« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-26 18:42:46
Temat: sos grzybowyCzy do sosu grzybowego uzywacie smietanki (slodkiej) czy smietany
(zakwaszonej)?
--
thx,
Sabina
--
http://stranslator/republika/pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-26 19:14:28
Temat: Re: sos grzybowymoze byc taka i taka w zaleznosci czy odrazu papusiasz czy nie.Jak ma byc na
drugi dzien napewno lepsza bedzie slodka. pozdrawiam ala i > --
> http://stranslator/republika/pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-26 22:04:49
Temat: Re: sos grzybowyAlina napisał:
>
> moze byc taka i taka w zaleznosci czy odrazu papusiasz czy nie.Jak ma byc na
> drugi dzien napewno lepsza bedzie slodka.
]
Grzyby sie przyrzadza w dniu w ktorym sie zjada.
Jak poleza to moga sie uwalniac toksyny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-26 22:40:44
Temat: Re: sos grzybowyDariusz <d...@p...onet.pl> a écrit dans le message :
3...@p...onet.pl...
> Grzyby sie przyrzadza w dniu w ktorym sie zjada.
> Jak poleza to moga sie uwalniac toksyny
i Czarna Magia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-26 22:50:50
Temat: Re: sos grzybowyEwa (siostra Ani) N. napisał:
>
> Dariusz <d...@p...onet.pl> a écrit dans le message :
> 3...@p...onet.pl...
> > Grzyby sie przyrzadza w dniu w ktorym sie zjada.
> > Jak poleza to moga sie uwalniac toksyny
>
> i Czarna Magia
nie rob sobie jaj
grzyby sie spozywa w dniu przygotowania
sa potrawa ciezkostrawna
czesc grzybow zawiera toksyny ktore sie modyfikuja gdy grzyb bedzie
niezwiezy
Zapytaj starego kucharza czemu wyrzuca niezjedzone potrawy z grzybow
a nie zostawia na drugi dzien.
Poza tym czesc grybow ma wlasciwosci trujace i dopiero po dlugim
gotowaniu
te trujace substancje sa uwalniane do wody i trzeba kilka razy zmieniac
wode.
W atlasie grzybow jest opis grzybow ktore jakkolwiek nie sa trujace,
to aby byla jadalne trzeba umiec przygotowac.
Zatem grzyby to nie Czarna Magia
a koniecznosc przezornosci.
Rocznie umiera kilkadziesiat osob zatrutych grzybami
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 06:35:44
Temat: Odp: sos grzybowyMam fajny patent na sos suszonych grzybów. Po wysuszeniu czesc grzybów
miele. Pózniej nie trzeba tych grzybów moczyc, tylko wsypac go gotowego
sosiku np miesego i juz jest sos grzybowy.
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 08:04:03
Temat: Re: sos grzybowy
>nie rob sobie jaj
>grzyby sie spozywa w dniu przygotowania
>sa potrawa ciezkostrawna
>czesc grzybow zawiera toksyny ktore sie modyfikuja gdy grzyb bedzie
>niezwiezy
>
>Zapytaj starego kucharza czemu wyrzuca niezjedzone potrawy z grzybow
>a nie zostawia na drugi dzien.
>
tak samo podobno kartofle ugotowane. Jeszcze na drugi dzien sa
jadalne, ale podobno zostawione dluzej tez sa toksyczne...i nie
mowie o tych, ktore zostaly w garze czy w ogole na wierzchu i
tego...
ale o roznych, ladnie przechowanych w lodowce etc
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 11:56:41
Temat: Re: sos grzybowy..to jak wyglada sprawa toksyn, kiedy gotowy sosik sie zamrozi...?
mam nadzieje ze nie bedziecie dla mnie mieli zlych wiesci bo mam tego pol
zamrazalnika.....
pozdrawiam
Beata:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 11:57:35
Temat: Re: sos grzybowy
>..to jak wyglada sprawa toksyn, kiedy gotowy sosik sie zamrozi...?
>mam nadzieje ze nie bedziecie dla mnie mieli zlych wiesci bo mam tego pol
>zamrazalnika.....
>
>pozdrawiam
>Beata:-)
>
jak szybko zamrozone to chyba toksyny nie maja czasu
zadzialac....hep! jest tu jaki specjalista od toksyn??
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 13:26:53
Temat: Re: sos grzybowy[...]
> jak szybko zamrozone to chyba toksyny nie maja czasu
> zadzialac....hep! jest tu jaki specjalista od toksyn??
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/home.htm
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/zatrucia.htm
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/zatrucia.htm
http://www.wiedzaizycie.pl/96081800.htm
http://www.pg.gda.pl/PismoPG/nr8_97/htpl.cgi?std=ISO
&plk=grzyby.html
http://wiem.onet.pl/wiem/00eefd.html
http://www.resmedica.pl/zdart8005.html
http://hyperreal.pl/newdrugs/go.to/994
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2001/0634.htm
USTAWA z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych zywnosci i zywienia
Art. 22.
1. W procesie produkcji przetworów grzybowych, srodków spozywczych
zawierajacych grzyby, skupie, przechowywaniu lub sprzedazy grzybów nalezy
przestrzegac wymagan zapewniajacych bezpieczenstwo zywnosci oraz
zatrudniac
klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców.
2. Nadawanie i pozbawianie uprawnien klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
nastepuje w drodze decyzji wlasciwego organu Inspekcji Sanitarnej.
3. W razie stwierdzenia nienalezytego wykonywania obowiazków przez
klasyfikatora grzybów lub grzyboznawce, wlasciwy organ Inspekcji
Sanitarnej
uchyla, w drodze decyzji, nadane im uprawnienia.
4. Minister wlasciwy do spraw zdrowia okresli, w drodze rozporzadzenia:
1) wykaz grzybów dopuszczonych do brotu
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/wykazjad.htm
lub produkcji przetworów grzybowych
albo artykulów spozywczych zawierajacych grzyby, wykaz przetworów
grzy
bowych dopuszczonych do obrotu, z uwzglednieniem cech
dyskwalifikujacych
grzyby i przetwory grzybowe, wymagan technologicznych i warunków
przetwa
rzania, skupu, przechowywania i sprzedazy grzybów,
2) organy Inspekcji Sanitarnej wlasciwe do nadawania i pozbawiania
uprawnien, o których mowa w ust. 2, oraz warunki i tryb ich
uzyskiwania,
3) wykaz prac, przy których powinny byc zatrudnione osoby posiadajace
uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy
- majac na wzgledzie zapewnienie bezpieczenstwa zywnosci.
Na razie wystarczy.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |