| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-27 13:29:36
Temat: sos tatarskizamarzył mi się taki sos bez konserwantów i niewiadomych
składników
powiedzcie jak i co...
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-27 15:54:56
Temat: Re: sos tatarski
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7sm04$o4m$...@n...tpi.pl...
> zamarzył mi się taki sos bez konserwantów i niewiadomych
> składników
> powiedzcie jak i co...
> pozdr.Alex
>
bez konserwantów? to byś chyba musiał na samorobnym domowym majonezie, mi by
się nie chciało. Ja robię taki sos, ale on jest raczej pseudo tatarski, ale
jako ciekawostka może przeczytasz, a jak nie Ty, to może ktoś inny
skorzysta.:
200 ml majonezu
150 ml śmietany 18%
czubata łyżka kaparów
2 ogórki konserwowe
garść marynowanych pieczarek
sól, pieprz
Ogórki, grzybki i kapary drobno pokroić, dokładnie wymieszać z majonezem i
śmietaną. Wszystko przyprawić do smaku.
Nie ma nic prostszego jak domowy sos tatarski. Jest świetny szczególnie do
potraw w galarecie. I moja rada - nie rezygnujcie z kaparów jako składnika
tego sosu. Nadają mu specyficzny, lekko kwaśny smak. Pycha.
Ilość pokrojonych grzybków, ogórków i kaparów można oczywiście dowolnie
zmieniać, zależnie od indywidualnego smaku, podobnie jak stosunek śmietany
do majonezu.
wklejone zywcem z mojej strony
Pozdrawiam
Wkn
hehe, właśnie mi słoneczko zagląda do okna :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 16:22:55
Temat: Re: sos tatarskiUżytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości news:a7sq0u$qg6$1@news.tpi.pl...
> garść marynowanych pieczarek
Radzę jednak zamiast pieczarek dać jakieś "prawdziwe" grzyby.
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 16:31:00
Temat: Re: sos tatarski
Użytkownik Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a...@K...Brywczynski...
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a7sq0u$qg6$1@news.tpi.pl...
> > garść marynowanych pieczarek
>
> Radzę jednak zamiast pieczarek dać jakieś "prawdziwe" grzyby.
>
> --
myślisz? ale zwykłe, surowe, gotowane, marynowane??? jakaś podpowiedź
moze...
bo mnie tam z pieczarkami smakuje :)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 17:07:14
Temat: Re: sos tatarskiWkn wrote:
>
> myślisz? ale zwykłe, surowe, gotowane, marynowane??? jakaś podpowiedź
> moze...
> bo mnie tam z pieczarkami smakuje :)
>
> Wkn
Ja myslę, że zdecydowanie marynowane :-). Jakiekolwiek. Robiłam nawet z
maslakami :-).
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 17:56:10
Temat: Re: sos tatarskiUżytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości news:a7ss4i$ecv$1@news.tpi.pl...
> myślisz? ale zwykłe, surowe, gotowane, marynowane??? jakaś podpowiedź
> moze...
Oczywiście marynowane, przecież pisałaś o marynowanych pieczarkach.
I nie myślę, a wiem. Pieczarki mają za mało smaku, a przecież ten
sos ma jakieś dodatkowe doznania smakowe wnosić do dań.
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-28 07:08:36
Temat: Re: sos tatarskiJa robię taki sos tatarski
Składniki:
3 jajak na twardo
1 żółtko
oliwa
grzybki marnowane
ogórki konserwowe lub kiszone można również dać jedne i drugie
chrzan utrzeć z laski (obecnie jest dobry tarty gotowy)
1/4 l śmietany 18%
Wykonanie:
żółtko surowe z żółtkiem gotowanym ucieram dodająć powoli oliwę aż się zrobi
gęsty majonez
do tego dodaję pokrojone grzybki i ogórki do smaku przewżnie jest to ok 10
małych grzybków
i z 3-4 ogórki niedużde, zawszę kosztuję jak trzeba to dodaję odpowiedniego
składnika
do tego śmietanę i chrzan - zawsze się udaje i do szczelnie zamkniętego
słoika
eksperymentowała dodając też papryki konserwowej i wyszło nieźle
pozdrowienia dla wszystkich smakoszy i wesołych świą
życzy Megi
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7sm04$o4m$...@n...tpi.pl...
> zamarzył mi się taki sos bez konserwantów i niewiadomych
> składników
> powiedzcie jak i co...
> pozdr.Alex
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-28 11:50:30
Temat: Re: sos tatarski>
> Ja myslę, że zdecydowanie marynowane :-). Jakiekolwiek. Robiłam nawet z
> maslakami :-).
Popieram - ale ja preferuje podgrzybki lub prawdziwki - poza tym sa twardsze i
sie latwiej je kroi.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-28 12:04:35
Temat: Re: sos tatarski> zamarzył mi się taki sos bez konserwantów i niewiadomych
> składników
> powiedzcie jak i co...
Moj tez jest bardzo prosty - grzybki marnowane (podgryzbki lub prawdziwki) i w
takiej samej ilosci ogorki konserwowe (ewentualnie kiszone) jak lubisz to
troszke cebulki dla smaku. Posiekac wszystko tak drobno jak sie da i wymieszac
z majonezem ale tylko tyle zeby sie polaczylo a nie plywalo w nim. Doprawic
sola i pieprzem.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |