| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-07 15:52:02
Temat: tartamoze ktos (oprocz Panslavisty) polecic jakis szybki i smaczny oraz przede
wszystkim sprawdzony sposob na tarte ze swiezymi jablkami ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-07 16:27:33
Temat: Re: tartadarkblue wrote:
> moze ktos (oprocz Panslavisty) polecic jakis szybki i smaczny oraz przede
> wszystkim sprawdzony sposob na tarte ze swiezymi jablkami ?
>
Tarta owocowa "wiejska" (rustique)
Ciasto na 2 tarty okolo 20 cm srednicy (jedna nigdy nie wystarcza)
500 ml maki
165 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
woda
owoce: jablka plus truskawki, brzoskwinie plus jezyny, rabarbar z
malinami, etc.
2 lyzki cukru
2 lyzki maki
1 lyzka cukru na wierzch
Blacha wylozona folia aluminiowa
Rozgrzac piec do 220C.
Owoce pokroic na cwiartki i zmieszac z cukrem i maka. Mozna dodac sok
cytrynowy, albo cynamon, jak kto lubi, albo cukier waniliowy.
Roztrzepac jajko widelcem, dodac ocet i tyle wody, zeby bylo 100 ml
plynu. W malakserze umiescic make i maslo pokrojone na kawalki. Wlaczyc
na 10 sekund jednoczesnie dodajac plyn jajeczny. Ma to byc bardzo
kluchowate ciasto. Zebrac w kule, schlodzic 20 minut, rozdzielic na 2
czesci i rozwalkowac kazda miedzy dwoma platami pergaminu, albo na stole
i podsypywac maka. Platy powinny byc grubosci 2-3 mm i mniej wiecej
okragle, z nierownymi brzegami. Te rozwalkowane platy w pergaminach
schlodzic, az zupelnie sztywne, najlepiej w zamrazalniku. Zdjac pergamin
z platow, kiedy jeszcze sztywne, wtedy odchodzi latwo i sie nie drze.
Kazdy plat ulozyc na blasze, na srodku plata umiescic owoce i zagiac
brzegi plata na owoce, tworzac plaska, okragla paczuszke z duzym otworem
w srodku. To ciasto zagiete nad owoce ciekawie wyglada przez swoje
nierowne brzegi. Calosc posypac cukrem. Piec godzine, az soki beda
wygladac przezroczyste, jak w ugotowanym kisielu. Soki wyciekaja bokami,
wiec przy zaginaniu ciasta nad owoce trzeba o tym myslec i zakladac
faldy tak, zeby tworzyc jak najbardziej szczelne boki. Soki i tak
wyciekna, ale mniej. Stad uzycie folii aluminiowej ulatwia zycie przy
czyszczeniu blachy.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-07-07 16:27:51
Temat: Re: tarta
Użytkownik "darkblue" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:f6oco9$aog$1@news2.ipartners.pl...
> moze ktos (oprocz Panslavisty) polecic jakis szybki i smaczny oraz przede
> wszystkim sprawdzony sposob na tarte ze swiezymi jablkami ?
>
Z kuchni.tv -
Składniki
gotowe ciasto francuskie
3 duże plastry marmolady pigwowej (membrillo)
2 jabłka np: Golden Delicious
1 łyżka masła
1/2 łyżki miodu
Na krem miodowo-orzechowy
200 ml tłustej gęstej śmietany
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie
Z ciasta wycinamy koło o średnicy 15cm. Układamy je na teflonowej blaszce
(zwykłą blaszkę trzeba posmarować masłem, a wtedy spód ciasta zmięknie). Na
cieście kładziemy plastry marmolady. Jabłka (ze skórką) kroimy na pół i w
równe plasterki i układamy na marmoladzie. Jabłka smarujemy stopionym masłem
i miodem. Pieczemy 10 do 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 -190°C.
Krem miodowo-orzechowy: śmietanę ubijamy na krem, nadal ubijając dodajemy
miód i orzechy. Schładzamy w lodówce. Tartę przekładamy na talerz i jeszcze
raz smarujemy jabłka roztopionym masłem. Dekorujemy kremem
miodowo-orzechowym i listkami mięty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-07-07 19:35:08
Temat: Re: tartaUzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:138vfnnc39smm36@corp.supernews.com...
> Magdalena Bassett
a takie pytanie: na ciasto wrzucilem pokrojone w talarki i ulozone na
okraglo plastry jablek.
do tego przygotowalem polewe: 2 jajka, 150g cukru, 250 ml smietanki.
roztrzepane malakserem. do tego dodalem paczke cukru waniliowego
wlalem na jablka zeby zapiec. i po wyjeciu z piekarnika (upieczeniu) mam
dosc rzadki srodek (jablka w polewie). czy tak ma byc ? myslalem ze jajka
sie zetna i zrobia puszysty krem, a sa rzadkie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-07-07 22:04:17
Temat: Re: tartadarkblue wrote:
> a takie pytanie: na ciasto wrzucilem pokrojone w talarki i ulozone na
> okraglo plastry jablek.
> do tego przygotowalem polewe: 2 jajka, 150g cukru, 250 ml smietanki.
> roztrzepane malakserem. do tego dodalem paczke cukru waniliowego
> wlalem na jablka zeby zapiec. i po wyjeciu z piekarnika (upieczeniu) mam
> dosc rzadki srodek (jablka w polewie). czy tak ma byc ? myslalem ze jajka
> sie zetna i zrobia puszysty krem, a sa rzadkie...
Akurat takiego ciasta nie robilam, ale robie quiche, gdzie wlasnie
zalewam rozne wkladki mieszanka smietankowo-jajeczna i scina sie na
amen. W moim przepisie na quiche sa 3 jajka na 220 ml smietanki. Moze za
malo dales jajek i dlatego sie nie scielo?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-07-09 09:46:00
Temat: Re: tartadarkblue napisał(a):
> moze ktos (oprocz Panslavisty) polecic jakis szybki i smaczny oraz przede
> wszystkim sprawdzony sposob na tarte ze swiezymi jablkami ?
>
Dowiedziałam się wreszcie, kto to jest "oprócz Panslavisty" :-))))))))))))))
--
XL wiosenna :-)
****************************************************
*************
"Deja vu" - "Wszyscy jesteście w milicji? - Fantastyczny kraj!"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |