Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!f16g2000cwb.googlegroups.com!not-for-mail
From: "aklasa" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: sos francuski Basi Ignatiew
Date: 20 Oct 2006 00:12:15 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 20
Message-ID: <1...@f...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 212.33.72.167
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
X-Trace: posting.google.com 1161328340 2214 127.0.0.1 (20 Oct 2006 07:12:20 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Oct 2006 07:12:20 +0000 (UTC)
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909
Firefox/1.5.0.7,gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: f16g2000cwb.googlegroups.com; posting-host=212.33.72.167;
posting-account=bZt4qw0AAAD2rR_FI_dyCKnjrGvdwx_b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:280702
Ukryj nagłówki
Witam,
w liceum uczyla mnie (i okolo kilkuset innych osob) jezyka
francuskiego. Dzis Jej juz Tu nie ma, byc moze dlatego, ze Tam lacina
rowniez wyszla z mody i postanowili nauczyc sie francuskiego :-).
Jeszcze nie jest za pozno, jeszcze sa pomidory, wiec podaje, ze sos
francuski Basi Ignatiew robi sie tak:
3kg dojrzalych pomidorow, 40dkg cebuli, 2 srednie glowki czosnku, 5-10
lisci laurowych, kawalek klacza imbiru (w uproszczonej wersji proszek
imbiru), ok. 20 swiezych koncowek galazek estragonu, odrobina oleju np
slonecznikowego, (pieprz zmielony, sol, cukier- do smaku).
Pomidory pokrojone, obrana i pokrojona cebile i czosnek rozgotowac na
miekko, a nastepnie przetrzec przez sito. Do przecieru dodac przyprawy
(estragon posiekac przed dodaniem), oraz po dwa plastry 2mm imbiru na
sloik sosu. Gotowac do odparowania ok. 10-20% objetosci. Do sloikow
wkladac sos z 2 plastrami imbiru, na wierzch sloika dodawac nieco
oleju. Z 3kg pomidorow wyjdze ok 5- 7 sloikow 0.33l . Pycha. Jesli
bedziecie wyprobowywac pomyslcie o Basi I.
pozdrawiam
ak
|