Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos do makaronu

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos do makaronu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-06 12:47:35

Temat: Re: sos do makaronu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>A ja tylko dodam, ze o ile w potrawach wloskich, gdzie parmezan jest niezbyt
>istotnym dodatkiem (na zasadzie posypania lyzeczka gotowej potrawy) to
>zgadzam sie co do zasady, ze mozna czyms zastapic. Ale w takich prostych
>potrawach, jak sos Alfredo,
chy to jest Alfredo (sos Fredka) czy al' freddo (zimno?)

Krysia

dzis na obiad dziwactwao - kartofelki puree, lekka salsa,
pieczona szynka, brukselka z brokulem ugniecione widelcem,
zielony groszek i zielona fasolka. PLUS salatka jarzynowa. Deser
- nalesniki z borowkami. dwa z resztka dzemu trusk. zebralo mi
sie na czystke, wiec ten dzem znalazlam...domowej roboty, ciekawe
jak sie uchowal
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-06 12:54:35

Temat: Re: sos do makaronu
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02010612142730@polnews.pl...
> >


(ciach).

>> gotowaniu. Moze chodzilo o lokalny ostry ser....nie pamietam.

Zapewne o pecorino, ser owczy (czasem z dodatkiem krowiego) produkowany w
wielu regionach, sezonowany- jest pikantny i faktycznie czesto stosowany
zamiast parmezanu.


> W kazdym razie - polski parmezan jest fuj, wloski jest za drogi , wiec
....
> trzeba sobie radzic.
> I moje radzenie poelga na konsekwentnym zastepowaniu go rolada ustrzycka -


I dobrze, ze sobie radzisz, ja w zaden sposob tego nie komentuje:). Chcialam
tylko sprostowac informacje o parmezanie.

Kasia L.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-06 13:01:04

Temat: Re: sos do makaronu
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, January 06, 2002 1:54 PM
Subject: Re: sos do makaronu


> > W kazdym razie - polski parmezan jest fuj, wloski jest za drogi , wiec
> ....
> > trzeba sobie radzic.
> > I moje radzenie poelga na konsekwentnym zastepowaniu go rolada
ustrzycka -
>
>
> I dobrze, ze sobie radzisz, ja w zaden sposob tego nie komentuje:).
Chcialam
> tylko sprostowac informacje o parmezanie.
>
> Kasia L.
>
A ja tylko dodam, ze o ile w potrawach wloskich, gdzie parmezan jest niezbyt
istotnym dodatkiem (na zasadzie posypania lyzeczka gotowej potrawy) to
zgadzam sie co do zasady, ze mozna czyms zastapic. Ale w takich prostych
potrawach, jak sos Alfredo, gdzie parmezan jest istotym skladnikiem
nadajacym aromatu calemu sosowi, to zastepowanie go czym kolwiek uwazam za
strate czasu - po prostu to juz nie bedzie ta potrawa ani ten smak, o ktory
chodzi. Dlatego tak sie nabijalam z tych namiastek. W koncu skoro do sosu
potrzeba raptem dwie lyzeczki parmezanu, to mozna odzalowac i kupic na wage
maly kawaleczek wloskiego, nawet jesli jest drogi.
Lady Grey (Herbatka)
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-06 13:21:58

Temat: Re: sos do makaronu
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:4mhg3ugfvic9kke24bl4d8f2rl9dml5bah@4ax.com...

> chy to jest Alfredo (sos Fredka) czy al' freddo (zimno?)
>
> Krysia

Hejeczka;-)))

Sos jak najbardziej Fredka;-))) Jestem zwolennikiem cudowania z przepisami
jak się nie ma pod ręką składników i dlatego rolada ustrzycka mnie nie
przeszkadza;-)) Jak się nastawiam na typowe danie to wcześniej robię zakupy,
ale wariacje mi nie przeszkadzają.

Dziś na obiad mam rybę duszoną po prowansalsku (zobaczymy co z tego wyjdzie,
pachnie smakowicie), zupka kukurydziana, a na deser Tort Rafaello, ale też z
wariacjami ;-)))

Pozdrawiam i smacznego!

Kaliope

--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

KARTY TELEFONICZNE - serwis dla kolekcjonerow
Nalesniki - co ja robie zle???
Ryba Irka Zabłockiego - pycha!
poranne OT
Pytania na temat sera zgliwialego

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »