Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tort bostoński

Grupy

Szukaj w grupach

 

tort bostoński

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-16 14:27:18

Temat: tort bostoński
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

czemu nie moge znalezc w necie przepisu na tort bostonski?
czy to funkcjonuje u nas pod jakas inna nazwa?
help!

magda (ktore nie lubi placic 9zl za kawalek tortu)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-16 14:51:19

Temat: Re: tort bostoński
Od: "Kasia Mikołajczyk" <k...@U...ceti.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001340.3f1560c5@newsgate.onet.pl...
> czemu nie moge znalezc w necie przepisu na tort bostonski?
> czy to funkcjonuje u nas pod jakas inna nazwa?
> help!

A jak on mniej wiecej wyglada? Jakie warstwy, ile, itp.? Ja akurat pierwszy
raz slysze te nazwe...
pzdr
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-16 15:41:13

Temat: Re: tort bostoński
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> A jak on mniej wiecej wyglada? Jakie warstwy, ile, itp.? Ja akurat pierwszy
> raz slysze te nazwe...

hmm... warstwa jedna - troche nietypowo, dlatego pomyslalam ze to moze
funkcjonowac pod inna nazwa...

jest to takie ciezkie kakaowe (czekoladowe?) ciasto
dosyc "soczyste" ale nie wyglada na nasaczane tak jak np comber
na wierzchu gruba warstwa czekolady
te co jadlam byly w formie dosyc wysokiego, okraglego tortu :)

popularne w cafeteriach typu coffee heaven itd (ale drogie jak...)

m

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-16 16:00:39

Temat: Re: tort bostoński
Od: "Martka" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001340.3f1560c5@newsgate.onet.pl...
> czemu nie moge znalezc w necie przepisu na tort bostonski?
> czy to funkcjonuje u nas pod jakas inna nazwa?
> help!
>

znalazlam przepis po angielsku, moze byc?

Title: BOSTON CREME CAKE
Categories: Cakes, Desserts
Yield: 1 cake

3/4 c C and H Granulated Sugar
1/4 c Shortening
1 Egg
1 c All-purpose flour
1 1/2 ts Baking powder
1/2 ts Salt
1/2 c Milk
1/2 ts Vanilla
2 c Prepared vanilla pudding
- (package, frozen, or
-- homemade)

------------------------------CHOCOLATE GLAZE------------------------------
1/4 c Chocolate pieces
1 tb Butter or margarine
1/2 c C and H Powdered Sugar
-- (unsifted)
1 1/2 tb Milk

Cream together sugar and shortening until light and fluffy. Beat in egg.
Combine flour, baking powder and salt and add alternately with milk and
vanilla to creamed mixture. Pour into greased and floured 9-inch round
cake pan. Bake in 350 F degree oven 25 minutes. Remove from pan and
cool
on rack. When cold, cut cake into two layers. Spread bottom layer with
pudding. Top with second layer. Pour Chocolate Glaze over top allowing
some drizzle down sides.

Chocolate Glaze: Melt 1/4 cup chocolate pieces with one tablespoon
butter
or margarine. Remove from heat and stir in 1/2 cup unsifted C and H
Powdered Sugar alternately with 1 1/2 tablespoons milk. Makes 6 to 8
servings.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-16 20:00:36

Temat: Re: tort bostoński
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> znalazlam przepis po angielsku, moze byc?
>
> Title: BOSTON CREME CAKE
>  Categories: Cakes, Desserts
>       Yield: 1 cake

hmm... to nie to :)
tamtego sie nie przeklada niczym...
poza tym jest ciemne od kakao czy czekolady...


>     1/4 c  Shortening

co to jest shortening?!?!?

m



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-16 20:33:41

Temat: Re: tort bostoński
Od: "Kasia Mikołajczyk" <K...@U...ceti.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001383.3f157218@newsgate.onet.pl...
> hmm... warstwa jedna - troche nietypowo, dlatego pomyslalam ze to moze
> funkcjonowac pod inna nazwa...
>
> jest to takie ciezkie kakaowe (czekoladowe?) ciasto
> dosyc "soczyste" ale nie wyglada na nasaczane tak jak np comber
> na wierzchu gruba warstwa czekolady
> te co jadlam byly w formie dosyc wysokiego, okraglego tortu :)

Moze cos podobnego do "Brownies" Magdaleny Bassett? Wklejam calosc:

Brownies
80 gr masla, 80 gr gorzkiej czekolady, 330 gr cukru, 3 jajka, 100 gr maki
Brownies piecze sie w kwardatowych lub prostokatnych blachach. Moja blacha
ma 20 cm x 20 cm x 4 cm.
Rozgrzac piec do 180C/350F. Blache wysmarowac maslem. W srednim garnku na
malym ogniu rozpuscic maslo z czekolada, zdjac z ognia, dodac cukier i
jajka, dobrze wymieszac widelcem, dodac make, wymieszac, az nie bedzie widac
maki, przelac do formy, piec 35 minut lub az do momentu, gdy ciasto sie
lekko wzniesie i zacznie pekac, a powierzchnia ma cienka skorupke. Ostudzic
w blasze15-20 minut, kroic na kwadraty, podawac cieple, najlepiej z lodami.
Brownies powinny sie mazac i wygladac w srodku jak nieupieczone ciasto. Nie
nalezy ich przepiec, bo beda niedobre.
Magdalena Bassett

> popularne w cafeteriach typu coffee heaven itd (ale drogie jak...)

Niestety nic mi ta nazwa nie mówi :(
pzdr
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-17 07:33:40

Temat: Re: tort bostoński
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Jul 2003 22:00:36 +0200, m...@p...onet.pl wrote:

>> znalazlam przepis po angielsku, moze byc?
>>
>> Title: BOSTON CREME CAKE
>>  Categories: Cakes, Desserts
>>       Yield: 1 cake
>
>hmm... to nie to :)
>tamtego sie nie przeklada niczym...
>poza tym jest ciemne od kakao czy czekolady...
>
>
>>     1/4 c  Shortening
>
>co to jest shortening?!?!?
>
>m


tluszcz.

a ciasto, jak wiadomo nie musi byc obowiazkowo przekladane, wiec
moze to, co jadlas to byla oszczeednosciowa forma tego przepisu
;)))

Van Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-17 10:27:14

Temat: Re: tort bostoński
Od: p...@h...com szukaj wiadomości tego autora

moze chodzi o "Sachertorte"
http://www.wien-vienna.at/sachertorte.htm
pozdr./Patty

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-17 13:59:47

Temat: Re: tort bostoński
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> moze chodzi o "Sachertorte"
> http://www.wien-vienna.at/sachertorte.htm

tez tak myslalam, ale "moj" tort bostonski jest baaaardzo ciemny :))

chyba wczoraj cos znalazlam na cooks.com, ale dzis mi juz wcielo :)

m

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-17 14:30:37

Temat: Re: tort bostoński
Od: p...@h...com szukaj wiadomości tego autora

Moze znajdziesz cos na tej stronie:
http://www.joyofbaking.com/BostonCreamPie.html
pozdr/Patty

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mięso mielone - pytanie [OT]
gorące, wekowane sosy
co to za kasza kus kus?
a taka tam sobie salata, ale smaczna [P]
P- ciasto z jablkami i cynamonem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »