| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-03 09:36:31
Temat: sos do makaronuWitam,
Kiedys ktos podawal sos czosnkowy do makaronu - chyba sos Alberta?????
Czy ja moglabym prosic o przepis??? Bo gdzies mi sie zupelnie zaplatal.
Z gory dziekuje
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-03 15:48:05
Temat: Re: sos do makaronu
Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02010310363124@polnews.pl...
> Witam,
>
> Kiedys ktos podawal sos czosnkowy do makaronu - chyba sos Alberta?????
> Czy ja moglabym prosic o przepis??? Bo gdzies mi sie zupelnie zaplatal.
> Z gory dziekuje
Hejeczka;-)))))
A może sos Alfredo??? Przepis był już kiedyś na grupę i jest to tak:
"Sos Alfredo (do makaronu)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
1/2 szklanki mocnego rosołu
1 szklanka śmietanki
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz do smaku
Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie, aż zbieleje. Zalać
rosołem, dodać śmietankę, dusić w otwartym garnku na najmniejszym ogniu
przez 10 minut, doprawić pieprzem, solą. Dodać parmezan, zamieszać. Dodać
ugotowany makaron, wymieszać dobrze, podawać natychmiast.
From: m...@a...com (MagdalenaB)"
Robiłam i był dobry, tylko dałam więcej czosnku (ale ja maniak czosnkowy
jestem) i dodałam troszkę bazylii, bo jakoś tak łyso bez ziółek było i być
może dodałam gałkę, bo coś takiego chodzi mi po głowie;-)
Pozdrawiam i smacznego,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 09:22:51
Temat: Re: sos do makaronu>
>
>
>Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:02010310363124@polnews.pl...
>> Witam,
>>
>> Kiedys ktos podawal sos czosnkowy do makaronu - chyba sos Alberta?????
>> Czy ja moglabym prosic o przepis??? Bo gdzies mi sie zupelnie zaplatal.
>> Z gory dziekuje
>
>
>Hejeczka;-)))))
>
>A może sos Alfredo??? Przepis był już kiedyś na grupę i jest to tak:
Pewnie, ze Alfredo.... dzieki za przepis
Czy mozna ten parmezan zastapic rolada ustrzycka????
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 19:39:25
Temat: Re: sos do makaronu
Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02010410225110@polnews.pl...
> Pewnie, ze Alfredo.... dzieki za przepis
> Czy mozna ten parmezan zastapic rolada ustrzycka????
> Monika
Hejeczka;-))))
Wszystko można, reszta zależy od fantazji;-)))) Ja dodałam morze czosnku i
ser jaki miałam w domku, chyba morski i też było dobre;-))))))))
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 21:11:26
Temat: Re: sos do makaronu----- Original Message -----
From: "Monisiatko" <M...@i...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, January 04, 2002 10:22 AM
Subject: Re: sos do makaronu
> >Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
> >news:02010310363124@polnews.pl...
> Czy mozna ten parmezan zastapic rolada ustrzycka????
> Monika
> --
Dobre - ale sie usmialam :-)))
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-05 21:48:23
Temat: Re: sos do makaronu>
>Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:02010410225110@polnews.pl...
>
>> Pewnie, ze Alfredo.... dzieki za przepis
>> Czy mozna ten parmezan zastapic rolada ustrzycka????
>> Monika
>Hejeczka;-))))
>
>Wszystko można, reszta zależy od fantazji;-)))) Ja dodałam morze czosnku i
>ser jaki miałam w domku, chyba morski i też było dobre;-))))))))
a to sprobuje.
Bo problem w tym, ze poslki parmezan jest bleee, a wloski k... drogi:)))
a roladka taka smaczna.
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-05 21:54:30
Temat: Re: sos do makaronuHmmmm
a to niby dlaczego???
Wyczytalam, ze to, co wystepuje jako parmezan w przepisach, wedlug Wlochow
jest .... lokalnym ostrym wedzonym serem.
Ot co
a dla mnie lokalna jest rolada.
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-05 23:51:25
Temat: Re: sos do makaronu
Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02010522543082@polnews.pl...
> Hmmmm
> a to niby dlaczego???
>
> Wyczytalam, ze to, co wystepuje jako parmezan w przepisach, wedlug Wlochow
> jest .... lokalnym ostrym wedzonym serem.
O Matko! A co to za herezja :), kto to napisal? Parmigiano regiano
absolutnie nie jest wedzony. Jest produkowany z niepasteryzowanego mleka
krowiego na scisle okreslonym obszarze, najpierw wielkie kregi (o wadze ca
36 kg kazdy) dlugo moczy sie w solance a nastepnie dojrzewa co najmniej 12
miesiecy a bywa , ze 36- wtedy nazywa sie parmigiano regiano stravecchio.
Czesc serow, ktora nie zostala zakwalifikowana do dojrzewania jest
sprzedawana jako swieza grana da pasto. Uwielbiam ten ser i strasznie
cierpie bo z zapasu zostaly mi nedzne resztki przy skorce, ktore trudno juz
zetrzec. A w okolicy jest nie do kupienia. Nawet w hipermarketach:(
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-06 11:14:27
Temat: Re: sos do makaronu>
>Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:02010522543082@polnews.pl...
>> Hmmmm
>> a to niby dlaczego???
>>
>> Wyczytalam, ze to, co wystepuje jako parmezan w przepisach, wedlug Wlochow
>> jest .... lokalnym ostrym wedzonym serem.
>
>O Matko! A co to za herezja :), kto to napisal? Parmigiano regiano
>absolutnie nie jest wedzony. Jest produkowany z niepasteryzowanego mleka
>krowiego na scisle okreslonym obszarze, najpierw wielkie kregi (o wadze ca
>36 kg kazdy) dlugo moczy sie w solance a nastepnie dojrzewa co najmniej 12
>miesiecy a bywa , ze 36- wtedy nazywa sie parmigiano regiano stravecchio.
>Czesc serow, ktora nie zostala zakwalifikowana do dojrzewania jest
>sprzedawana jako swieza grana da pasto. Uwielbiam ten ser i strasznie
>cierpie bo z zapasu zostaly mi nedzne resztki przy skorce, ktore trudno juz
>zetrzec. A w okolicy jest nie do kupienia. Nawet w hipermarketach:(
>
>Kasia L.
Hmmmm
Pewnie w takim razie masz racje.
Ja te "herezje" uslyszalam lub wyczytalam, w jakim programie/gazecie o
gotowaniu. Moze chodzilo o lokalny ostry ser....nie pamietam.
W kazdym razie - polski parmezan jest fuj, wloski jest za drogi , wiec ....
trzeba sobie radzic.
I moje radzenie poelga na konsekwentnym zastepowaniu go rolada ustrzycka -
ostry ser.
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-06 12:12:21
Temat: Re: sos do makaronu
>>O Matko! A co to za herezja :), kto to napisal? Parmigiano regiano
>>absolutnie nie jest wedzony. Jest produkowany z niepasteryzowanego mleka
>>krowiego na scisle okreslonym obszarze, najpierw wielkie kregi (o wadze
>>ca
>>36 kg kazdy) dlugo moczy sie w solance a nastepnie dojrzewa co najmniej
>>12 miesiecy a bywa , ze 36- wtedy nazywa sie parmigiano regiano
>>stravecchio. Czesc serow, ktora nie zostala zakwalifikowana do dojrzewania
>>jest sprzedawana jako swieza grana da pasto. Uwielbiam ten ser i strasznie
>>cierpie bo z zapasu zostaly mi nedzne resztki przy skorce, ktore trudno
>>juz zetrzec. A w okolicy jest nie do kupienia. Nawet w hipermarketach:(
>
> Pewnie w takim razie masz racje.
> Ja te "herezje" uslyszalam lub wyczytalam, w jakim programie/gazecie o
> gotowaniu. Moze chodzilo o lokalny ostry ser....nie pamietam.
> W kazdym razie - polski parmezan jest fuj, wloski jest za drogi , wiec
> .... trzeba sobie radzic.
> I moje radzenie poelga na konsekwentnym zastepowaniu go rolada ustrzycka -
> ostry ser.
a spróbuj z kaszkawałem, bułgarskim, macedońskim, greckim, tureckim, wsio
ryba. Twardy, dość ostry ser owczy. I szalenie zjadliwy. A tak nawiasem
mówiąc, to ja stosuję do spaghetti także goudę, ale z tych "belegen". Nie
jadam także goudy nie-holenderskiej, bo nie lubię.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |