« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-16 14:27:18
Temat: tort bostońskiczemu nie moge znalezc w necie przepisu na tort bostonski?
czy to funkcjonuje u nas pod jakas inna nazwa?
help!
magda (ktore nie lubi placic 9zl za kawalek tortu)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-16 14:51:19
Temat: Re: tort bostońskiUżytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001340.3f1560c5@newsgate.onet.pl...
> czemu nie moge znalezc w necie przepisu na tort bostonski?
> czy to funkcjonuje u nas pod jakas inna nazwa?
> help!
A jak on mniej wiecej wyglada? Jakie warstwy, ile, itp.? Ja akurat pierwszy
raz slysze te nazwe...
pzdr
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 15:41:13
Temat: Re: tort bostoński> A jak on mniej wiecej wyglada? Jakie warstwy, ile, itp.? Ja akurat pierwszy
> raz slysze te nazwe...
hmm... warstwa jedna - troche nietypowo, dlatego pomyslalam ze to moze
funkcjonowac pod inna nazwa...
jest to takie ciezkie kakaowe (czekoladowe?) ciasto
dosyc "soczyste" ale nie wyglada na nasaczane tak jak np comber
na wierzchu gruba warstwa czekolady
te co jadlam byly w formie dosyc wysokiego, okraglego tortu :)
popularne w cafeteriach typu coffee heaven itd (ale drogie jak...)
m
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 16:00:39
Temat: Re: tort bostoński
Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001340.3f1560c5@newsgate.onet.pl...
> czemu nie moge znalezc w necie przepisu na tort bostonski?
> czy to funkcjonuje u nas pod jakas inna nazwa?
> help!
>
znalazlam przepis po angielsku, moze byc?
Title: BOSTON CREME CAKE
Categories: Cakes, Desserts
Yield: 1 cake
3/4 c C and H Granulated Sugar
1/4 c Shortening
1 Egg
1 c All-purpose flour
1 1/2 ts Baking powder
1/2 ts Salt
1/2 c Milk
1/2 ts Vanilla
2 c Prepared vanilla pudding
- (package, frozen, or
-- homemade)
------------------------------CHOCOLATE GLAZE------------------------------
1/4 c Chocolate pieces
1 tb Butter or margarine
1/2 c C and H Powdered Sugar
-- (unsifted)
1 1/2 tb Milk
Cream together sugar and shortening until light and fluffy. Beat in egg.
Combine flour, baking powder and salt and add alternately with milk and
vanilla to creamed mixture. Pour into greased and floured 9-inch round
cake pan. Bake in 350 F degree oven 25 minutes. Remove from pan and
cool
on rack. When cold, cut cake into two layers. Spread bottom layer with
pudding. Top with second layer. Pour Chocolate Glaze over top allowing
some drizzle down sides.
Chocolate Glaze: Melt 1/4 cup chocolate pieces with one tablespoon
butter
or margarine. Remove from heat and stir in 1/2 cup unsifted C and H
Powdered Sugar alternately with 1 1/2 tablespoons milk. Makes 6 to 8
servings.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 20:00:36
Temat: Re: tort bostoński> znalazlam przepis po angielsku, moze byc?
>
> Title: BOSTON CREME CAKE
> Categories: Cakes, Desserts
> Yield: 1 cake
hmm... to nie to :)
tamtego sie nie przeklada niczym...
poza tym jest ciemne od kakao czy czekolady...
> 1/4 c Shortening
co to jest shortening?!?!?
m
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 20:33:41
Temat: Re: tort bostońskiUżytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001383.3f157218@newsgate.onet.pl...
> hmm... warstwa jedna - troche nietypowo, dlatego pomyslalam ze to moze
> funkcjonowac pod inna nazwa...
>
> jest to takie ciezkie kakaowe (czekoladowe?) ciasto
> dosyc "soczyste" ale nie wyglada na nasaczane tak jak np comber
> na wierzchu gruba warstwa czekolady
> te co jadlam byly w formie dosyc wysokiego, okraglego tortu :)
Moze cos podobnego do "Brownies" Magdaleny Bassett? Wklejam calosc:
Brownies
80 gr masla, 80 gr gorzkiej czekolady, 330 gr cukru, 3 jajka, 100 gr maki
Brownies piecze sie w kwardatowych lub prostokatnych blachach. Moja blacha
ma 20 cm x 20 cm x 4 cm.
Rozgrzac piec do 180C/350F. Blache wysmarowac maslem. W srednim garnku na
malym ogniu rozpuscic maslo z czekolada, zdjac z ognia, dodac cukier i
jajka, dobrze wymieszac widelcem, dodac make, wymieszac, az nie bedzie widac
maki, przelac do formy, piec 35 minut lub az do momentu, gdy ciasto sie
lekko wzniesie i zacznie pekac, a powierzchnia ma cienka skorupke. Ostudzic
w blasze15-20 minut, kroic na kwadraty, podawac cieple, najlepiej z lodami.
Brownies powinny sie mazac i wygladac w srodku jak nieupieczone ciasto. Nie
nalezy ich przepiec, bo beda niedobre.
Magdalena Bassett
> popularne w cafeteriach typu coffee heaven itd (ale drogie jak...)
Niestety nic mi ta nazwa nie mówi :(
pzdr
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 07:33:40
Temat: Re: tort bostońskiOn 16 Jul 2003 22:00:36 +0200, m...@p...onet.pl wrote:
>> znalazlam przepis po angielsku, moze byc?
>>
>> Title: BOSTON CREME CAKE
>> Categories: Cakes, Desserts
>> Yield: 1 cake
>
>hmm... to nie to :)
>tamtego sie nie przeklada niczym...
>poza tym jest ciemne od kakao czy czekolady...
>
>
>> 1/4 c Shortening
>
>co to jest shortening?!?!?
>
>m
tluszcz.
a ciasto, jak wiadomo nie musi byc obowiazkowo przekladane, wiec
moze to, co jadlas to byla oszczeednosciowa forma tego przepisu
;)))
Van Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 10:27:14
Temat: Re: tort bostoński moze chodzi o "Sachertorte"
http://www.wien-vienna.at/sachertorte.htm
pozdr./Patty
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 13:59:47
Temat: Re: tort bostoński> moze chodzi o "Sachertorte"
> http://www.wien-vienna.at/sachertorte.htm
tez tak myslalam, ale "moj" tort bostonski jest baaaardzo ciemny :))
chyba wczoraj cos znalazlam na cooks.com, ale dzis mi juz wcielo :)
m
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 14:30:37
Temat: Re: tort bostońskiMoze znajdziesz cos na tej stronie:
http://www.joyofbaking.com/BostonCreamPie.html
pozdr/Patty
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |