 12:47:35
Temat: Re: sos do makaronu
>A ja tylko dodam, ze o ile w potrawach wloskich, gdzie parmezan jest niezbyt
>istotnym dodatkiem (na zasadzie posypania lyzeczka gotowej potrawy) to
>zgadzam sie co do zasady, ze mozna czyms zastapic. Ale w takich prostych
>potrawach, jak sos Alfredo,
chy to jest Alfredo (sos Fredka) czy al' freddo (zimno?)
Krysia
dzis na obiad dziwactwao - kartofelki puree, lekka salsa,
pieczona szynka, brukselka z brokulem ugniecione widelcem,
zielony groszek i zielona fasolka. PLUS salatka jarzynowa. Deser
- nalesniki z borowkami. dwa z resztka dzemu trusk. zebralo mi
sie na czystke, wiec ten dzem znalazlam...domowej roboty, ciekawe
jak sie uchowal
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-06 12:54:35
Temat: Re: sos do makaronu
Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02010612142730@polnews.pl...
> >
(ciach).
>> gotowaniu. Moze chodzilo o lokalny ostry ser....nie pamietam.
Zapewne o pecorino, ser owczy (czasem z dodatkiem krowiego) produkowany w
wielu regionach, sezonowany- jest pikantny i faktycznie czesto stosowany
zamiast parmezanu.
> W kazdym razie - polski parmezan jest fuj, wloski jest za drogi , wiec
....
> trzeba sobie radzic.
> I moje radzenie poelga na konsekwentnym zastepowaniu go rolada ustrzycka -
I dobrze, ze sobie radzisz, ja w zaden sposob tego nie komentuje:). Chcialam
tylko sprostowac informacje o parmezanie.
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-06 13:01:04
Temat: Re: sos do makaronu----- Original Message -----
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, January 06, 2002 1:54 PM
Subject: Re: sos do makaronu
> > W kazdym razie - polski parmezan jest fuj, wloski jest za drogi , wiec
> ....
> > trzeba sobie radzic.
> > I moje radzenie poelga na konsekwentnym zastepowaniu go rolada
ustrzycka -
>
>
> I dobrze, ze sobie radzisz, ja w zaden sposob tego nie komentuje:).
Chcialam
> tylko sprostowac informacje o parmezanie.
>
> Kasia L.
>
A ja tylko dodam, ze o ile w potrawach wloskich, gdzie parmezan jest niezbyt
istotnym dodatkiem (na zasadzie posypania lyzeczka gotowej potrawy) to
zgadzam sie co do zasady, ze mozna czyms zastapic. Ale w takich prostych
potrawach, jak sos Alfredo, gdzie parmezan jest istotym skladnikiem
nadajacym aromatu calemu sosowi, to zastepowanie go czym kolwiek uwazam za
strate czasu - po prostu to juz nie bedzie ta potrawa ani ten smak, o ktory
chodzi. Dlatego tak sie nabijalam z tych namiastek. W koncu skoro do sosu
potrzeba raptem dwie lyzeczki parmezanu, to mozna odzalowac i kupic na wage
maly kawaleczek wloskiego, nawet jesli jest drogi.
Lady Grey (Herbatka)
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-06 13:21:58
Temat: Re: sos do makaronu
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:4mhg3ugfvic9kke24bl4d8f2rl9dml5bah@4ax.com...
> chy to jest Alfredo (sos Fredka) czy al' freddo (zimno?)
>
> Krysia
Hejeczka;-)))
Sos jak najbardziej Fredka;-))) Jestem zwolennikiem cudowania z przepisami
jak się nie ma pod ręką składników i dlatego rolada ustrzycka mnie nie
przeszkadza;-)) Jak się nastawiam na typowe danie to wcześniej robię zakupy,
ale wariacje mi nie przeszkadzają.
Dziś na obiad mam rybę duszoną po prowansalsku (zobaczymy co z tego wyjdzie,
pachnie smakowicie), zupka kukurydziana, a na deser Tort Rafaello, ale też z
wariacjami ;-)))
Pozdrawiam i smacznego!
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |