Data: 2003-08-18 10:31:59
Temat: Re: tarta - pytanie
Od: "_asia_" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Sylka" <s...@i...pl> wrote in message
news:bhq42r$q07$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś ma sprawdzony przepis na tarte?? Chodzi mi o nadzienie a nie o
> ciasto.
> --
> Pozdrawiam Sylwia
>
>
>
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=495
uwazam, ze przepyszna, sprawdzona wiele razy
_asia_
ps.
Tarta "sloneczko" - ananasy i brzoskwinie
Skladniki:
ciasto:
3 szklanki przedniej maki
kostka margaryny
dwa zóltka
1/3 szklanki smietany
pól szklanki cukru
szczypta soli
nadzienie:
puszka brzoskwin w zalewie
5 - 6 krazków ananasa - swiezego lub z puszki
galaretka brzoskwiniowa
budyn waniliowy + mleko do jego przygotowania
Sposób przygotowania:
Make i margaryne siekam nozem, az margaryna bedzie w malych kawaleczkach.
Dodaje do tego zóltka, cukier, sole i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam
w kule - nie wyrabiam wcale ciasta, doprowadzam tylko do stanu, ze calosc
jest mniej wiecej sklejona w jedna bryle. Ciasto owiniete w folie laduje w
zamrazalniku.
Po jakiejs pól godzinie wyciagam ciasto z zamrazalnika i dokladnie wylepiam
nim forme do pieczenia - brzegi formy tez wylepiam ciastem na wysokosc okolo
2-3 cm. Ciasto wielokrotnie nakluwam widelcem - warstwa ciasta powinna miec
nie wiecej niz centymetr grubosci. Ciasto wkladam do pieca rozgrzanego do
180 stopni. Tarte pieke okolo 30-45 minut - kiedy jest slicznie rumiana,
znak, ze jest gotowa.
W czasie pieczenia przygotowuje budyn zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Galaretke rozpuszczam w polowie wody przewidzianej na opakowaniu.
Ananasy i brzoskwinie dokladnie odsaczam z zalewy. Brzoskwinie kroje na
cienkie plastry.
Wystudzone ciasto smaruje budyniem. Na srodku tarty ukladam kilka krazków
ananasa - tak by zachodzily na siebie, wokól nich ukladam plastry
brzoskwin - tak by przypominaly promienie sloneczne.
Owoce zalewam schlodzona i tezejaca galaretka.
begin 666 blk.gif
K1TE&.#EA`@`"`( ``````/___R'Y! $`````+ `````"``(```("A%$`.P``
`
end
|