| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-10 08:04:36
Temat: spagettiWitam Smakoszy,
Zamierzam upichcic Spagetti po bolońsku. Prosze o super przepisy. Na
razie jestem w posiadaniu wolowiny.
To danie ma byc na 8 osob, wiec jak podacie mi jeszcze ilosci skladnikow
potrzebne dla tylu osob, bede wdzieczna.
Czekam z niecierpliwoscia na przepisy.
Dzieki
--
Pozdrawiam
------------------------------------------
Renata Sieczka
Telefonia Lokalna S.A.
Region Legnica
ul.M.Sklodowskiej-Curie 45B
59-301 Lubin
e-mail:R...@c...com.pl
tel. (76) 8464 671
fax (76) 8464 691
------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-10 18:22:35
Temat: Re: spagetti
Renata wrote in message <3...@c...com.pl>...
>Zamierzam upichcic Spagetti po bolońsku. Prosze o super przepisy. Na
>razie jestem w posiadaniu wolowiny.
>To danie ma byc na 8 osob, wiec jak podacie mi jeszcze ilosci skladnikow
>potrzebne dla tylu osob, bede wdzieczna.
>Czekam z niecierpliwoscia na przepisy.
Spaghetti i sos bolonski to nie najlepsza kombinacja. Powaznie.
Sos bolonski jest (powinien byc) gestym, ciezkim sosem ktory niezbyt
dobrze "chwyta" sie sliskiego i okraglego spaghetti.
Znacznie lepsze do tego sosu sa tagliatelle.
Ragu alla bolognese
=================
200g marchwi - drobno posiekanej
200g cebuli - drobno posiekanej
2 -3 zabki czosnku - drobno posiekanego
150g selera naciowego - drobno posiekanego
200g prosciutto - pokrojone w kostke
800g surowych pomidorow - obrane ze skorki, "odpestkowane" i posiekane.
2 puszki (2x400g) calych pomidorow - odcedzone i pokrojone na kawalki
300g mielonej wolowiny
200g mielonej wieprzowiny
4 lyzki stolowe oliwy
4 lyzki siekanej natki pietruszki
85g masla
6 lyzek stolowych przecieru pomidorowego
250ml rosolu
sol, pieprz, cukier do smaku
Marchewke podsmazyc na oliwie, nastepnie dodac do niej cebule i czosnek
i dalej smazyc mieszajac. Gdy cebula zacznie sie robic zlota dodac seler i
pietruszke i smazyc az seler bedzie szklisty. Cebula nie powinna sie zrobic
brazowa. Dodawac po trochu miesa, smazyc i mieszajac az mieso zmieni
kolor i sie rozdrobni (chodzi o to zeby nie bylo zbitych bryl miecha) Dodac
prosciutto. Nastepnie dodac 1/2 masla i posiekane surowe pomidory i
pomidory z puszki, wymieszac i dusic pare minut bez przykrycia. Wmieszac
przecier pomidorowy i dusic jeszcze pare minut bez przykrycia.
Dodac rosul, sol, pieprz wymieszac przykryc i dusic na wolnym ogniu przez
CO NAJMNIEJ 1 godzine. Czym dluzej tym lepiej.
Dodac 1/2 lyzeczki cukru (jesli sie chce) i dusic jeszcze przez 30 min. z
uchylona pokrywka aby sos odparowal. Sos powinien byc gesty i
masny a nie lejacy sie. Przed podaniem dodac reszte masla i doprawic
sola lub pieprzem jesli trzeba.
Mozna uzywac samej wolowiny ale wtedy zamiast 300 g trzeba dac jej 500g
No i mozna pominac prosciutto - bez niego sos tez jest calkiem dobry. :-)
Ale nie wiem czy ta porcja bedzie wystarczajaca na 8 osob, to zalezy od osob
i ich apetytow. ;-)
Smacznego
Ewa
--------------------------------------------------
(EMC-S) e...@t...net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-10 18:29:12
Temat: Re: spagettiRenata wrote in message <3...@c...com.pl>...
>Zamierzam upichcic Spagetti po bolońsku. Prosze o super przepisy. Na
>razie jestem w posiadaniu wolowiny.
>To danie ma byc na 8 osob, wiec jak podacie mi jeszcze ilosci skladnikow
>potrzebne dla tylu osob, bede wdzieczna.
>Czekam z niecierpliwoscia na przepisy.
Spaghetti i sos bolonski to nie najlepsza kombinacja. Powaznie.
Sos bolonski jest (powinien byc) gestym, ciezkim sosem ktory niezbyt
dobrze "chwyta" sie sliskiego i okraglego spaghetti.
Znacznie lepsze do tego sosu sa tagliatelle.
Ragu alla bolognese
=================
200g marchwi - drobno posiekanej
200g cebuli - drobno posiekanej
2 -3 zabki czosnku - drobno posiekanego
150g selera naciowego - drobno posiekanego
200g prosciutto - pokrojone w kostke
800g surowych pomidorow - obrane ze skorki, "odpestkowane" i posiekane.
2 puszki (2x400g) calych pomidorow - odcedzone i pokrojone na kawalki
300g mielonej wolowiny
200g mielonej wieprzowiny
4 lyzki stolowe oliwy
4 lyzki siekanej natki pietruszki
85g masla
6 lyzek stolowych przecieru pomidorowego
250ml rosolu
sol, pieprz, cukier do smaku
Marchewke podsmazyc na oliwie, nastepnie dodac do niej cebule i czosnek
i dalej smazyc mieszajac. Gdy cebula zacznie sie robic zlota dodac seler i
pietruszke i smazyc az seler bedzie szklisty. Cebula nie powinna sie zrobic
brazowa. Dodawac po trochu miesa, smazyc i mieszajac az mieso zmieni
kolor i sie rozdrobni (chodzi o to zeby nie bylo zbitych bryl miecha) Dodac
prosciutto. Nastepnie dodac 1/2 masla i posiekane surowe pomidory i
pomidory z puszki, wymieszac i dusic pare minut bez przykrycia. Wmieszac
przecier pomidorowy i dusic jeszcze pare minut bez przykrycia.
Dodac rosol, sol, pieprz wymieszac przykryc i dusic na wolnym ogniu przez
CO NAJMNIEJ 1 godzine. Czym dluzej tym lepiej.
Dodac 1/2 lyzeczki cukru (jesli sie chce) i dusic jeszcze przez 30 min. z
uchylona pokrywka aby sos odparowal. Sos powinien byc gesty i
masny a nie lejacy sie. Przed podaniem dodac reszte masla i doprawic
sola i pieprzem jesli trzeba.
Mozna uzywac samej wolowiny ale wtedy zamiast 300 g trzeba dac jej 500g
No i mozna pominac prosciutto - bez niego sos tez jest calkiem dobry. :-)
Ale nie wiem czy ta porcja bedzie wystarczajaca na 8 osob, to zalezy od osob
i ich apetytow. ;-)
Smacznego
Ewa
--------------------------------------------------
(EMC-S) e...@t...net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |