Data: 2007-07-07 16:27:51
Temat: Re: tarta
Od: "Jelcyn" <m...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "darkblue" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:f6oco9$aog$1@news2.ipartners.pl...
> moze ktos (oprocz Panslavisty) polecic jakis szybki i smaczny oraz przede
> wszystkim sprawdzony sposob na tarte ze swiezymi jablkami ?
>
Z kuchni.tv -
Składniki
gotowe ciasto francuskie
3 duże plastry marmolady pigwowej (membrillo)
2 jabłka np: Golden Delicious
1 łyżka masła
1/2 łyżki miodu
Na krem miodowo-orzechowy
200 ml tłustej gęstej śmietany
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie
Z ciasta wycinamy koło o średnicy 15cm. Układamy je na teflonowej blaszce
(zwykłą blaszkę trzeba posmarować masłem, a wtedy spód ciasta zmięknie). Na
cieście kładziemy plastry marmolady. Jabłka (ze skórką) kroimy na pół i w
równe plasterki i układamy na marmoladzie. Jabłka smarujemy stopionym masłem
i miodem. Pieczemy 10 do 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 -190°C.
Krem miodowo-orzechowy: śmietanę ubijamy na krem, nadal ubijając dodajemy
miód i orzechy. Schładzamy w lodówce. Tartę przekładamy na talerz i jeszcze
raz smarujemy jabłka roztopionym masłem. Dekorujemy kremem
miodowo-orzechowym i listkami mięty.
|