Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tarta - pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

tarta - pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-18 08:52:52

Temat: tarta - pytanie
Od: "Sylka" <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś ma sprawdzony przepis na tarte?? Chodzi mi o nadzienie a nie o
ciasto.
--
Pozdrawiam Sylwia


begin 666 syla_p.vcf
M0D5'24XZ5D-!4D0-"E9%4E-)3TXZ,BXQ#0I..E!I;G-K=V%R.U-
Y;'=I80T*
M1DXZ<WEL85]P#0I%34%)3#M04D5&.TE.5$523D54.G-Y;&%?<$!
I;G1E<FEA
F+G!L#0I2158Z,C P,S X,3A4,#@U,C4R6@T*14Y$.E9#05)$#0H`
`
end

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-18 10:31:59

Temat: Re: tarta - pytanie
Od: "_asia_" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Sylka" <s...@i...pl> wrote in message
news:bhq42r$q07$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś ma sprawdzony przepis na tarte?? Chodzi mi o nadzienie a nie o
> ciasto.
> --
> Pozdrawiam Sylwia
>
>
>
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=495

uwazam, ze przepyszna, sprawdzona wiele razy

_asia_

ps.
Tarta "sloneczko" - ananasy i brzoskwinie

Skladniki:

ciasto:
3 szklanki przedniej maki
kostka margaryny
dwa zóltka
1/3 szklanki smietany
pól szklanki cukru
szczypta soli

nadzienie:
puszka brzoskwin w zalewie
5 - 6 krazków ananasa - swiezego lub z puszki
galaretka brzoskwiniowa
budyn waniliowy + mleko do jego przygotowania

Sposób przygotowania:

Make i margaryne siekam nozem, az margaryna bedzie w malych kawaleczkach.
Dodaje do tego zóltka, cukier, sole i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam
w kule - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, ze calosc
jest mniej wiecej sklejona w jedna bryle. Ciasto owiniete w folie laduje w
zamrazalniku.

Po jakiejs pól godzinie wyciagam ciasto z zamrazalnika i dokladnie wylepiam
nim forme do pieczenia - brzegi formy tez wylepiam ciastem na wysokosc okolo
2-3 cm. Ciasto wielokrotnie nakluwam widelcem - warstwa ciasta powinna miec
nie wiecej niz centymetr grubosci. Ciasto wkladam do pieca rozgrzanego do
180 stopni. Tarte pieke okolo 30-45 minut - kiedy jest slicznie rumiana,
znak, ze jest gotowa.

W czasie pieczenia przygotowuje budyn zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Galaretke rozpuszczam w polowie wody przewidzianej na opakowaniu.

Ananasy i brzoskwinie dokladnie odsaczam z zalewy. Brzoskwinie kroje na
cienkie plastry.

Wystudzone ciasto smaruje budyniem. Na srodku tarty ukladam kilka krazków
ananasa - tak by zachodzily na siebie, wokól nich ukladam plastry
brzoskwin - tak by przypominaly promienie sloneczne.

Owoce zalewam schlodzona i tezejaca galaretka.


begin 666 blk.gif
K1TE&.#EA`@`"`( ``````/___R'Y! $`````+ `````"``(```("A%$`.P``
`
end

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-18 12:32:53

Temat: Re: tarta - pytanie
Od: "kac" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

ja też chętnie poznałbym jakiś przepis na zalewkę do tarty ale bez galaretki
tylko z jakimś żółtkiem i cukrem, kajmakiem albo coś takiego.

Proszę o coś pysznego. ;-)

Użytkownik "Sylka" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bhq42r$q07$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy kto? ma sprawdzony przepis na tarte?? Chodzi mi o nadzienie a nie o
> ciasto.
> --
> Pozdrawiam Sylwia
>
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-18 19:31:46

Temat: Re: tarta - pytanie
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik kac <k...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bhqh0h$t20$...@i...gazeta.pl...
> ja też chętnie poznałbym jakiś przepis na zalewkę do tarty ale bez
galaretki
> tylko z jakimś żółtkiem i cukrem, kajmakiem albo coś takiego.
>
> Proszę o coś pysznego. ;-)

Voila....

obrac gruszki, przekroic na pol, wydrazyc lyzeczka srodek i pokroic w
cienkie plastry. Ulozyc na spodzie do tarty...nachodzace na siebie...takie
stopnie....promieniujac od srodka....
Wziac okolo 200g zmielonych migdalow, dodac okolo100g cukru i dobrze
wymieszac z miekka kostka masla. Dodac 3 cale jaja roozmieszac i wypelnic
tym szczeliny na tarcie, zatapiajac gruszki...........

piec....sprawdzajac gruszki.....musza byc miekkie.....a masa zlota

(uwaga...masy moze byc za duzo....z tego przepisu....najwyzej dognieciecie
ciasta....na nastepna :)

AgaatW (znam jeszcze cytrynowa....)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-19 06:26:09

Temat: Re: tarta - pytanie
Od: "kac" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora



Agata wrote:
> Użytkownik kac <k...@g...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:bhqh0h$t20$...@i...gazeta.pl...
>> ja też chętnie poznałbym jakiś przepis na zalewkę do tarty ale bez
>> galaretki tylko z jakimś żółtkiem i cukrem, kajmakiem albo coś
>> takiego.
>>
>> Proszę o coś pysznego. ;-)
>
> Voila....
>
> obrac gruszki, przekroic na pol, wydrazyc lyzeczka srodek i pokroic
w
> cienkie plastry. Ulozyc na spodzie do tarty...nachodzace na
> siebie...takie stopnie....promieniujac od srodka....
> Wziac okolo 200g zmielonych migdalow, dodac okolo100g cukru i dobrze
> wymieszac z miekka kostka masla. Dodac 3 cale jaja roozmieszac i
> wypelnic tym szczeliny na tarcie, zatapiajac gruszki...........
>
> piec....sprawdzajac gruszki.....musza byc miekkie.....a masa zlota
>
> (uwaga...masy moze byc za duzo....z tego przepisu....najwyzej
> dognieciecie ciasta....na nastepna :)
>
> AgaatW (znam jeszcze cytrynowa....)

No to jest przepis - jak tylko skończę konsumować swoje wczorajsze
ciasto drożdzowe ze śliwkami to sobie upiekę, już mi ślinka leci - ide
jeść.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-19 07:19:05

Temat: Re: tarta - pytanie
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik kac <k...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napis
ał:bhsfu2$esv$...@i...gazeta.pl...
> No to jest przepis - jak tylko skończę konsumować swoje wczorajsze
> ciasto drożdzowe ze śliwkami to sobie upiekę, już mi ślinka leci - ide
> jeść.

...a jak zjesz migdalowa to w srode zrobimy cytrynowa ;).....

AgataW


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-19 09:33:39

Temat: Re: tarta - pytanie
Od: "kac" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora



> ...a jak zjesz migdalowa to w srode zrobimy cytrynowa ;).....
>
> AgataW

Nie tak szybko - oprócz ciasta też inne rzeczy jadam :-)

No ale może w piątek, po pracy... kto wie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kapusta do faszerowanej - golabkow
eklerki
Czyzby juz?
czekoladowe ciasto
Mirabelki-mrozić?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »