Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jelcyn" <m...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta
Date: Sat, 7 Jul 2007 18:27:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <f6of01$s6u$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f6oco9$aog$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: evd243.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1183825729 28894 83.20.201.243 (7 Jul 2007 16:28:49
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Jul 2007 16:28:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298555
Ukryj nagłówki
Użytkownik "darkblue" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:f6oco9$aog$1@news2.ipartners.pl...
> moze ktos (oprocz Panslavisty) polecic jakis szybki i smaczny oraz przede
> wszystkim sprawdzony sposob na tarte ze swiezymi jablkami ?
>
Z kuchni.tv -
Składniki
gotowe ciasto francuskie
3 duże plastry marmolady pigwowej (membrillo)
2 jabłka np: Golden Delicious
1 łyżka masła
1/2 łyżki miodu
Na krem miodowo-orzechowy
200 ml tłustej gęstej śmietany
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie
Z ciasta wycinamy koło o średnicy 15cm. Układamy je na teflonowej blaszce
(zwykłą blaszkę trzeba posmarować masłem, a wtedy spód ciasta zmięknie). Na
cieście kładziemy plastry marmolady. Jabłka (ze skórką) kroimy na pół i w
równe plasterki i układamy na marmoladzie. Jabłka smarujemy stopionym masłem
i miodem. Pieczemy 10 do 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 -190°C.
Krem miodowo-orzechowy: śmietanę ubijamy na krem, nadal ubijając dodajemy
miód i orzechy. Schładzamy w lodówce. Tartę przekładamy na talerz i jeszcze
raz smarujemy jabłka roztopionym masłem. Dekorujemy kremem
miodowo-orzechowym i listkami mięty.
|