| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-03-19 10:49:25
Temat: suszone pomidory do mięsa?Kupiłam suszone pomidory. Są tak mocno zasuszone jak rodzynki, takie
małe, i nawet smakują podobnie. Jak myślicie, czy mogłabym nimi jakoś
naszpikować/ nadziać filet z indyka? Może jeszcze coś do tego dodać,
żeby wyszedł ciekawy farsz. Zupełnie nie wiem, do czego takie pomidory
mogłyby się nadać. Kupiłam, bo mi się spodobały ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-03-19 11:17:41
Temat: Re: suszone pomidory do mięsa?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frqr5o$pi8$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Kupiłam suszone pomidory. Są tak mocno zasuszone jak rodzynki, takie małe,
> i nawet smakują podobnie. Jak myślicie, czy mogłabym nimi jakoś
> naszpikować/ nadziać filet z indyka? Może jeszcze coś do tego dodać, żeby
> wyszedł ciekawy farsz. Zupełnie nie wiem, do czego takie pomidory mogłyby
> się nadać. Kupiłam, bo mi się spodobały ;-).
>
Można, one są bardzo dobre, mają specyficzny smak i potrawa nim przesiąka.
Jeśli kupiłaś susz, to może namocz je przez godzinę w oleju albo w oliwie
przed pokrojeniem.
Ja kupuję zawsze w słoiczkach w oleju, moim zdaniem wtedy lepiej się je
kroi.
A najlepsze oczywiście samemu suszone :)
Pozdrawiam
Kaja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-03-19 11:23:24
Temat: Re: suszone pomidory do mięsa?Kajetana Kinga pisze:
> Można, one są bardzo dobre, mają specyficzny smak i potrawa nim przesiąka.
> Jeśli kupiłaś susz, to może namocz je przez godzinę w oleju albo w
> oliwie przed pokrojeniem.
> Ja kupuję zawsze w słoiczkach w oleju, moim zdaniem wtedy lepiej się je
> kroi.
Tylko te moje nie są takie typowe, jak te ze słoiczków chyba. Naprawdę
wyglądają jak trochę większe rodzynki i smakują słodkawo. Myślisz, że po
namoczeniu zrobią się podobne do tych słoikowych?
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-03-19 11:48:05
Temat: Re: suszone pomidory do mięsa?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frqtf9$jbo$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Kajetana Kinga pisze:
>
>> Można, one są bardzo dobre, mają specyficzny smak i potrawa nim
>> przesiąka.
>> Jeśli kupiłaś susz, to może namocz je przez godzinę w oleju albo w oliwie
>> przed pokrojeniem.
>> Ja kupuję zawsze w słoiczkach w oleju, moim zdaniem wtedy lepiej się je
>> kroi.
>
> Tylko te moje nie są takie typowe, jak te ze słoiczków chyba. Naprawdę
> wyglądają jak trochę większe rodzynki i smakują słodkawo. Myślisz, że po
> namoczeniu zrobią się podobne do tych słoikowych?
>
Myślę że jak namoczą się w oleju to tak.
Kaja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-03-19 19:43:42
Temat: Re: suszone pomidory do mięsa?Kajetana Kinga wrote:
> Ja kupuję zawsze w słoiczkach w oleju, moim zdaniem wtedy lepiej się
> je kroi.
> A najlepsze oczywiście samemu suszone :)
>
A jak wygląda proces suszenia pomidorów?
Feah
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-03-19 19:59:07
Temat: jak najbardziejDnia Wed, 19 Mar 2008 11:49:25 +0100, medea napisał(a):
> Kupiłam suszone pomidory. Są tak mocno zasuszone jak rodzynki, takie
> małe, i nawet smakują podobnie. Jak myślicie, czy mogłabym nimi jakoś
> naszpikować/ nadziać filet z indyka? Może jeszcze coś do tego dodać,
> żeby wyszedł ciekawy farsz. Zupełnie nie wiem, do czego takie pomidory
> mogłyby się nadać. Kupiłam, bo mi się spodobały ;-).
Zalej je na 20 minut gorącą wodą, zmiękną, a "wywar", czyli to, co
pozostało możesz użyć do podlania mięsa.
Dodałabym trochę zieleniny: bazylia, tymianek, oregano posiekane plus
ser feta. Jeżeli zamierzasz nadziewać, pokrój fetę w małą kostkę,
wymieszaj z ziołami/zielem i pomidorami, nadziewaj i zapiecz.
Podlej wodą z pomidorów i czekaj.
Wyśmienite.
--
APZ otpowiedzią na prawdę.
APZ alternatywą dla zubożenia znaczenia znaków diakrytycznych. ! Ö !
Your barrel is your castle.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-03-19 21:27:21
Temat: Re: suszone pomidory do mięsa?W piękny dzień - Wed, 19 Mar 2008 11:49:25 +0100, urocza istota znana
wszem jako medea napisała:
> Kupiłam suszone pomidory. Są tak mocno zasuszone jak rodzynki, takie
> małe, i nawet smakują podobnie. Jak myślicie, czy mogłabym nimi jakoś
> naszpikować/ nadziać filet z indyka? Może jeszcze coś do tego dodać,
> żeby wyszedł ciekawy farsz. Zupełnie nie wiem, do czego takie pomidory
> mogłyby się nadać. Kupiłam, bo mi się spodobały ;-).
>
Ja właśnie "przerabiam" pudełko takowych z własnoręcznie
(własnomaszynkowo?) upieczonym chlebem i serem ricotta (mozarella też by
dała radę lub feta) w ramach nienudnych kanapek do pracy.
Zjadam od razu wszystkie, chociaż niby na cały dzień mają mi starczyć.
Polecam bardzo bardzo,
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-03-19 23:05:14
Temat: Re: suszone pomidory do mięsa?
Użytkownik "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:frrqdf$grj$1@inews.gazeta.pl...
>> A najlepsze oczywiście samemu suszone :)
>>
>
> A jak wygląda proces suszenia pomidorów?
>
Kroisz każdego w ćwiartki i wsadzasz na 10-12 h do piekarnika nagrzanego do
70-80 stopni na płaską blachę nasmarowaną olejem.
> Feah
Kaja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |