Data: 2007-07-07 16:27:33
Temat: Re: tarta
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
darkblue wrote:
> moze ktos (oprocz Panslavisty) polecic jakis szybki i smaczny oraz przede
> wszystkim sprawdzony sposob na tarte ze swiezymi jablkami ?
>
Tarta owocowa "wiejska" (rustique)
Ciasto na 2 tarty okolo 20 cm srednicy (jedna nigdy nie wystarcza)
500 ml maki
165 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
woda
owoce: jablka plus truskawki, brzoskwinie plus jezyny, rabarbar z
malinami, etc.
2 lyzki cukru
2 lyzki maki
1 lyzka cukru na wierzch
Blacha wylozona folia aluminiowa
Rozgrzac piec do 220C.
Owoce pokroic na cwiartki i zmieszac z cukrem i maka. Mozna dodac sok
cytrynowy, albo cynamon, jak kto lubi, albo cukier waniliowy.
Roztrzepac jajko widelcem, dodac ocet i tyle wody, zeby bylo 100 ml
plynu. W malakserze umiescic make i maslo pokrojone na kawalki. Wlaczyc
na 10 sekund jednoczesnie dodajac plyn jajeczny. Ma to byc bardzo
kluchowate ciasto. Zebrac w kule, schlodzic 20 minut, rozdzielic na 2
czesci i rozwalkowac kazda miedzy dwoma platami pergaminu, albo na stole
i podsypywac maka. Platy powinny byc grubosci 2-3 mm i mniej wiecej
okragle, z nierownymi brzegami. Te rozwalkowane platy w pergaminach
schlodzic, az zupelnie sztywne, najlepiej w zamrazalniku. Zdjac pergamin
z platow, kiedy jeszcze sztywne, wtedy odchodzi latwo i sie nie drze.
Kazdy plat ulozyc na blasze, na srodku plata umiescic owoce i zagiac
brzegi plata na owoce, tworzac plaska, okragla paczuszke z duzym otworem
w srodku. To ciasto zagiete nad owoce ciekawie wyglada przez swoje
nierowne brzegi. Calosc posypac cukrem. Piec godzine, az soki beda
wygladac przezroczyste, jak w ugotowanym kisielu. Soki wyciekaja bokami,
wiec przy zaginaniu ciasta nad owoce trzeba o tym myslec i zakladac
faldy tak, zeby tworzyc jak najbardziej szczelne boki. Soki i tak
wyciekna, ale mniej. Stad uzycie folii aluminiowej ulatwia zycie przy
czyszczeniu blachy.
Magdalena Bassett
|