« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-11 06:21:09
Temat: szpinak
witam
dostałam dużą torbę świeżego szpinaku może macie pomysł na coś fajnego co
można by zrobić
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-11 07:54:57
Temat: Re: szpinak
"weronika" <m...@i...pl> wrote in message
news:f212dd$ged$1@atlantis.news.tpi.pl...
> dostałam dużą torbę świeżego szpinaku może macie pomysł na coś fajnego co
> można by zrobić
Ravioli lub inne pierozki ze szpinakiem i jakims białym serem (feta, twaróg,
co masz pod reką). I nie ciesz sie duzą torba, bo jak szpinak podsmażysz
zostanie ci 1/4.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-11 08:27:41
Temat: Re: szpinakPewnego wiosennego dnia, *weronika* wyszczebiotał(a):
> witam
>
> dostałam dużą torbę świeżego szpinaku może macie pomysł na coś
> fajnego co można by zrobić
Sałatki.
Ja używam zamiast sałaty. Pasuje świetnie do pomidorów i brokuł.
--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-11 08:41:15
Temat: Re: szpinakJa robie cos takiego (na 4 osoby):
150 g plasterkow bekonu
600g ziemniakow
500 g swiezego szpinaku
500 g pomidorow
1 cebula albo peczek dymki
200 g sera owczego albo feta
5 lyzek oliwy
sol, pieprz, galka muszkatalowa i 2 zabki czosnku
plasterkami bekonu wylozyc naczynie zaroodporne; ziemniaki obrac i pokroic w
cenkie plasterki (ja starlam na tarce w plasterki - szybciej niz krojenie) i
ulozyc na bekonie. Wstawic do nagrzanego piekarnika (200°) na ok. 20 min. W
tym czasie umyc i przebrac szpinak i zblanszowac go w slonej wodzie i dobrze
odsaczyc. Pomidory i cebula pokroic w plastry /krazki. Wyjac forme z
piekarnika, posolic i popieprzyc ziemniaki i polozyc na nie szpinak i znow
sol, pieprz oraz galke muszk. i pokrojony czosnek. Nast.
cebula, pomidory, pokruszony ser i pokropic olejem. Teraz znow do piekarnika
na 25 min.
Podawac z bagietka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-11 11:30:14
Temat: Re: szpinak> Ravioli lub inne pierozki ze szpinakiem i jakims białym serem
> (feta, twaróg, co masz pod reką). I nie ciesz sie duzą torba,
> bo jak szpinak podsmażysz zostanie ci 1/4.
TAK TAK!!!
Bardzo smaczne połączenie. Szpinak z białym serem. IMHO najlepiej
wymieszać 2 części twarogu z jedną częścią fety. Idealne do
Ravioli jak kolega napisał ale i do Lasagne i innych zapiekanek.
--
Dawid
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-11 13:10:49
Temat: Re: szpinakUżytkownik "weronika" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:f212dd$ged$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> witam
>
> dostałam dużą torbę świeżego szpinaku może macie pomysł na coś fajnego co
> można by zrobić
Spagetti con spinaci.
Choć lepsze tagiatelle.
Podsmaż szpinak pokrajany grubo na skwarkach z boczku wędzonego, dopraw dużą
porcja czosnku, pieprzu i troche gałki. Dawaj z makaronem, na wierzch tarty
ser.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-11 14:00:24
Temat: Re: szpinak
"morghul" <t...@o...pl> wrote
> Idealne do Ravioli jak kolega napisał
Kolezanka, jesli juz.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-05-11 14:53:04
Temat: Re: szpinak> Kolezanka, jesli juz.
O przepraszam, po ciemku nie poznałem :)
Zapamiętam już sobie do końca świata :P
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-05-11 14:59:00
Temat: Re: szpinakspróbuj tego, pychotka
ROLADA SZPINAKOWA
1 opakowanie szpinaku
4 jajka
2 serki almette ziołowe
kilka plasterków szynki cienko pokrojonej
Szpinak smażymy, doprawiamy do smaku. Po ostygnięciu dodajemy 4
żółtka, pianę z ubitych białek mieszamy lekko ze szpinakiem.
Całość wylewamy na blachę i pieczemy 25 minut w temp.180
Biszkopt szpinakowy zimny smarujemy 1 serkiem, na to szynka, drugi
serek i zwijamy w roladę.
Do lodówki na 1/2 godziny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-05-14 14:44:50
Temat: Re: szpinakhttp://szpinak.prv.pl/ - pare fajnych przepisow.
Pozdrawiam Bartek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |