Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos maderowy, truflowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos maderowy, truflowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-11 08:44:52

Temat: sos maderowy, truflowy
Od: "m...@e...pl" <l...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora

mam pytanie dotyczace sosu maderowego wedlug pewnego przepisu ( ksiazka
kucharska rocznik 1931) autorka proponuje dodaj Maggi lub ew Soy'a. czy ktos
z grupowiczow moze sie orientuje jak to sie ma do wspolczenej maggi, ew moze
zna sprawdzony sposob na sos maderowy spotkalem wiele roznych przepisow i
ciezko mi wybrac wlasciwy ...



mk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-11 23:10:23

Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Od: "Nocna Mara" <p...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "m...@e...pl" <l...@e...pl> napisał w wiadomości
news:tlg6n1-3q1.ln1@banshee.hq.eo.pl...
> mam pytanie dotyczace sosu maderowego wedlug pewnego przepisu ( ksiazka
> kucharska rocznik 1931) autorka proponuje dodaj Maggi lub ew Soy'a. czy
ktos
> z grupowiczow moze sie orientuje jak to sie ma do wspolczenej maggi, ew
moze
> zna sprawdzony sposob na sos maderowy spotkalem wiele roznych przepisow i
> ciezko mi wybrac wlasciwy ...
>
>
>
> mk
>
>
Wlasciwie to magi powstaje w wyniku oddziaływania kwasu solnego na białko,
efekt jest oczywiscie różny od właściwości składników, a jak sie produkuje
sos sojowy, worchester etc, mogę tylko przypuszczać. Generalnie smakuje i
potrawom dodaje tego czegoś :)
Świat to chemia... niestety

NM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-11 23:14:46

Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Od: Nessie <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Nocna Mara wrote:
> Generalnie smakuje i
> potrawom dodaje tego czegoś :)

Glutaminianu sodu, IIRC. To ten piąty, "mięsny" smak (obok słodkiego,
słonego, kwaśnego i gorzkiego).

Magi to chyba taka kostka rosołowa w płynie :) a sos sojowy bez problemu
można wszędzie dostać.


> Świat to chemia... niestety

Dlaczego niestety? Co my byśmy jedli, gdybyśmy byli ulotnymi bytami
astralnymi... :)

Nessie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-12 20:59:23

Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c7rmif$g9s$1@nemesis.news.tpi.pl> Nocna Mara wrote:
>
> Użytkownik "m...@e...pl" <l...@e...pl> napisał w wiadomości
> news:tlg6n1-3q1.ln1@banshee.hq.eo.pl...
>>
> Wlasciwie to magi powstaje w wyniku oddziaływania kwasu solnego na
> białko,

Myli Ci się koncentrat Liebiega z przyprawą Maggiego.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-16 15:59:20

Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Od: "Sumada" <j...@p...onet.pll> szukaj wiadomości tego autora

Ta przyprawa - to z jakiejś, chyba roślinki?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-16 18:34:11

Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c8839n$rfv$1@nemesis.news.tpi.pl> Sumada wrote:
> Ta przyprawa - to z jakiejś, chyba roślinki?
>
Poeszechnie s?dzi się, że przyprawa Maggi jest robiona z lubczyku, ze
względu na podobny zapach. Nawet w popularnej terminologi kulinarnej
lubczyk nosi nazwę Magi. Ale sam firma Maggi temu stanowczo zaprzecza.
Natomast faktem jest, że założyciel firmy eksperymentował z
koncentratami spożywczymi na bazie roślinnej i taka była podstawowy
skład jego przyprawy.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-16 20:55:33

Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Od: "Nixe" <n...@i...peel> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:

> Myli Ci się koncentrat Liebiega z przyprawą Maggiego.

A co to jest przyprawa Maggiego? To coś innego niż popularne Maggi?
Jeśli to to samo, to prawdą jest, że jest to nic innego, jak hydrolizat
białkowy.

--
PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-17 05:37:28

Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c88kfp$1drk$1@news.mm.pl> Nixe wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
>
>> Myli Ci się koncentrat Liebiega z przyprawą Maggiego.
>
> A co to jest przyprawa Maggiego? To coś innego niż popularne Maggi?
> Jeśli to to samo, to prawdą jest, że jest to nic innego, jak
> hydrolizat białkowy.
Có˝ mam przed sob? butelkę przyprawy Maggi. Skład: woda, sól, substance
wzmacniające smak i zapach (E365, glutaminian sodu), ocet, glukoza,
ekstrakt drożdżowy, aromat identyczny z naturalnym.
Owszem hydrolizat białkowy jest stosowany w koncentratach spożywczych i
przprawach, lecza akurat, o ile wiem, nie w przyprawie Maggiego. Co
prawda podejrzewam, że firma Maggi zmieniała skład swej koronnej
przyprawy w okresie 1885 -- 2004, i być może pojawiał się tam i
hydrolizat białkowy, ale nie był on nigdy składnikiem podstawowym.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-17 12:15:28

Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Od: "Nixe" <n...@i...peel> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:

> Owszem hydrolizat białkowy jest stosowany w koncentratach spożywczych
> i przprawach, lecza akurat, o ile wiem, nie w przyprawie Maggiego.

http://wiem.onet.pl/wiem/00fff1.html

> prawda podejrzewam, że firma Maggi zmieniała skład swej koronnej
> przyprawy w okresie 1885 -- 2004, i być może pojawiał się tam i
> hydrolizat białkowy, ale nie był on nigdy składnikiem podstawowym.

No cóż - z tego, co pamiętam z okresu studiów, hydrolizat białkowy był/jest
wręcz bazą tejże przyprawy, ale ponieważ jej producentów jest od groma i
trochę, to możliwe, że każdy z nich posiada swoje własne receptury i w tym
Maggi, które Ty masz w domu, hydrolizatu nie ma, bo został zastąpiony
ekstraktem drożdżowym (notabene też niemal czyste białko).

--
PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-17 19:59:01

Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c8aacf$put$1@news.mm.pl> Nixe wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
>
>> Owszem hydrolizat białkowy jest stosowany w koncentratach spożywczych
>> i przprawach, lecza akurat, o ile wiem, nie w przyprawie Maggiego.
>
> http://wiem.onet.pl/wiem/00fff1.html

ROTFL
>
> No cóż - z tego, co pamiętam z okresu studiów, hydrolizat białkowy był/
> jest wręcz bazą tejże przyprawy,

Studiowałeś to?


> ale ponieważ jej producentów jest od
> groma

Nie, jest tylko jedna firma Maggi, (obecnie część koncernu Nestle),
założona przez Juliusza Maggiego, wynalazcę przyprawy o której mowa.
Wiele innych firm produkuje podobne przyprawy, które owszem mogą
zawierać hydrolizat białkowy, ale nigdy nie noszą one zastrzeżonej nazwy
Maggi. Natomiast, jak napisałem, nie jest wykluczone, że i Maggi robione
bywało z dodatkiem tego składnika, ale nigdy nie stanowił on podstawy
tej przyprawy.

zob.:

<http://www.maggi.ch/fr/aboutus/faq.asp?faq=5>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nowy czajnik
KitchenAid
zapiekanka
Parapetowe
Oferta pracy dla pasjonata kuchni :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »