Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com
!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tortilla - jak??
Date: Sat, 29 Mar 2003 19:32:39 +0100
Organization: w domu
Lines: 29
Message-ID: <b64oos$jch$01$2@news.t-online.com>
References: <b623be$sqd$1@news.onet.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1048962652 01 19857 QtJKEp2ETZaKL2 030329 18:30:52
X-Complaints-To: a...@t...com
X-ID: ZL7UR2Z1reFTahmt-eJ0OmncElX9g5WguaDqUTD6qJb5dBTmOU+8kj
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151119
Ukryj nagłówki
Magdalena Witkowska wrote:
> Witam
>
> Ponieważ, jak zauważyłam, chyba żaden temat nie jest Wam obcy :) może
> i
> mi coś doradzicie.
> Ostatnio zasmakowałam w kuchni meksykańskiej, jednak jej nieodłącznym
> składnikiem są tortille. Znalazłam przepis na nie, nieszczególnie trudny:
> mąka kukurydziana, troszkę ziemniaczanej oraz woda. Niestety, ciasto nie
no to ciekawy przepis ;-))
> chciało mi się trzymać w całości (o czym słyszałam, że może się zdarzyć),
> a jak nieludzkim wysiłkiem uformowałam jakiś placuszek, to tak przywarł do
> patelni, że musiałam go odskrobywać niemal razem z teflonem. Do ciasta
> próbowałam dodawać więcej mąki ziemniaczanej (licząć że spoi ciasto), gdy
> nic to nie dało, w przypływie desperacji dodałam mąki pszennej, jednak
> nadal nie otrzymałam oczekiwanego rezultatu. W chwili, gdy mąka
> kukurydziana zaczęła stanowić może 50% ciasta, zaprzestałam eksperymentów.
> Czy ktoś wie, jak się robi te magiczne tortille? By wychodziły z nich
> eleganckie, cieniutkie , pergaminowe placuszki?
zajrzyj do archiwum grupy, podawałem przepis na tortillę pszenną i
kukurydzianą. W sumie chyba tam jest mąka, smalec i trochę wody. Smażone są
na gorących płytach na ogniu, w ostateczności na patelni bez tłuszczu (już
jest w cieście).
Aha, tortille takie pergaminowe nie są, raczej naleśnikowe.
Waldek
|