Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: stek zbyt twardy i suchy
Date: Tue, 2 Dec 2003 02:05:15 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <bqgo4a$6nj$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bqg4rc$g94$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc55.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1070326732 6899 213.76.98.55 (2 Dec 2003 00:58:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 Dec 2003 00:58:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181409
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ro" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bqg4rc$g94$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kupilam juz sobie nawet specjalna patelnie ale steki wychodza mi suche i
> twarde. Co robic?!
>
> Aga
>
Mysle ze problem lezy nie w patelni tylko w niedopasowaniu czasu smazenia do
typu miesa. Jezeli chcesz klasyczny stek wolowy to plastry poledwicy
grubosci 1,5 cm, niesolone, obtoczone w mace, wrzucasz na mocno rozgrzany
tluszcz, po 1 min z kazdej strony i nie ma sily, zeby nie wyszlo. Wiem, ze
ta maka to odstepstwo od klasyki, ale moze wlasnie to chroni przed
wyschnieciem? Ja tak robie od zawsze i jeszcze nie bylo tak, zeby mi steki
nie wyszly, maki sie nie wyczuwa - kawal miesa ma rozkoszna spieczona
powierzchnie. Posypuje go na talerzu gruba sola i swiezo zmielonym pieprzem,
czasem jakimis ziolami i lubie tez obkladac zrumieniona na zloto cebula.
Pasuja tez rozmaite zimne sosy, np. taki zielony: zmiazdzone avocado,
troche majonezu, do tego posiekana drobno natka pietruszki, czosnek, cukier
i sol.
Agata Solon, naturalna
|