Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tiramisu

Grupy

Szukaj w grupach

 

tiramisu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-17 15:59:51

Temat: Re: tiramisu
Od: Sabinka <s...@c...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 10 May 2004 12:18:24 +0200, "Anna Ladorucka"
<a...@p...onet.pl> wrote:

>Lepiej nie...
>Mascarpone mozna kupic bez problemu w hm.
>A jak sie je czyms zastapi, to juz nie bedzie tiramisu.

Nascie dni temu robilam tiramisu. Przedtem postanowilam przejrzec
przepisy w sieci na ten temat. I zeby tym razem to tiramisu bylo jak
najbardziej tym czego nazwe nosi, googlowalam po stronach wloskich.
I zdziwienie mnie ogarnelo. Juz wczesniej bez przekonania ale
wiedzialam, ze gloszona naokolo wiernosc Wlochow przepisom jest mitem,
jednak nie sadzilam, ze sie okaze, ze chcemy byc lepsi od nich.
Przepisy bardzo rozne byly - rozne proporcje a najbardziej niestalym
skladnikiem byl alkohol - raz amaretto, raz rum, raz jeszcze cos
innego. Ale najbardziej zdziwila mnie dyskusja na temat jednego dosc
chyba klasycznego przepisu. Dyskutowali Wlosi. Wlasciwie nie
dyskutowali tylko wymieniali sie doswiadczeniami. Jedna osoba
powiedziala, ze do kremu dodaje... Nutelli :), inna ze czasami zamiast
mascarpone uzywa bitej smietany zeby to bylo lzejsze. I rozne inne
byly innowacje, np. dotyczace ciastek. I _nikt_ nie krytykowal, ze
ktos robi nie tak jak nalezy. Co najwyzej popierano niektore
innowacje.
Ja w koncu zrobilam tak jak zawsze, czyli z mascarpone, jajami, kawa,
amaretto, kakao i biszkoptami, bo takie jednak najbardziej mi pasuje a
z serkiem homo to naprawde mi nie smakuje na tiramisu. Ale moze
nastepnym razem moze faktycznie sprobuje do kremu dac bitej smietany
zeby bylo lzejsze, chociaz nie wiem czy jest sens bo dietetycznego
deseru z tiramisu chyba jednak nie da sie zrobic :))

Ps. Co to moze byc "sos tiramisu"? Zielona Budka robi calkiem dobre
lody, ostatnio w jakiejs tam serii w skladnikach pojawiaja sie rozne
sosy, np. wlasnie "sos tiramisu" albo "sos advocat". Czy u nas w
Polsce.. czy tez moze u nas w Europie ;) wlasciwie jest obowiazek
podawania skladnikow danych produktow? Bo jezeli tak, to czy taki sos
moze byc nazwany skladnikiem (bez wyszczegolnienia z czego go
zrobiono)?

--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)

www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

strony o gotowaniu
Krem do biszkoptu
kulinarny.net
o czekoladzie dużo i ciekawie
Ubijaczka do cappuccineczko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »