Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia stek zbyt twardy i suchy

Grupy

Szukaj w grupach

 

stek zbyt twardy i suchy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-01 19:27:43

Temat: stek zbyt twardy i suchy
Od: "Ro" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kupilam juz sobie nawet specjalna patelnie ale steki wychodza mi suche i
twarde. Co robic?!

Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-01 19:38:24

Temat: Re: stek zbyt twardy i suchy
Od: jakub <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora




> Kupilam juz sobie nawet specjalna patelnie ale steki wychodza mi suche i
> twarde. Co robic?!

1' za dlugo smazysz; patelnia musi byc mocno rozgrzana, wtedy skorka
jest chrupiaca, a wnetrze krwiste ;-)
2' za krotko smazysz; niektore gatunki miesa trzeba dodatkowo poddusic
na dosyc chlodnej patelni, zeby sie dawalo ugryzc ;-)

nie wiem, tak naprawde trzeba by popatrzec, powachac, posmakowac i
pogryzc ;-). Eksperymentuj...
A jesli zyczysz sobie wynikow od razu, to sprobuj zamarynowac miesko...
oliwa, mleko, sok cytrynowy, wino... tyle mozliwosci...
Ale wlasciwie nie powinienem sie wypowiadac, przeciez ja nie jadam miesa
;-))

Jakub

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-02 01:05:15

Temat: Re: stek zbyt twardy i suchy
Od: "Agata Solon" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ro" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bqg4rc$g94$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kupilam juz sobie nawet specjalna patelnie ale steki wychodza mi suche i
> twarde. Co robic?!
>
> Aga
>
Mysle ze problem lezy nie w patelni tylko w niedopasowaniu czasu smazenia do
typu miesa. Jezeli chcesz klasyczny stek wolowy to plastry poledwicy
grubosci 1,5 cm, niesolone, obtoczone w mace, wrzucasz na mocno rozgrzany
tluszcz, po 1 min z kazdej strony i nie ma sily, zeby nie wyszlo. Wiem, ze
ta maka to odstepstwo od klasyki, ale moze wlasnie to chroni przed
wyschnieciem? Ja tak robie od zawsze i jeszcze nie bylo tak, zeby mi steki
nie wyszly, maki sie nie wyczuwa - kawal miesa ma rozkoszna spieczona
powierzchnie. Posypuje go na talerzu gruba sola i swiezo zmielonym pieprzem,
czasem jakimis ziolami i lubie tez obkladac zrumieniona na zloto cebula.
Pasuja tez rozmaite zimne sosy, np. taki zielony: zmiazdzone avocado,
troche majonezu, do tego posiekana drobno natka pietruszki, czosnek, cukier
i sol.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-02 09:06:31

Temat: Re: stek zbyt twardy i suchy
Od: "ata" <a...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kupilam juz sobie nawet specjalna patelnie ale steki wychodza mi suche i
> twarde. Co robic?!

Moim sposobem na to jest marynata, dzien wczesniej do oleju i roznie co mi
przyjdzie do glowy czasem ocet czasem wino czasem sos sojowy i nie ma
mocnych jest zawsze soczyste

Ata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-02 09:42:14

Temat: Re: stek zbyt twardy i suchy
Od: jakub <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
> Moim sposobem na to jest marynata, dzien wczesniej do oleju i roznie co mi
> przyjdzie do glowy czasem ocet czasem wino czasem sos sojowy i nie ma
> mocnych jest zawsze soczyste
>

ale KLASYCZNY stek jest przyrządzany z 'naturalnego' najwyżej lekko
skruszałego miesa, tak dla przypomnienia.
Marynowanie w tym wypadku to pójście na łatwiznę, przyznaję, że czasem z
interesującymi rezultatami ;-) o ile pamiętam, oczywiście ;-)

jakub

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co zamiast jajka i sklepy z zywnoscia dietetyczna
biszkopt z jabłkami - jak
Dieta dla matki karmiacej
pytanie o "konsystencje" rekina...chyba...
kolacja z rodzicami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »