| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-11 08:44:52
Temat: sos maderowy, truflowymam pytanie dotyczace sosu maderowego wedlug pewnego przepisu ( ksiazka
kucharska rocznik 1931) autorka proponuje dodaj Maggi lub ew Soy'a. czy ktos
z grupowiczow moze sie orientuje jak to sie ma do wspolczenej maggi, ew moze
zna sprawdzony sposob na sos maderowy spotkalem wiele roznych przepisow i
ciezko mi wybrac wlasciwy ...
mk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-11 23:10:23
Temat: Re: sos maderowy, truflowy
Użytkownik "m...@e...pl" <l...@e...pl> napisał w wiadomości
news:tlg6n1-3q1.ln1@banshee.hq.eo.pl...
> mam pytanie dotyczace sosu maderowego wedlug pewnego przepisu ( ksiazka
> kucharska rocznik 1931) autorka proponuje dodaj Maggi lub ew Soy'a. czy
ktos
> z grupowiczow moze sie orientuje jak to sie ma do wspolczenej maggi, ew
moze
> zna sprawdzony sposob na sos maderowy spotkalem wiele roznych przepisow i
> ciezko mi wybrac wlasciwy ...
>
>
>
> mk
>
>
Wlasciwie to magi powstaje w wyniku oddziaływania kwasu solnego na białko,
efekt jest oczywiscie różny od właściwości składników, a jak sie produkuje
sos sojowy, worchester etc, mogę tylko przypuszczać. Generalnie smakuje i
potrawom dodaje tego czegoś :)
Świat to chemia... niestety
NM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-11 23:14:46
Temat: Re: sos maderowy, truflowyNocna Mara wrote:
> Generalnie smakuje i
> potrawom dodaje tego czegoś :)
Glutaminianu sodu, IIRC. To ten piąty, "mięsny" smak (obok słodkiego,
słonego, kwaśnego i gorzkiego).
Magi to chyba taka kostka rosołowa w płynie :) a sos sojowy bez problemu
można wszędzie dostać.
> Świat to chemia... niestety
Dlaczego niestety? Co my byśmy jedli, gdybyśmy byli ulotnymi bytami
astralnymi... :)
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-12 20:59:23
Temat: Re: sos maderowy, truflowyIn <c7rmif$g9s$1@nemesis.news.tpi.pl> Nocna Mara wrote:
>
> Użytkownik "m...@e...pl" <l...@e...pl> napisał w wiadomości
> news:tlg6n1-3q1.ln1@banshee.hq.eo.pl...
>>
> Wlasciwie to magi powstaje w wyniku oddziaływania kwasu solnego na
> białko,
Myli Ci się koncentrat Liebiega z przyprawą Maggiego.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 15:59:20
Temat: Re: sos maderowy, truflowyTa przyprawa - to z jakiejś, chyba roślinki?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 18:34:11
Temat: Re: sos maderowy, truflowyIn <c8839n$rfv$1@nemesis.news.tpi.pl> Sumada wrote:
> Ta przyprawa - to z jakiejś, chyba roślinki?
>
Poeszechnie s?dzi się, że przyprawa Maggi jest robiona z lubczyku, ze
względu na podobny zapach. Nawet w popularnej terminologi kulinarnej
lubczyk nosi nazwę Magi. Ale sam firma Maggi temu stanowczo zaprzecza.
Natomast faktem jest, że założyciel firmy eksperymentował z
koncentratami spożywczymi na bazie roślinnej i taka była podstawowy
skład jego przyprawy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 20:55:33
Temat: Re: sos maderowy, truflowyWladyslaw Los pisze:
> Myli Ci się koncentrat Liebiega z przyprawą Maggiego.
A co to jest przyprawa Maggiego? To coś innego niż popularne Maggi?
Jeśli to to samo, to prawdą jest, że jest to nic innego, jak hydrolizat
białkowy.
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 05:37:28
Temat: Re: sos maderowy, truflowyIn <c88kfp$1drk$1@news.mm.pl> Nixe wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
>
>> Myli Ci się koncentrat Liebiega z przyprawą Maggiego.
>
> A co to jest przyprawa Maggiego? To coś innego niż popularne Maggi?
> Jeśli to to samo, to prawdą jest, że jest to nic innego, jak
> hydrolizat białkowy.
Có˝ mam przed sob? butelkę przyprawy Maggi. Skład: woda, sól, substance
wzmacniające smak i zapach (E365, glutaminian sodu), ocet, glukoza,
ekstrakt drożdżowy, aromat identyczny z naturalnym.
Owszem hydrolizat białkowy jest stosowany w koncentratach spożywczych i
przprawach, lecza akurat, o ile wiem, nie w przyprawie Maggiego. Co
prawda podejrzewam, że firma Maggi zmieniała skład swej koronnej
przyprawy w okresie 1885 -- 2004, i być może pojawiał się tam i
hydrolizat białkowy, ale nie był on nigdy składnikiem podstawowym.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 12:15:28
Temat: Re: sos maderowy, truflowyWladyslaw Los pisze:
> Owszem hydrolizat białkowy jest stosowany w koncentratach spożywczych
> i przprawach, lecza akurat, o ile wiem, nie w przyprawie Maggiego.
http://wiem.onet.pl/wiem/00fff1.html
> prawda podejrzewam, że firma Maggi zmieniała skład swej koronnej
> przyprawy w okresie 1885 -- 2004, i być może pojawiał się tam i
> hydrolizat białkowy, ale nie był on nigdy składnikiem podstawowym.
No cóż - z tego, co pamiętam z okresu studiów, hydrolizat białkowy był/jest
wręcz bazą tejże przyprawy, ale ponieważ jej producentów jest od groma i
trochę, to możliwe, że każdy z nich posiada swoje własne receptury i w tym
Maggi, które Ty masz w domu, hydrolizatu nie ma, bo został zastąpiony
ekstraktem drożdżowym (notabene też niemal czyste białko).
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 19:59:01
Temat: Re: sos maderowy, truflowyIn <c8aacf$put$1@news.mm.pl> Nixe wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
>
>> Owszem hydrolizat białkowy jest stosowany w koncentratach spożywczych
>> i przprawach, lecza akurat, o ile wiem, nie w przyprawie Maggiego.
>
> http://wiem.onet.pl/wiem/00fff1.html
ROTFL
>
> No cóż - z tego, co pamiętam z okresu studiów, hydrolizat białkowy był/
> jest wręcz bazą tejże przyprawy,
Studiowałeś to?
> ale ponieważ jej producentów jest od
> groma
Nie, jest tylko jedna firma Maggi, (obecnie część koncernu Nestle),
założona przez Juliusza Maggiego, wynalazcę przyprawy o której mowa.
Wiele innych firm produkuje podobne przyprawy, które owszem mogą
zawierać hydrolizat białkowy, ale nigdy nie noszą one zastrzeżonej nazwy
Maggi. Natomiast, jak napisałem, nie jest wykluczone, że i Maggi robione
bywało z dodatkiem tego składnika, ale nigdy nie stanowił on podstawy
tej przyprawy.
zob.:
<http://www.maggi.ch/fr/aboutus/faq.asp?faq=5>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |