| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-14 19:44:48
Temat: sos do schabu.Witam !
Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki ż
eby polać mięsko).
Czy ktoś może mipodać przepis?
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-14 20:04:59
Temat: Re: sos do schabu.
Agnieszka wrote:
> Witam !
> Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki ż
> eby polać mięsko).
> Czy ktoś może mipodać przepis?
> Agnieszka
Mozesz zrobic tak: natrzec schab sola, majerankiem i pieprzem. Na patelni
obsmazyc mieso ze wszystkich stron, az brazowe. Mieso przelozyc do brytfanny
z pokrywka, oblozyc jablkami, sliwkami i podlac 2/3 szklanki mocnego rosolu,
najlepiej wolowego. Dusic pol godziny, odkryc, posmarowac maslem, piec
nastepne 15 minut. Naciac w najgrubszym miejscu, zeby zobaczyc, czy mieso
jest upieczone na wylot.
W miedzyczasie patelnie na ktorej smazylo sie mieso rozgrzac mocno, zalac
woda, zeskrobac dno. Gdy mieso jest upieczone, zlac soki z miesa do patelni
przez sitko, doprowadzic do wrzenia, odparowac, jesli za wodniste. W pol
szklanki wody rozbeltac 2 lyzki maki, dolac do patelni przez sitko, caly czas
mieszajac. Podgrzewac, az zgestnieje i zacznie bulgotac. Dodac soli, pieprzu
i maggi do smaku. Ja rowniez dodaje sosu sojowego do smaku, okolo 1 lyzke. I
juz.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 20:05:43
Temat: Re: sos do schabu.
> Witam !
> Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki ż
> eby polać mięsko).
> Czy ktoś może mipodać przepis?
mi się sos sam robi, jak piekę schab, podlewając trochę wodą. Tylko trochę
śmietany i skrobii dodaję na samym końcu. Jak pieczesz drania?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 20:38:56
Temat: Odp: sos do schabu.Dziękiza radę ale taki już robiłam.Tym razem chodzi mi jednak o taki biały
sos do mięs (gdzieś o takim czytałam i chyba widziałam kiedyś w telewizji
przy okazji jakiejś reklamy).
Agnieszka
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup dyskusy
jnych napisał:3...@w...net...
>
>
> Agnieszka wrote:
>
> > Witam !
> > Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki
ż
> > eby polać mięsko).
> > Czy ktoś może mipodać przepis?
> > Agnieszka
>
> Mozesz zrobic tak: natrzec schab sola, majerankiem i pieprzem. Na patelni
> obsmazyc mieso ze wszystkich stron, az brazowe. Mieso przelozyc do brytf
anny
> z pokrywka, oblozyc jablkami, sliwkami i podlac 2/3 szklanki mocnego ros
olu,
> najlepiej wolowego. Dusic pol godziny, odkryc, posmarowac maslem, piec
> nastepne 15 minut. Naciac w najgrubszym miejscu, zeby zobaczyc, czy mieso
> jest upieczone na wylot.
> W miedzyczasie patelnie na ktorej smazylo sie mieso rozgrzac mocno, zalac
> woda, zeskrobac dno. Gdy mieso jest upieczone, zlac soki z miesa do pate
lni
> przez sitko, doprowadzic do wrzenia, odparowac, jesli za wodniste. W pol
> szklanki wody rozbeltac 2 lyzki maki, dolac do patelni przez sitko, caly
czas
> mieszajac. Podgrzewac, az zgestnieje i zacznie bulgotac. Dodac soli, pie
przu
> i maggi do smaku. Ja rowniez dodaje sosu sojowego do smaku, okolo 1 lyzke.
I
> juz.
> Magdalena Bassett
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 20:48:35
Temat: Odp: sos do schabu.Nacieram dużą ilością ziół i przypraw a przede wszystkim czosnkiem,zawijam w
folię lub wkładam do woreczka i do lodówki na jakiąś godzinę(może być nawet
na całą noc będzie jeszcze lepszy)następnie zawijam w filię aluminiową lub
wkładam do foliowego rękawa (żeby nie był bardzo suchy)i do pieca na 1-1,5
godz.Jakieś pół godziny przed końcem pieczenia rozcinam filię (rękaw)i zos
tawiam w piecu aby zrobiła się chrupiąca skórka.
Polecam także wersję z w miodzie i musztardzie:
przed włożeniem mięska do pieca smaruję miodem i musztardą,jest bardziej s
oczyste i jaki ma smak.
Agnieszka
Użytkownik waldemar z domu <w...@t...de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9vdm1s$er7$02$...@n...t-online.com...
>
> > Witam !
> > Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki
ż
> > eby polać mięsko).
> > Czy ktoś może mipodać przepis?
>
> mi się sos sam robi, jak piekę schab, podlewając trochę wodą. Tylko trochę
> śmietany i skrobii dodaję na samym końcu. Jak pieczesz drania?
>
> Waldek
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 21:08:30
Temat: Re: sos do schabu.> > Witam !
> > Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki
ż > eby polać mięsko). Czy ktoś może mipodać przepis?
Elegancki sos - kila cienutkich mlodych cebulek jeszcze ze szczypiorem
calkowicie poszatkowac, nie za cienko. Moze tez byc 4 -5 garsci samego
szczypioru.
W miseczce wymieszac szczypior z kilkoma garsciami koperku, dodac lyzke
musztardy i dobrze wymieszac. Na patelni z tluszczem (dobry jest ze
smazenia) chwile to podsmazyc az zacznie to pieknie pachniec i szczypior
troche sie przysmazy. Dodac pol szklanki bialego wina, zamieszac, powoli
dobrowadzic do wrzenia i od razu wylaczyc doplyw ciepla czy gazu. Polewac
tym upieczony i pokrojony w plasterki schab.
******
m-gosia
******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 21:14:22
Temat: Re: sos do schabu.From: "Agnieszka" <k...@p...onet.pl>
> Witam !
> Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki ż
> eby polać mięsko).
> Czy ktoś może mipodać przepis?
> Agnieszka
Aaaa, zurawinowy!!!
Zrobic syrop z cukru i wody (pol szklanki na szklanki), wrzucic wen jablka
dwa winne, pokrojone w kostke, zeszklic, dodac sloik dzemu z zurawin, troche
cynamonu, gozdzikow, imbiru, orzechy wloskie i rodzynki. Chwile pogotowac.
podawac na cieplo. Pyyycha!!!
--
Masacra
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 21:59:33
Temat: Re: sos do schabu.Albo inny:
Schab wysmarowac czarnym pieprzem i oliwa i wstawic na pieczenie.
Kilogram cebuli (lub dopasowana do gustu ilosc) pokroic na polkrazki i
podsmazyc na szklisto na oliwie. Posolic i popieprzyc do smaku i wlac 1/2
szklanki malagi lub wina. Na malym gazie cebule doprowadzic do rodzaju
kompotu. Schab podac w plastrach ulozony wokol talerza, w srodku kompot
z cebul.
******
m-gosia
******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-16 16:58:55
Temat: Kotlety schabowe z pomarańczą i rozmarynem..Robiłam dzisiaj na obiad mięsko z sosem w\g przepisu
m-gosi,wyszedł wspaniale(był pyszny).
W zamian za tak smakowity przepis polecam też coś dobrego.
KOTLETY SCHADOWE Z ROZMARYNEM I POMARAŃCZĄ.(4 porcje)
Mięso opłukać, pokroić na cztery kotlety.Rozbić, opruszyć pieprzem i rozma
rynem.Natrzeć czosnkiem roztartym z solą.
Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
2 pomarańcze sparzyć,jedną obrać podzielć na cząstki,z drugiej wycisnąć sok.
Na patelni rozgrzać olej, usmarzyć na nim mięso,wyjąć.
Dotłuszczu ze smarzenia kotletów włożyć pomarańcze, zalać sokiem,chwilę po
dgrzać.Mięso podawać obłożone pomarańczami i polane sokiem.Podawać z ryżem.
Smacznego.
Agnieszka.
Użytkownik <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał
:9vdpr4$dld$...@n...xs4all.nl...
> > > Witam !
> > > Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,
taki
> ż > eby polać mięsko). Czy ktoś może mipodać przepis?
>
> Elegancki sos - kila cienutkich mlodych cebulek jeszcze ze szczypiorem
> calkowicie poszatkowac, nie za cienko. Moze tez byc 4 -5 garsci samego
> szczypioru.
> W miseczce wymieszac szczypior z kilkoma garsciami koperku, dodac lyzke
> musztardy i dobrze wymieszac. Na patelni z tluszczem (dobry jest ze
> smazenia) chwile to podsmazyc az zacznie to pieknie pachniec i szczypior
> troche sie przysmazy. Dodac pol szklanki bialego wina, zamieszac, powoli
> dobrowadzic do wrzenia i od razu wylaczyc doplyw ciepla czy gazu. Polewac
> tym upieczony i pokrojony w plasterki schab.
>
> ******
> m-gosia
> ******
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-16 17:45:32
Temat: sos do schabu.Dzięki, ale będę go robić jutro a nie mam dżemu z żurawin.
Następnym razem zrobię na pewno.
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |