Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos francuski Basi Ignatiew

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos francuski Basi Ignatiew

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-10-20 07:12:15

Temat: sos francuski Basi Ignatiew
Od: "aklasa" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
w liceum uczyla mnie (i okolo kilkuset innych osob) jezyka
francuskiego. Dzis Jej juz Tu nie ma, byc moze dlatego, ze Tam lacina
rowniez wyszla z mody i postanowili nauczyc sie francuskiego :-).
Jeszcze nie jest za pozno, jeszcze sa pomidory, wiec podaje, ze sos
francuski Basi Ignatiew robi sie tak:
3kg dojrzalych pomidorow, 40dkg cebuli, 2 srednie glowki czosnku, 5-10
lisci laurowych, kawalek klacza imbiru (w uproszczonej wersji proszek
imbiru), ok. 20 swiezych koncowek galazek estragonu, odrobina oleju np
slonecznikowego, (pieprz zmielony, sol, cukier- do smaku).
Pomidory pokrojone, obrana i pokrojona cebile i czosnek rozgotowac na
miekko, a nastepnie przetrzec przez sito. Do przecieru dodac przyprawy
(estragon posiekac przed dodaniem), oraz po dwa plastry 2mm imbiru na
sloik sosu. Gotowac do odparowania ok. 10-20% objetosci. Do sloikow
wkladac sos z 2 plastrami imbiru, na wierzch sloika dodawac nieco
oleju. Z 3kg pomidorow wyjdze ok 5- 7 sloikow 0.33l . Pycha. Jesli
bedziecie wyprobowywac pomyslcie o Basi I.
pozdrawiam
ak

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

siema
ZYCZENIE
Zakup nowego ekspresu ciśnieniowego
potrawa
Do Bozenki z Wilna:)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »