Data: 2003-12-02 01:05:15
Temat: Re: stek zbyt twardy i suchy
Od: "Agata Solon" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ro" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bqg4rc$g94$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kupilam juz sobie nawet specjalna patelnie ale steki wychodza mi suche i
> twarde. Co robic?!
>
> Aga
>
Mysle ze problem lezy nie w patelni tylko w niedopasowaniu czasu smazenia do
typu miesa. Jezeli chcesz klasyczny stek wolowy to plastry poledwicy
grubosci 1,5 cm, niesolone, obtoczone w mace, wrzucasz na mocno rozgrzany
tluszcz, po 1 min z kazdej strony i nie ma sily, zeby nie wyszlo. Wiem, ze
ta maka to odstepstwo od klasyki, ale moze wlasnie to chroni przed
wyschnieciem? Ja tak robie od zawsze i jeszcze nie bylo tak, zeby mi steki
nie wyszly, maki sie nie wyczuwa - kawal miesa ma rozkoszna spieczona
powierzchnie. Posypuje go na talerzu gruba sola i swiezo zmielonym pieprzem,
czasem jakimis ziolami i lubie tez obkladac zrumieniona na zloto cebula.
Pasuja tez rozmaite zimne sosy, np. taki zielony: zmiazdzone avocado,
troche majonezu, do tego posiekana drobno natka pietruszki, czosnek, cukier
i sol.
Agata Solon, naturalna
|