Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!btnet-pee
r1!btnet-feed5!btnet!mendelevium.btinternet.com!not-for-mail
From: "emc" <e...@t...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: spagetti
Date: Fri, 10 Nov 2000 18:22:35 -0000
Organization: Tesco ISP
Lines: 64
Message-ID: <8uhefo$hei$1@epos.tesco.net>
References: <3...@c...com.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.140.64.243
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37037
Ukryj nagłówki
Renata wrote in message <3...@c...com.pl>...
>Zamierzam upichcic Spagetti po bolońsku. Prosze o super przepisy. Na
>razie jestem w posiadaniu wolowiny.
>To danie ma byc na 8 osob, wiec jak podacie mi jeszcze ilosci skladnikow
>potrzebne dla tylu osob, bede wdzieczna.
>Czekam z niecierpliwoscia na przepisy.
Spaghetti i sos bolonski to nie najlepsza kombinacja. Powaznie.
Sos bolonski jest (powinien byc) gestym, ciezkim sosem ktory niezbyt
dobrze "chwyta" sie sliskiego i okraglego spaghetti.
Znacznie lepsze do tego sosu sa tagliatelle.
Ragu alla bolognese
=================
200g marchwi - drobno posiekanej
200g cebuli - drobno posiekanej
2 -3 zabki czosnku - drobno posiekanego
150g selera naciowego - drobno posiekanego
200g prosciutto - pokrojone w kostke
800g surowych pomidorow - obrane ze skorki, "odpestkowane" i posiekane.
2 puszki (2x400g) calych pomidorow - odcedzone i pokrojone na kawalki
300g mielonej wolowiny
200g mielonej wieprzowiny
4 lyzki stolowe oliwy
4 lyzki siekanej natki pietruszki
85g masla
6 lyzek stolowych przecieru pomidorowego
250ml rosolu
sol, pieprz, cukier do smaku
Marchewke podsmazyc na oliwie, nastepnie dodac do niej cebule i czosnek
i dalej smazyc mieszajac. Gdy cebula zacznie sie robic zlota dodac seler i
pietruszke i smazyc az seler bedzie szklisty. Cebula nie powinna sie zrobic
brazowa. Dodawac po trochu miesa, smazyc i mieszajac az mieso zmieni
kolor i sie rozdrobni (chodzi o to zeby nie bylo zbitych bryl miecha) Dodac
prosciutto. Nastepnie dodac 1/2 masla i posiekane surowe pomidory i
pomidory z puszki, wymieszac i dusic pare minut bez przykrycia. Wmieszac
przecier pomidorowy i dusic jeszcze pare minut bez przykrycia.
Dodac rosul, sol, pieprz wymieszac przykryc i dusic na wolnym ogniu przez
CO NAJMNIEJ 1 godzine. Czym dluzej tym lepiej.
Dodac 1/2 lyzeczki cukru (jesli sie chce) i dusic jeszcze przez 30 min. z
uchylona pokrywka aby sos odparowal. Sos powinien byc gesty i
masny a nie lejacy sie. Przed podaniem dodac reszte masla i doprawic
sola lub pieprzem jesli trzeba.
Mozna uzywac samej wolowiny ale wtedy zamiast 300 g trzeba dac jej 500g
No i mozna pominac prosciutto - bez niego sos tez jest calkiem dobry. :-)
Ale nie wiem czy ta porcja bedzie wystarczajaca na 8 osob, to zalezy od osob
i ich apetytow. ;-)
Smacznego
Ewa
--------------------------------------------------
(EMC-S) e...@t...net
|