Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia spagetti

Grupy

Szukaj w grupach

 

spagetti

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-10 08:04:36

Temat: spagetti
Od: Renata <r...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Smakoszy,
Zamierzam upichcic Spagetti po bolońsku. Prosze o super przepisy. Na
razie jestem w posiadaniu wolowiny.
To danie ma byc na 8 osob, wiec jak podacie mi jeszcze ilosci skladnikow
potrzebne dla tylu osob, bede wdzieczna.
Czekam z niecierpliwoscia na przepisy.
Dzieki

--
Pozdrawiam

------------------------------------------
Renata Sieczka
Telefonia Lokalna S.A.
Region Legnica
ul.M.Sklodowskiej-Curie 45B
59-301 Lubin
e-mail:R...@c...com.pl
tel. (76) 8464 671
fax (76) 8464 691
------------------------------------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-10 18:22:35

Temat: Re: spagetti
Od: "emc" <e...@t...net> szukaj wiadomości tego autora


Renata wrote in message <3...@c...com.pl>...
>Zamierzam upichcic Spagetti po bolońsku. Prosze o super przepisy. Na
>razie jestem w posiadaniu wolowiny.
>To danie ma byc na 8 osob, wiec jak podacie mi jeszcze ilosci skladnikow
>potrzebne dla tylu osob, bede wdzieczna.
>Czekam z niecierpliwoscia na przepisy.



Spaghetti i sos bolonski to nie najlepsza kombinacja. Powaznie.
Sos bolonski jest (powinien byc) gestym, ciezkim sosem ktory niezbyt
dobrze "chwyta" sie sliskiego i okraglego spaghetti.
Znacznie lepsze do tego sosu sa tagliatelle.


Ragu alla bolognese
=================
200g marchwi - drobno posiekanej
200g cebuli - drobno posiekanej
2 -3 zabki czosnku - drobno posiekanego
150g selera naciowego - drobno posiekanego
200g prosciutto - pokrojone w kostke
800g surowych pomidorow - obrane ze skorki, "odpestkowane" i posiekane.
2 puszki (2x400g) calych pomidorow - odcedzone i pokrojone na kawalki
300g mielonej wolowiny
200g mielonej wieprzowiny
4 lyzki stolowe oliwy
4 lyzki siekanej natki pietruszki
85g masla
6 lyzek stolowych przecieru pomidorowego
250ml rosolu
sol, pieprz, cukier do smaku


Marchewke podsmazyc na oliwie, nastepnie dodac do niej cebule i czosnek
i dalej smazyc mieszajac. Gdy cebula zacznie sie robic zlota dodac seler i
pietruszke i smazyc az seler bedzie szklisty. Cebula nie powinna sie zrobic
brazowa. Dodawac po trochu miesa, smazyc i mieszajac az mieso zmieni
kolor i sie rozdrobni (chodzi o to zeby nie bylo zbitych bryl miecha) Dodac
prosciutto. Nastepnie dodac 1/2 masla i posiekane surowe pomidory i
pomidory z puszki, wymieszac i dusic pare minut bez przykrycia. Wmieszac
przecier pomidorowy i dusic jeszcze pare minut bez przykrycia.
Dodac rosul, sol, pieprz wymieszac przykryc i dusic na wolnym ogniu przez
CO NAJMNIEJ 1 godzine. Czym dluzej tym lepiej.
Dodac 1/2 lyzeczki cukru (jesli sie chce) i dusic jeszcze przez 30 min. z
uchylona pokrywka aby sos odparowal. Sos powinien byc gesty i
masny a nie lejacy sie. Przed podaniem dodac reszte masla i doprawic
sola lub pieprzem jesli trzeba.

Mozna uzywac samej wolowiny ale wtedy zamiast 300 g trzeba dac jej 500g
No i mozna pominac prosciutto - bez niego sos tez jest calkiem dobry. :-)
Ale nie wiem czy ta porcja bedzie wystarczajaca na 8 osob, to zalezy od osob
i ich apetytow. ;-)

Smacznego


Ewa
--------------------------------------------------
(EMC-S) e...@t...net



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-10 18:29:12

Temat: Re: spagetti
Od: "emc" <e...@t...net> szukaj wiadomości tego autora

Renata wrote in message <3...@c...com.pl>...
>Zamierzam upichcic Spagetti po bolońsku. Prosze o super przepisy. Na
>razie jestem w posiadaniu wolowiny.
>To danie ma byc na 8 osob, wiec jak podacie mi jeszcze ilosci skladnikow
>potrzebne dla tylu osob, bede wdzieczna.
>Czekam z niecierpliwoscia na przepisy.



Spaghetti i sos bolonski to nie najlepsza kombinacja. Powaznie.
Sos bolonski jest (powinien byc) gestym, ciezkim sosem ktory niezbyt
dobrze "chwyta" sie sliskiego i okraglego spaghetti.
Znacznie lepsze do tego sosu sa tagliatelle.


Ragu alla bolognese
=================
200g marchwi - drobno posiekanej
200g cebuli - drobno posiekanej
2 -3 zabki czosnku - drobno posiekanego
150g selera naciowego - drobno posiekanego
200g prosciutto - pokrojone w kostke
800g surowych pomidorow - obrane ze skorki, "odpestkowane" i posiekane.
2 puszki (2x400g) calych pomidorow - odcedzone i pokrojone na kawalki
300g mielonej wolowiny
200g mielonej wieprzowiny
4 lyzki stolowe oliwy
4 lyzki siekanej natki pietruszki
85g masla
6 lyzek stolowych przecieru pomidorowego
250ml rosolu
sol, pieprz, cukier do smaku


Marchewke podsmazyc na oliwie, nastepnie dodac do niej cebule i czosnek
i dalej smazyc mieszajac. Gdy cebula zacznie sie robic zlota dodac seler i
pietruszke i smazyc az seler bedzie szklisty. Cebula nie powinna sie zrobic
brazowa. Dodawac po trochu miesa, smazyc i mieszajac az mieso zmieni
kolor i sie rozdrobni (chodzi o to zeby nie bylo zbitych bryl miecha) Dodac
prosciutto. Nastepnie dodac 1/2 masla i posiekane surowe pomidory i
pomidory z puszki, wymieszac i dusic pare minut bez przykrycia. Wmieszac
przecier pomidorowy i dusic jeszcze pare minut bez przykrycia.
Dodac rosol, sol, pieprz wymieszac przykryc i dusic na wolnym ogniu przez
CO NAJMNIEJ 1 godzine. Czym dluzej tym lepiej.
Dodac 1/2 lyzeczki cukru (jesli sie chce) i dusic jeszcze przez 30 min. z
uchylona pokrywka aby sos odparowal. Sos powinien byc gesty i
masny a nie lejacy sie. Przed podaniem dodac reszte masla i doprawic
sola i pieprzem jesli trzeba.

Mozna uzywac samej wolowiny ale wtedy zamiast 300 g trzeba dac jej 500g
No i mozna pominac prosciutto - bez niego sos tez jest calkiem dobry. :-)
Ale nie wiem czy ta porcja bedzie wystarczajaca na 8 osob, to zalezy od osob
i ich apetytow. ;-)

Smacznego


Ewa
--------------------------------------------------
(EMC-S) e...@t...net




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

test
restauracja
CERWONA KAPUSTA
Jajko
amarantus

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »