| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-03 19:03:33
Temat: strucla świątecznaStrucla świąteczna - pod takim hasłem w Lidlu kupiłam w tym roku pyszne
ciasto.
Moja koleżanka mówi że to jest Sztolen (nie wiem jak to poprawnie się pisze,
czy to jest właściwa nazwa) tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne.
Może ma ktoś przepis i się nim podzieli? Bardzo proszę :-)
Pozdrawiam Noworocznie
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-03 20:07:10
Temat: Re: strucla świąteczna
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:459bfdda@news.home.net.pl...
> Strucla świąteczna - pod takim hasłem w Lidlu kupiłam w tym roku pyszne
> ciasto
No, nie wiem. Dla mnie strucla to drożdżowe ciasto z makiem i bakaliami
> Moja koleżanka mówi że to jest Sztolen (nie wiem jak to poprawnie się
> pisze,
> czy to jest właściwa nazwa) tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne.
Ma rację. Die Stollen(Christstollen), czyli drożdżowy placek świąteczny z
bakaliami.
Przepis na słynny od wieków drezdeński Stollen jest n. p. tu:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33481207
,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Hint, rodzynki "namaczać" w rumie.
Najlepszy po 3 tygodniach leżenia w chłodzie.
--
H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-03 20:34:41
Temat: Re: strucla świąteczna
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:459bfdda@news.home.net.pl...
> Strucla świąteczna - pod takim hasłem w Lidlu kupiłam w tym roku pyszne
> ciasto
No, nie wiem. Dla mnie strucla to drożdżowe ciasto z makiem i bakaliami
> Moja koleżanka mówi że to jest Sztolen (nie wiem jak to poprawnie się
> pisze,
> czy to jest właściwa nazwa) tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne.
Ma rację. Der Stollen(Christstollen), czyli drożdżowy placek świąteczny z
bakaliami.
Przepis na słynny od wieków drezdeński Stollen jest n. p. tu:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33481207
,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Hint, rodzynki "namaczać" w rumie.
Najlepszy po 3 tygodniach leżenia w chłodzie.
--
H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-04 08:27:45
Temat: Re: strucla świąteczna
>
> Ma rację. Der Stollen(Christstollen), czyli drożdżowy placek świąteczny z
> bakaliami.
>
> Przepis na słynny od wieków drezdeński Stollen jest n. p. tu:
>
>
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33481207
,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
>
> Hint, rodzynki "namaczać" w rumie.
>
> Najlepszy po 3 tygodniach leżenia w chłodzie.
>
Dziękuję :-)
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |