Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "_asia_" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta - pytanie
Date: Mon, 18 Aug 2003 12:31:59 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 68
Sender: a...@p...onet.pl@host29-67.crowley.pl
Message-ID: <bhqa0n$eoa$1@news.onet.pl>
References: <bhq42r$q07$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host29-67.crowley.pl
X-Trace: news.onet.pl 1061202775 15114 62.89.67.29 (18 Aug 2003 10:32:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Aug 2003 10:32:55 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170312
Ukryj nagłówki
"Sylka" <s...@i...pl> wrote in message
news:bhq42r$q07$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś ma sprawdzony przepis na tarte?? Chodzi mi o nadzienie a nie o
> ciasto.
> --
> Pozdrawiam Sylwia
>
>
>
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=495
uwazam, ze przepyszna, sprawdzona wiele razy
_asia_
ps.
Tarta "sloneczko" - ananasy i brzoskwinie
Skladniki:
ciasto:
3 szklanki przedniej maki
kostka margaryny
dwa zóltka
1/3 szklanki smietany
pól szklanki cukru
szczypta soli
nadzienie:
puszka brzoskwin w zalewie
5 - 6 krazków ananasa - swiezego lub z puszki
galaretka brzoskwiniowa
budyn waniliowy + mleko do jego przygotowania
Sposób przygotowania:
Make i margaryne siekam nozem, az margaryna bedzie w malych kawaleczkach.
Dodaje do tego zóltka, cukier, sole i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam
w kule - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, ze calosc
jest mniej wiecej sklejona w jedna bryle. Ciasto owiniete w folie laduje w
zamrazalniku.
Po jakiejs pól godzinie wyciagam ciasto z zamrazalnika i dokladnie wylepiam
nim forme do pieczenia - brzegi formy tez wylepiam ciastem na wysokosc okolo
2-3 cm. Ciasto wielokrotnie nakluwam widelcem - warstwa ciasta powinna miec
nie wiecej niz centymetr grubosci. Ciasto wkladam do pieca rozgrzanego do
180 stopni. Tarte pieke okolo 30-45 minut - kiedy jest slicznie rumiana,
znak, ze jest gotowa.
W czasie pieczenia przygotowuje budyn zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Galaretke rozpuszczam w polowie wody przewidzianej na opakowaniu.
Ananasy i brzoskwinie dokladnie odsaczam z zalewy. Brzoskwinie kroje na
cienkie plastry.
Wystudzone ciasto smaruje budyniem. Na srodku tarty ukladam kilka krazków
ananasa - tak by zachodzily na siebie, wokól nich ukladam plastry
brzoskwin - tak by przypominaly promienie sloneczne.
Owoce zalewam schlodzona i tezejaca galaretka.
begin 666 blk.gif
K1TE&.#EA`@`"`( ``````/___R'Y! $`````+ `````"``(```("A%$`.P``
`
end
|