« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-28 18:16:40
Temat: tortilla - jak??Witam
Ponieważ, jak zauważyłam, chyba żaden temat nie jest Wam obcy :) może i
mi coś doradzicie.
Ostatnio zasmakowałam w kuchni meksykańskiej, jednak jej nieodłącznym
składnikiem są tortille. Znalazłam przepis na nie, nieszczególnie trudny:
mąka kukurydziana, troszkę ziemniaczanej oraz woda. Niestety, ciasto nie
chciało mi się trzymać w całości (o czym słyszałam, że może się zdarzyć), a
jak nieludzkim wysiłkiem uformowałam jakiś placuszek, to tak przywarł do
patelni, że musiałam go odskrobywać niemal razem z teflonem. Do ciasta
próbowałam dodawać więcej mąki ziemniaczanej (licząć że spoi ciasto), gdy
nic to nie dało, w przypływie desperacji dodałam mąki pszennej, jednak nadal
nie otrzymałam oczekiwanego rezultatu. W chwili, gdy mąka kukurydziana
zaczęła stanowić może 50% ciasta, zaprzestałam eksperymentów.
Czy ktoś wie, jak się robi te magiczne tortille? By wychodziły z nich
eleganckie, cieniutkie , pergaminowe placuszki?
Pozdrawiam Grupowiczów :)
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-29 18:32:39
Temat: Re: tortilla - jak??Magdalena Witkowska wrote:
> Witam
>
> Ponieważ, jak zauważyłam, chyba żaden temat nie jest Wam obcy :) może
> i
> mi coś doradzicie.
> Ostatnio zasmakowałam w kuchni meksykańskiej, jednak jej nieodłącznym
> składnikiem są tortille. Znalazłam przepis na nie, nieszczególnie trudny:
> mąka kukurydziana, troszkę ziemniaczanej oraz woda. Niestety, ciasto nie
no to ciekawy przepis ;-))
> chciało mi się trzymać w całości (o czym słyszałam, że może się zdarzyć),
> a jak nieludzkim wysiłkiem uformowałam jakiś placuszek, to tak przywarł do
> patelni, że musiałam go odskrobywać niemal razem z teflonem. Do ciasta
> próbowałam dodawać więcej mąki ziemniaczanej (licząć że spoi ciasto), gdy
> nic to nie dało, w przypływie desperacji dodałam mąki pszennej, jednak
> nadal nie otrzymałam oczekiwanego rezultatu. W chwili, gdy mąka
> kukurydziana zaczęła stanowić może 50% ciasta, zaprzestałam eksperymentów.
> Czy ktoś wie, jak się robi te magiczne tortille? By wychodziły z nich
> eleganckie, cieniutkie , pergaminowe placuszki?
zajrzyj do archiwum grupy, podawałem przepis na tortillę pszenną i
kukurydzianą. W sumie chyba tam jest mąka, smalec i trochę wody. Smażone są
na gorących płytach na ogniu, w ostateczności na patelni bez tłuszczu (już
jest w cieście).
Aha, tortille takie pergaminowe nie są, raczej naleśnikowe.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-29 21:06:09
Temat: Re: tortilla - jak??> zajrzyj do archiwum grupy, podawałem przepis na tortillę pszenną i
> kukurydzianą. W sumie chyba tam jest mąka, smalec i trochę wody. Smażone
są
> na gorących płytach na ogniu, w ostateczności na patelni bez tłuszczu (już
> jest w cieście).
> Aha, tortille takie pergaminowe nie są, raczej naleśnikowe.
>
> Waldek
Dziekuje. :)) Znalazlam przepis po angielsku, jak go juz sobie
przetlumacze, to przetestuje ;)
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |