| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-05 07:42:37
Temat: syrop cukrowyczesc,
czy ktos wie gdzie mozna w Warszawie kupic cos takiego jak syrop cukrowy do
drinkow?
z gory dzieki za pomoc
Sasaneczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-05 07:54:49
Temat: Re: syrop cukrowySpróbuj poszukać w Bomi w Klifie na Okopowej. Oni tam mają takie
wymyślne rzeczy :))
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-05 09:41:22
Temat: Re: syrop cukrowy
"Sasaneczka" <s...@t...pl> wrote in message
news:bgnn09$2316$1@foka.acn.pl...
> czesc,
> czy ktos wie gdzie mozna w Warszawie kupic cos takiego jak syrop cukrowy
do
> drinkow?
> z gory dzieki za pomoc
> Sasaneczka
>
A nie prościej tak:
http://www.e-drinks.com.pl/alkohole/syrop_cukrowy.ht
m
Po co szukać, kupować....nie lepiej mieć satysfakcję że się samemu zrobiło?
A tak z ciekawości: jaki to drink będzie?
CwAsia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-05 10:10:15
Temat: Re: syrop cukrowy
Użytkownik "Cwasia" <c...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:bgnu46$e4r$1@news.onet.pl...
> A nie prościej tak:
>
> http://www.e-drinks.com.pl/alkohole/syrop_cukrowy.ht
m
>
> Po co szukać, kupować....nie lepiej mieć satysfakcję że się samemu
zrobiło?
>
> A tak z ciekawości: jaki to drink będzie?
>
> CwAsia
dzieki, nie znalam tej strony,
kompletuje na razie barek tak zeby moc zrobic pare fajnych koktaili dla
gosci i widzialam ze ten syrop powtarza sie w wielu drinkach ....stad go
szukam .... ale fakt przepis wydaje sie prosty wiec chyba zrobie sama ...tak
z 0,5 litra na poczatek :)
pozdrawiam
Sass
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 18:08:04
Temat: Re: syrop cukrowyPoprzednia wskazówka dotycząca przygotowania syropu cukrowego według mnie
jest trochę zła. Mieszanina cukru i wody nie może się zagotować podczas
przygotowywania syropu! Z resztą podaję fragmencik na temat syropu cukrowego
i w ogóle cukru z fantastycznej książki (polecam) "Nowe vademecum barmana"
pana Zdzisława Nowickiego. To powinno rozwiać wszelkie wątpliwości:
"Cukier krystaliczny, nawet miałki oraz cukier puder są trudno rozpuszczalne
w zimnych płynach, zwłaszcza alkoholowych. Najpraktyczniejsze więc jest
zastosowanie syropu cukrowego (barowego), który łatwo się miesza z
pozostałymi płynnymi komponentami. Jeśli nie ma takiego syropu na rynku,
należy go wówczas przygotować samemu, co nie sprawia większych trudności. W
tym celu 1 kg cukru zalewa się 0,5 l wrzątku i miesza w rondelku na małym
ogniu tak długo, aż całkowicie się rozpuści, uważając jednocześnie, aby się
nie zagotował" (mówiłem!!!) "Syrop po ostudzeniu należy trzymać w
chłodziarce, aby jednak przy dłuższym przechowywaniu nie uległ stopniowej
krystalizacji, należy w trakcie przygotowywania go dodać do wrzątku szczyptę
kwasku cytrynowego. W ten sposób z 1 kg cukru i 0,5 l wody otrzymuje się 1,1
l syropu, o 68-69% zawartości cukru (ciężar właściwy 1,335). Pod względem
słodyczy jedna łyżeczka od herbaty (poj. 5 ml) syropu, z lekkim przelewem
(5,5 ml), odpowiada płaskiej łyżeczce miałkiego krystalicznego cukru, zaś
jedna lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru (należy przechowywać go w
hermetycznym naczyniu), odpowiada łyżeczce cukru miałkiego lub syropu
cukrowego."
życzę miłego miskowania i polecam się na przyszłość
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 19:05:53
Temat: Re: syrop cukrowy
"[<Adam >]" <k...@g...usunTO.pl> wrote in message
news:bgrg6j$jcf$1@inews.gazeta.pl...
> Poprzednia wskazówka dotycząca przygotowania syropu cukrowego według mnie
> jest trochę zła. Mieszanina cukru i wody nie może się zagotować podczas
> przygotowywania syropu! Z resztą podaję fragmencik na temat syropu
cukrowego
> i w ogóle cukru z fantastycznej książki (polecam) "Nowe vademecum barmana"
> pana Zdzisława Nowickiego. To powinno rozwiać wszelkie wątpliwości:
>
> "Cukier krystaliczny, nawet miałki oraz cukier puder są trudno
rozpuszczalne
> w zimnych płynach, zwłaszcza alkoholowych. Najpraktyczniejsze więc jest
> zastosowanie syropu cukrowego (barowego), który łatwo się miesza z
> pozostałymi płynnymi komponentami. Jeśli nie ma takiego syropu na rynku,
> należy go wówczas przygotować samemu, co nie sprawia większych trudności.
W
> tym celu 1 kg cukru zalewa się 0,5 l wrzątku i miesza w rondelku na małym
> ogniu tak długo, aż całkowicie się rozpuści, uważając jednocześnie, aby
się
> nie zagotował" (mówiłem!!!) "Syrop po ostudzeniu należy trzymać w
> chłodziarce, aby jednak przy dłuższym przechowywaniu nie uległ stopniowej
> krystalizacji, należy w trakcie przygotowywania go dodać do wrzątku
szczyptę
> kwasku cytrynowego. W ten sposób z 1 kg cukru i 0,5 l wody otrzymuje się
1,1
> l syropu, o 68-69% zawartości cukru (ciężar właściwy 1,335). Pod względem
> słodyczy jedna łyżeczka od herbaty (poj. 5 ml) syropu, z lekkim przelewem
> (5,5 ml), odpowiada płaskiej łyżeczce miałkiego krystalicznego cukru, zaś
> jedna lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru (należy przechowywać go w
> hermetycznym naczyniu), odpowiada łyżeczce cukru miałkiego lub syropu
> cukrowego."
>
> życzę miłego miskowania i polecam się na przyszłość
> Adam
>
No to muszę przyznać że jestem w kropce...
Zastanawiając się jak to jest z tym syropem postanowiłam troszkę poszperać.
Co znalazłam? Otóż ilość sposobów przygotowania syropu cukrowego okazała się
być całkiem duża.
Można powiedzieć, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Były takie z zagotowywaniem wody i takie bez, a i proporcje woda:cukier były
różne.
A może w zależności od przepisu zawartość cukru musi być różna? Przecież są
różne koktajle, bardziej i mniej słodkie...
Czy jest ktoś kto z doświadczenia wie jakie proporcje są optymalne?
CwAsia
(która nabrała ochoty na mojito, a w związku z brakiem rumu w barku musi się
zadowolić Bohito)
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |