Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia suszona kielbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

suszona kielbasa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 269


« poprzedni wątek następny wątek »

191. Data: 2005-11-04 19:55:28

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Jastrzebski napisał(a):
> Kondziorek <k...@o...bmj.net.pl> wrote:
[...]
>>Starka- Polski odpowidnik whisky (szkockiej czy jakkolwiek to nazwiesz) - w
>>wiekszosci krajow jednak nazywany wlasnie whisky
> Chyba jednak techniki produkcji się różnią.

Oczywiście, że się różnią i to diametralnie.
Starka to leżakowana wódka [czasami nalewka] w beczkach po winie.

>>Winiak- Polski odpowiednik brandy (coniacku) w wiekszosci krajow wlasnie
>>nazyany brandy (potocznie Coniack)

Ło jezusiczku.

> Nie polski odpowiednik, tylko polska nazwa. [...]

Polski winiak to jednak najczęściej jest mieszanka z wódką, niestety. A
odpowiednik dla cognac/brandy.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


192. Data: 2005-11-04 19:56:50

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-11-04 20:44:36 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Krysia Thompson* skreślił te oto słowa:


> Ucho bylo do ogolu, ktory mnie chce nazwac staroswieckim Pierzem
> - bron mnie, bron!

Po namyśle - te patchworki to jednak takie bardziej staroświeckie niż
nowoczesne ;>

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


193. Data: 2005-11-04 19:57:36

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 4 Nov 2005 19:59:11 -0000, "Hanna Burdon"
<b...@p...onet.pl> wrote:

>In news:3t16kgFq5db1U2@uni-berlin.de, Waldemar Krzok wrote:
>> szynka parme?ska (wed?ug norm unijnych) musi by? robiona w Parmie.
>
>Zdaje si?, ?e ostatnio zregionalizowali te? fet?. To ja tylko czekam, a? z
>angielskich sklepów zniknie "York Feta". :-) Angielski parmezan ju?
>zmieni? nazw? na "Italian Cheese". :-)
>
>Hania


teraz w nappieciu czekamy na zmiane nazwy chocolate na vegelate,
bo ma za malo kakao

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


194. Data: 2005-11-04 19:59:01

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Hanna Burdon napisal(a):

>> szynka parmeńska (według norm unijnych) musi być robiona w Parmie.
>
>Zdaje się, że ostatnio zregionalizowali też fetę. To ja tylko czekam, aż z
>angielskich sklepów zniknie "York Feta". :-)

U na Feta z Mlekovity nazywa sie teraz 'ser typu feta'.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


195. Data: 2005-11-04 19:59:11

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:3t16kgFq5db1U2@uni-berlin.de, Waldemar Krzok wrote:
> szynka parmeńska (według norm unijnych) musi być robiona w Parmie.

Zdaje się, że ostatnio zregionalizowali też fetę. To ja tylko czekam, aż z
angielskich sklepów zniknie "York Feta". :-) Angielski parmezan już
zmienił nazwę na "Italian Cheese". :-)

Hania

--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


196. Data: 2005-11-04 19:59:25

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 4 Nov 2005 20:56:50 +0100, Lia <L...@p...onet.pl>
wrote:

>Dnia 2005-11-04 20:44:36 w sprzyjaj?cych i niepowtarzalnych okoliczno?ciach
>przyrody grupowicz *Krysia Thompson* skre?li? te oto s?owa:
>
>
>> Ucho bylo do ogolu, ktory mnie chce nazwac staroswieckim Pierzem
>> - bron mnie, bron!
>
>Po namy?le - te patchworki to jednak takie bardziej staro?wieckie ni?
>nowoczesne ;>


Jestem zdemaskowana i zdruzgotana !!!!

Pierz - druzgot
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


197. Data: 2005-11-04 20:00:18

Temat: Re: [1/2 OT] bylo: suszona kielbasa
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:5n7nm11bnga6ts5e2b6q9a93u5qhp21baf@4ax.com, Krysia Thompson
wrote:
> nie kupuj :P albo najpierw z tesciowa porozmawiaj po mesku :)

Po miesku? ;-)

Hania

--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


198. Data: 2005-11-04 20:09:00

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kondziorek napisał(a):
[...]
> Mozna skolowaciec?

Można.

> Pozdawiam
> Kondziorek
> p.s. dodam jeszcze ze wyraznie pisalem ze wiele [...]


Zobacz:
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=66013
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


199. Data: 2005-11-04 20:11:07

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN <0...@m...pl> wrote:

>>>Winiak- Polski odpowiednik brandy (coniacku) w wiekszosci krajow wlasnie
>>>nazyany brandy (potocznie Coniack)

> Ło jezusiczku.

Oczy Ci pękły? :)

>> Nie polski odpowiednik, tylko polska nazwa. [...]

> Polski winiak to jednak najczęściej jest mieszanka z wódką, niestety. A
> odpowiednik dla cognac/brandy.

Ale wtedy to nie winiak. Winiak to jednak nazwa destylatu z wina.

Pedro.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


200. Data: 2005-11-04 20:12:29

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a):
> Mi wystarczy, ze jestem Polka i zupelnie nie staroswiecka...mam
> swiadkow :P

Kobita z biglem raczej.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 19 . [ 20 ] . 21 ... 27


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

robię bigos...
Po śniadaniu...
jakie ciasto po ceremonii pogrzebowej
dietetyczny tort urodzinowy ?
Re: jabłka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »